Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sirevi
  • 26.07.2022. 10:00
  • Kolubarski okrug, Takovo, Ub

Jovica Radovanović: Sirevi nemaju rok trajanja, imam neke stare četiri godine.

Sirevi koje Jovica Radovanović iz sela Takovo kod Uba pravi već nekoliko godina, baziraju se isključivo na svežem mleku, bilju, bez hemije su i konzervanasa.

Foto: Sanja Dovečer
  • 1.395
  • 77
  • 0

Iz Takova kod Uba, Jovica Radovanović po profesiji je profesionalni kuvar, ali je u poslednjih nekoliko godina svoje vreme posvetio pravljenju sireva. Kako bi dobio najbolji kvalitet, ali i imao plasman, u proizvodnji koristi isključivo sveže mleko uz dodatak bilja i začina.

"Imam pet-šest vrsta sireva sa oko 20 do 30 različitih ukusa. Sireve sam počeo da pravim po recepturi švajscarca Hajnca Pitera Telmana koji živi u okolini Mionice i svi se rade ručno. Prave se od svežeg mleka, nema dodataka hemije i konzervanasa", kaže Radovanović i dodaje da želi da budu zdravi i samo sa raznim vrstama začina i bilja.

Bez roka trajanja

Sirevi namaju rok trajanja, samo se vremenom menja njihova tekstura i jačina ukusa, objašnjava Radovanović i dodaje da je tokom godina rada u Grčkoj, naučio dosta toga o začinima, kako da ih koristi i kombinuje.

"Sirevi se prave od svežeg mlaka koje kupujem od meštana. Imam sireve koji sazrevaju u crnom vinu, sa crvenim biberom, korijanderom, sa timarijem, to je jedna vrsta majčine dušice, sa kurkumom. Interesantni su sirevi koji sazrevaju u pepelu ili u medu", kaže naš sagovornik.

Tokom rada u Grčkoj je naučio dosta toga o začinima

Pored toga ima i sireve koji su dimljeni na beloj bukovini ili na jasenovom drvetu.

"Pravim i halumi sir ili kako ga zovu škripavac, a mislim da sam jedini koji radi i dimljeni halumi i to su sirevi za grilovanje."

Čisto mleko i posira

Radovanović u svojoj radionici za izradu sira koristi isključivo prirodne i zdrave komponente.

"Ne želim nikakve emulgatore, pojačivače ukusa, nikakvu hemiju, želim da sve bude prirodno i pre svega zdravo. To znači, sveže mleko, posira i eventualno kalcijum. Začini su ti koji poboljšavaju ukus sira kao što su žalfija, korijander, majčina dušica, kurkuma, origano, šafran, ljuta tucana paprika, a začini se mogu i kombinovati", kaže ovaj kuvar i dodaje da svi ovi začini imaju i lekovita svojstva i da mu je to na prvom mestu, da sve bude prirodno i zdravo.

Koristi isključivo prirodne i zdrave sastojke

Sir star četiri godine

Kada se sir napravi bitno je da odstoji i to najmanje četiri meseca.

"Ako mušterija hoće, sir može preuzeti i u kraćem periodu od četiri meseca, ali se trudim da to ipak ne bude tako. Veoma je bitno da sir sazri. Što duže stoji menja mu se tekstura i ukus. Imam i neke sireve koji stoje već četiri godine", kaže Radovanović i dodaje da je u početku sir blagog ukusa i mekan, a starenjem dobija na čvrstini i gubi vlagu, tako da ukus najviše zavisi od vremena koliko je stajao i temperature.

Ima sireve koji stoje i po četiri godine

"Bitno je i na koliko stepeni se zagreva mleko da bi se zasejala kultura, kad je vreme da se posirava i seče gruda da bi ispustila višak surutke. Nakon toga sir se presuje, a onda na određenoj temperaturi sledi sazrevanja na jelovim daskama", objašnjava sagovornik.

Zbog samog načina rada, proizvodnja nije velika, pa se može preraditi 50 ili 100 litara mleka, a ako bi se išlo na veću količinu, to bi zahtevalo mašinsku proizvodnju, onda je drugačiji način čuvanja, a Radovanović želi da zadrži i proizvede samo najbolje.

Radovanović nema veliku proizvodnju, jer želi da proizvodi samo najbolje

Jedini problem je što se za pravljenje kačkavalja oseća nedostatak mleka, jer je sve manje stočnog fonda. Takovski kraj bogat je pašnjacima, a zimi se krave hrane senom i kukuruzom, što je za njegove standarde najvažnije.


Foto prilog


Tagovi

Sirevi Prirodni sirevi Pravljenje sireva Jovica Radovanović Začini i bilje Dimljeni sirevi Prirodni sastojci


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.