Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kafa od žira
  • 29.05.2021. 14:00

Kafa od žira - lekovita, jednostavna za pripremu i ekonomična

Ima pregršt minerala i toplo preporučujem ljudima da probaju kafu od hrastovog ploda, posebno onima koji imaju problema sa određenim bolestima, napominje niški kuvar Nebojša Stamenović.

Foto: Depositphotos/alendelong (ilustracija)
  • 4.783
  • 128
  • 0

Bez kafe, uglavnom, ne možemo da zamislimo početak dana. Kofein svakako ima dobra svojstva i prednosti, ali istovremeno može loše uticati na organizam ukoliko se konzumira i velikim količinama. Jedna od alternativa za ljubitelje ovog napitka, od davnina je poznata, a u pitanju je kafa od žira koja, takođe, ima mnogobrojna lekovita svojstva.

Jedan od onih koji je dugo priprema i konzumira je niški kuvar Nebojša Stamenović, svima poznatiji pod nadimkom Neša Travka.

Žir: Pomalo zaboravljen dodatak u ishrani stoke

"Kod nas, u ovom niškom kraju, zastupljeni su hrast lužnjak i cer i ja od njih i koristim žir za kafu. Moram da podsetim da je odavno poznato da su svake jeseni svinje terane u šumu da se užire kako bi dale meso izuzetnog kvaliteta. Koliko je dobro, potvrđuje slanina koja je imala i žutu boju", ukazuje Stamenović.

Dobra za sportiste

Prednosti ovog ploda hrasta je još mnogo, a naš sagovornik posebno ističe prisutnost mnogih metala.

"Od sveg voća, nar ima najviše kalijuma, a žir i više od njega. Sadrži i kalcijum, magnezijum, gvožđe, natrijum, mangan, cink, bakar. Ima pregršt minerala i toplo preporučujem ljudima da probaju, posebno onima koji imaju problema sa određenim bolestima."

Izuzetno je kafa od žira dobra za oporavak organizma, podizanje imuniteta, a sagovornik Agrokluba preporučuje je za konzumaciju i sportistima koji se svakodnevno veoma troše na treninzima.

Kako se priprema?

S obzirom na to da je veoma gorak, on dodaje med u kafu, te se, ako je dobro zgusnuto, to može koristiti i kao namaz za hleb. A za pripremu same kafe, potrebno je, kaže, nekoliko dana.

"To je proces. Prvo treba ubrati i obraditi. Skupi se onaj dobar žir, može se potopiti u vodu, ono što ispliva gore ne valja, a ono što ostane dole je dobro. Ja savetujem i da se pusti da proklija kako bi se gorki sastojci pretvorili u skrob i dobio slađi ukus", objašnjava Stamenović.

Očišćen žir prži i samelje, a vreme za kuvanje jedne šoljice je isto kao i za klasičnu kafu.

"Sam ukus i miris se razlikuju, dosta je gorče. Zato treba dodati med. Još je bolje kuvati na plinu ili drvima i to sa izvorskom vodom kako bi bilo zdravije. Žir je odličan jer je sa našeg područja, znamo šta proizvodimo, a pospešujemo i domaću ekonomiju."

Preporuke Narodnog učitelja

Ovaj lek poznat je u narodu decenijama i vekovima. Još ga je Vasa Pelagić preporučivao i savetovao za lečenje mnogih bolesti ukoliko se pije u dužem vremenskom periodu.

Njegove preporuke bile su da se pije uz mleko, a tako, kako je govorio Pelagić, mogao je da izleči rahitis. Veoma je pogodan i za jačanje mršavih i slabih i to ukoliko je kafa od cerovog žira kombinovana sa šećerom ili medom.

"Žir ima mnogo belančevina, skroba do 40 odsto, masnog ulja, tanina, šećera, gorkih sastojaka, mineralnih soli, posebno fosfata, organskih kiselina, vitamina i drugo", pisao je Pelagić ("Pelagićev narodni učitelj", Beoknjiga, Beograd, 2008.) još u drugoj polovini 19. veka.

Ječam sve češća zamena za crnu kafu?

Njegovi saveti za pripremu bili su da se uzme zreo i zdrav, hrastov ili cerov žir, te da se svako zrno raseče na dva komada.

"Onda se pre prženja osuši na suncu ili u peći, pa se isprži u pržunu kao i kafa. Treba pržiti dok ne porumeni. Ako pregori izgubi prirodan miris i ukus i lekovitost. Mora se često mešati pri prženju i tresti kao kafa ili kokice."

Gorčinu, prema njegovim rečima, takođe možemo umanjiti ukoliko obarimo plodove u vreloj vodi, ali je Pelagić ipak preferirao mešanje sa uprženom raži. Za količinu vode od pola litre dovoljne su tri kašičice, a prednost je i što skuvana kafa može stajati dva do tri dana. U tom slučaju, savet Pelagića je ne cediti odmah, već nakon dva do tri sata, zatim baciti talog, a isceđen deo sipati u čisto staklo, zatvoriti i ostaviti u hladovinu.

Ovaj napitak često je zamena i za čokoladu i kakao, a finansijski je pristupačan.


Tagovi

Kafa od žira Lekovitost Nebojša Stamenović Neša Travka Prženje kafe Prženje žira


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.