• Biljka kafe
  • 12.02.2019. 19:00

Kafi preti izumiranje - šta smo pili, pili smo?

Istraživači u Botaničkom vrtu Kev Rojal, u Velikoj Britaniji upozoravaju da klimatske promene, krčenje šuma, suše i biljne bolesti dovode u opasnost budućnost kafe jer, ona za svoje preživljavanje zahteva preživljavanje šumskog staništa.

Foto: WikimediaCommons/Eaeeae
  • 203
  • 40
  • 0

Jedno od najlepših sećanja iz detinjstva mi je mirs kafe koji je dopirao iz kuhinje u rano jutro. Istina, mlevenje kafe u medenom mlinu tada baš i nije bilo zabavno, ali moja generacija se danas rado seti i tih dana, kada smo žuljali prste da bi odrasli mogli popiti šoljicu kafe koja na našim prostorima nije samo vruć, stimulativni napitak. Kafa je puno, puno više - ona je deo kulture življenja, društveni fenomen, deo svakodnevnih rituala bilo da u njoj uživamo sami sa sobom, komšilukom ili prijateljima. 

Moglo bi izumreti 60% vrsta kafe

Zato treba znati da kafi preti izumiranje. Ne zato što će je neko zabraniti, jer prekomerno ispijanje šteti zdravlju, nego zato jer su staništa divlje kafe ugrožena u tolikoj meri da bi neke vrste kafe mogle izumreti. 

Pijte kafu dok možete - tom rečenicom počinje članak objavljen na CNN-u gde pišu o novim istraživanjima koja pokazuju da bi 60% vrsta kafe pronađene u divljini uskoro moglo izumreti. 

Naime, istraživači u Botaničkom vrtu Kev Rojal (Kew Royal), u Velikoj Britaniji upozoravaju da klimatske promene, krčenje šuma, suše i biljne bolesti dovode u opasnost budućnost kafe. 

"Treba zapamtiti da kafa za svoje preživljavanje zahteva preživljavanje šumskog staništa. S toliko puno krčenja šuma svuda u svetu, opstanak mnogih vrsta divljih kafa je upitan", rekao je viši istraživač Aron P. Davis pojasnivši kako biljke kafe rastu u vrlo specifičnim prirodnim staništima, a rastuće temperature i povećane količine padavina koje sa sobom donose klimatske promene, mogu onemogućiti rast kafe na područjima gde su te biljke nekada napredovale. I ne samo to, govori se o izumiranju nekih vrsta kafe za 10, 20 godina

Poskupljenje i lošiji ukus 

Studija objavljena u časopisu Science Advances, nastalom u saradnji naučnika Velike Britanije i Etiopije, pokazuje da, osim ako vlade i komercijalni proizvođači ne povećaju zaštitu određenih vrsta kafe i sačuvaju više zaliha semena, itekako ćemo morati smanjiti konzumiranje kafe - nekada najboljeg prijatelja u danu. Osim toga, manje useva bi značilo i poskupljenje, ali i lošiji ukus

Naime, od 124 vrste divlje kafe, 75 ih je u opasnosti od izumiranja. Oko 35 vrsta od spomenutih 124 raste na područjima bez ikakve zaštite. Najpopularnija vrsta kafe za komercijalnu proizvodnju, arabica, već je na popisu ugroženih vrsta. Davisova prethodna istraživanja pokazala su da kafa arabica može izumreti za samo 60 godina. 

Zrna kafe teško se čuvaju u skladištima

Pitate se, zašto je važno ne ugroziti vrste divlje kafe? Zato što je očuvanje raznolikih kultura korisno za razvoj komercijalno uzgojene kafe koja je tada otpornija na promene klime i štetočine. Da bi stvorili genetski modifikovane biljke, istraživači moraju sačuvati različite gene biljke. Naime, kafa je zbog svoje prirode i komercijalnog značaja, među prvima postala predmet interesa genetičkog inženjerstva, a najveći razlog je uvođenje gena koji smanjuje količinu kofeina u stanicama zrna kafe.

Budući da upoređujući je sa drugim biljkama, zrna kafe teže i skluplje čuvati u skladištima, ključno je očuvati njenu prirodnu okolinu. Tako je Etiopija nedavno stvorila tri nova zaštićena područja u pokušaju da spasi divlju arabicu. Istraživanja pokazuju da je najviše ugrožena kafa na Madagaskaru i Tanzaniji

I dan danas, kada otvorim vrećicu tek kupljene kafe, opije me miris i vrati u bezbrižne dane kada je bilo dozvoljeno tek pogrickati zrno pržene kafe. Moje dete, još uvek u dobu kada od kafe raste rep, ne može dočekati da bude veća pa da umesto mlečnog bućkuriša s tri kapi crne, turske kafe, može popiti pravu, crnu kafu. Nadam se da će joj se ta želja i ostvariti i da ću bez bojazni o ugroženosti ove biljke moći preneti sva iskustva i na svoju decu. 


Tagovi

Biljka kafe Izumiranje Arabica Kafa


Autorka

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slatki mali bodljikavi :D