Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja sira
  • 15.11.2017. 10:15

Kako sprečiti nadimanje sira?

Nadimanje sira izazivaju bakterije, a rešenje za ovaj problem postoji.

Foto: hfossmark / Pixabay
  • 981
  • 51
  • 0

Mikroorganizmi koji se nalaze u mleku mogu da utiču na njegov kvalitet i da ga učine neupotrebljivim za upotrebu. To se najčešće javlja na prelazu između štalske i pašnjačke ishrane. Kada je reč o siru, ogleda se u nadimanju.

Nadimanje sira

Neprijatna aroma prvi ja znak da je došlo do nadimanja sira. Kasno nadimanje nastaje u toku zrenje sira, a uzročnici su sporogene bakterije koje prouzrokuju velike rupe u sredini sira. Rano nadimanje nastaje zbog gasa koji proizvodi coli - aerogenes bakterija, a ponekad i kvasci. Javlja se nekoliko dana nakon proizvodnje sira, a često i pri samom presovanju.

Uslovi za nadimanje sira

Nedovoljna higijena najčešći je razlog dospevanja bakterije u mleko - pri muži, transportu, preradi mleka, pri skladištenju. Sporedni uslovi su: temperatura podsirivanja, spora fermentacija, slabo presovanje, neblagovremeno i nepropisno hlađenje mleka, kao i kvalitet sirila.

"Ovakav sir se lako prepoznaje, jer na preseku ima manji ili veći broj malih do srednje velikih rupica (sunđerasta tekstura), pukotina, zareza i lošeg je ukusa i mirisa. Ova mana se može uočiti i dodirom. Kod mekih sireva pritiskom na sir imamo utisak da pritiskamo sunđer, kod polutvrdih sireva lupanjem na površini sira dobijamo jasan, duboki zvuk, koji je jači ukoliko je nadimanje veće", objašnjava za PSSS Srđan Zafirović.

Mere protiv nadimanja sira

Kako bi se srečilo nadimanje sira, potrebno je primeniti osnovne mere:

  • poboljšanje higijenskih uslova u štali i muzilištu;
  • propisno pranje i dezinfekcija sudova i opreme za mleko;
  • pranje vršiti u fazama: predpranje temperature vode 30oC, pranje sa deterdžentima i sredstvima za dezinfekciju pri čemu je temperature vode 40oC-45oC;
  • ispiranje hladnom vodom
  • sudove i opremu ne brisati krpom, već ih okrenuti da se iscede.

Ukoliko se mleko prerađuje u roku od 12 sati, hladi se na 10oC, a ukoliko se prerađuje posle tog roka, hladi se na 2oC-5oC. Pasterizacija predstavlja najbolji vid borbe. Vrši se na temperaturi 60oC - 65oC, 20 minuta, odnosno na temperaturi 70oC - 75oC 15-30 sakundi.

Foto: hfossmark / Pixabay


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Prerada mleka Sir Pasterizacija Hlađenje Srđan Zafirović Coli - aerogenes bakterija Sporogene bakterije Nadimanje sira


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kobila koja je vukla teret pala je od umora na raskrsnici Takovske, Nemanjine i Ulice Bratstva i jedinstva u Požarevcu. Direktor JP "Ljubičevo", Mirko Stojanović, koga su građani pozvali, na ulici joj je dao sisteme i zaključio da kobila st... Više [+]