Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dijeta
  • 09.08.2024. 16:00

Keto dijeta: Zašto ne?

Iako su se različite dijete pokazale kao neuspešne metode za skidanje kilograma, neke su i dalje popularne. Primer je ona sa unosom niskog sadržaja ugljenih hidrata. Da li je to dobra strategija za gubitak kilograma?

Foto: shutterstock/Alexander_IV
  • 88
  • 12
  • 0

Za keto dijetu ste verovatno čuli od kolege, prijateljice ili ste možda i sami bili na toj vrsti ishrane koja se na raznim portalima navodi kao "must", ako želite dostići željene brojke na vagi.

Bazirana je na jako niskom unosu ugljenih hidrata, a visokom unosu masti. Dovodi telo u stanje ketoze odnosno stanje kada zbog nedostatka ugljenih hidrata organizam koristi masne kiseline kao primarni izvor energije umesto uobičajene glukoze.

Specijalistkinja nutricionizma Angelina Paić međutim, za portal foodfacts.news odmah kaže da su dijete out, a in je menjanje loših navika u ishrani, ali i životnih navika.

U konkretnom slučaju, kada se unos ugljenih hidrata smanji, i organizam ne uspe da zadovolji potrebe za glukozom kako bi proizveo energiju, u jetri oksidacijom masnih kiselina počinju da se sintetišu ketonska tela.

Ona mogu prourokovati konstipaciju, glavobolju, grčeve u mišićima i opštu slabost, neprijatan zadah i miris tela koji podseća na aceton i urin“, upozorava ova stručnjakinja za ishranu.

Drastično smanjenje unosa ugljenih hidrata nikada nije dobra ideja

Navodi da se navedene nuspojave često javljaju kod onih koji se pridržavaju ove dijete i dugoročno mogu dovesti do ozbiljnih posledica.

Objašnjava da keto ishrana može da izazove izostanak menstrualnog ciklusa kod adolescentkinja, pa i zakasneli pubertet, dok tokom trudnoće može da našteti mentalnom razvoju deteta, a povezuje se i sa nižim koeficijentom inteligencije.

Postavlja se pitanje, nastavlja, kako deluje na nivou lipida u krvi i rizik od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, što tek treba ispitati kliničkim istraživanjima.

Dugotrajno sprovođenje ovakvih dijeta može da dovede do pojave kamena u buubregu kao i osteoporoze“, naglašava.

Smatra da takva način ishrane nije dobar ni za sportiste jer ugljeni hidrati čine osnovno gorivo za telo tokom intenzivne fizičke aktivnosti.

U poređenju sa mastima, proizvodnja energije (ATP-a) iz ugljenih hidrata zahteva manje kiseonika zbog čega je brže dobijamo dok se energija iz masti ne može osloboditi tako brzo. “Posledično, taj nedostatak energije može negativno uticati na rezultate sportista“, tvrdi ova nutricionistkinja.

Kaže, sve ove nuspojave su njoj dovoljne i objašnjavaju zašto, osim u slučaju medicinskih indikacija kao što je na primer epilepsija, nikada ne bi preporučila drastično smanjenje unosa ugljenih hidrata.

Keto dijeta se prema nekim istraživanjima pokazala efikasnom kod ekstremno gojaznih osoba, ali ono što je bitno naglasiti je da se sprovode uz strogi nadzor lekara i da je potreban multidisciplinarni pristup.

Danas znamo da u lečenju gojaznosti treba da pružimo pacijentu saosećanje i stručnu pomoć, ali da je i izuzetno važna i psihološka podrška“, zaključuje nutricionistkinja iz Osijeka.

Donosi rezultate, ali ne bez rizika za zdravlje

Iz Nutricionizam.hr Josip Rešetar, mag.nutr. kaže da u kontekstu gubitka kilograma daje brze rezultate, naročito na početku. "Ti rezultati su prvenstveno posledica gubitka vode koju veže glikogen u mišićima i jetri, a ne gubitka masnog tkiva", pojašnjava dodajući da je ta dijeta prilično zasitna i obično oni koji je se pridržavaju unose manje energije na dnevnom nivou što kroz duže vreme može zaista dovesti do osetnijeg gubitka telesne mase.

Međutim, upozorava, ne dolazi bez rizika. Zbog ograničene konzumacije namirnica oni koji drže keto dijetu imaju veći rizik za niz nutritivnih deficita, a sa druge strane, obično dovodi do većeg unosa zasićenih masnih kiselina, kao i do narušavanja kvaliteta lipidograma.

Slaže se sa kolegicom Paić da se negativne nuspojave ogledaju u specifičnom neprijatnom mirisu i zadahu, dodajući da naročito restriktivan karakter ovakve ishrane može biti i uvertira u poremećaj u ishrani.

Mišljenja je da postoje mnogo fleksibilniji i personalizovaniji pristupi u mršavljenju, pa ovu popularnu dijetu ne bi preporučio osobama sa povećanom telesnom masom.

"Njena primena se pokazala efikasnom kod epilepsije gde dovodi do smanjenja učestalosti napada", zaključuje Rešetar poručujuči da je ovu dijetu s obzirom na već pomenuti deficit nutrijenata potrebno primenjivati pod nadzorom nutricionista.

Korisna u određenim stanjima

Magistar nutricionizma, Nenad Bratković iz savetovališta Nutriklinika tvrdi da osobe sa gojaznošću kao dijagnozom u kojoj je redukcija telesne mase naznačena, kao i osobe sa prekomernom telesnom masom imaju kao opcionalnu dijetoterapijsku strategiju i keto dijetu.

Pritom se ona uzima kao dijetoterapijska strategija u smislu metaboličke terapije, ne kao puki alat energetske restrikcije“, ističe.

Kao primer, dodaje, može biti terapija dijabetesa tipa 2 (ne-autoimunog tipa), predijabetesa, ali i dokazano kod vrlo ozbiljnih dijagnoza neuroloških bolesti kao što je tumor glijalnih ćelija mozga (glioblastoma), epilepsija, i sl.

Takođe, kaže da je važno napomenuti kako je ovaj način ishrane predmet brojnih nerazumevanja i od strane struke, a mnogo više kod laika.

Prema njegovim rečima, keto dijeta nije ona u kojoj su osnovne namirnice slanina, jaja i majonez, već postoji čitav niz nutritivno kvalitetnijih opcija.

Valja razumeti princip razlikovanja postizanja nutritivne ketoze od ketoacidoze koja je po život opasno stanje“, upozorava ovaj nutricionista.


Tagovi

Gubitak kilograma Angelina Paić Nenad Bratković Redukcija ugljenih hidrata Keto dijeta


Autorka

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.


Partner

FoodFacts

Ul. Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news web: https://www.foodfacts.news/