Pretraživanje tekstova
Kvalitet leskovačkog ajvara ove godine je izuzetan, a ove jeseni će se naći i na policama prodavnica u SAD-u.
Proizvođači paprike sa juga Srbije očekuju i 50 tona roda po hektaru. Potražnja je izuzetno velika, a mnogi su već počeli sa kuvanjem ajvara. Tako će se onaj koji proizvodi članovi udruženja "Leskovački ajvar" naći na tržištu SAD.
Ove godine u Jablaničkom okrugu zasađeno je 2.100 hektara pod paprikom. "Rod je odličan, kvalitet još bolji, ali je cena niska", kaže za RTS Bratislav Pešić iz sela Vlase kod Leskovca. Na kvantaškoj pijaci u Leskovcu cena se kreće od 30 do 50 dinara za kilogram.
Paprika se ne izvozi, već se sve količine plasiraju na domaće tržište.
"Na parcelama gde je primenjena puna agrotehnika, sa pravovremenim navodnjavanjem, zaštitom i prehranom, prinosi će dostizati i do 50 tona po hektaru", kaže Dalibor Cvetanović, direktor PSS Leskovac.
Foto: markovskavesna / Flickr
Povezana biljna vrsta
Izvori
Tagovi
Paprika Ajvar Leskovac Dalibor Cvetanović Bratislav Pešić
Autorka
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
U jugozapadnoj Andaluziji, u regiji Sierra de Aracena, nastaje najpoznatiji iberijski pršut – proizvodi se od posebne rase svinja koje slobodno pasu i hrane se žirovima, što mesu daje jedinstvenu aromu i teksturu. Najčuveniji je Jamón de Ja... Više [+]
U jugozapadnoj Andaluziji, u regiji Sierra de Aracena, nastaje najpoznatiji iberijski pršut – proizvodi se od posebne rase svinja koje slobodno pasu i hrane se žirovima, što mesu daje jedinstvenu aromu i teksturu. Najčuveniji je Jamón de Jabugo, zaštićen oznakom geografskog porekla, dok se najskuplji pršut na svetu, Manchado de Jabugo, proizvodi upravo ovde. Kilogram košta čak 4.840 evra, a suši se sedam godina. Naziv potiče od retke rase svinje Manchado de Jabugo. Ova vrsta je bila gotovo izumrla, ali su je lokalni farmeri sačuvali i ponovo oživeli. Svinje žive slobodno u hrastovim šumama, a njihov prirodan način ishrane i uzgoja presudan je za specifičan ukus ovog delikatesa. #prsut