Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Beli luk
  • 09.12.2020. 10:00

"Magični" beli luk - glavni borac protiv bolesti?

Pored toga što deluje na neke vrste bakterija i gljivica deluje i na viruse. Jak je antiseptik i jača naš imuni sistem. Treba da se uzima preventivno, snižava visok krvni pritisak i holesterol čisti krvne sudove.

Foto: Depositphotos/arosoft
  • 541
  • 118
  • 0

Uživa toliko poverenje da se beli luk vrlo često smatra i magijskom biljkom, ali i lekom za skoro sve bolesti. Nekada se koristio kao "odbrana od vampira", a danas je glavni borac protiv virusa, bakterija i gljivica, istakao je narodni travar Momčilo Antonijević gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

"Beli luk je i magijska biljka u našem narodu i vrlo često se koristi protiv uroka. Iz tih razloga se možda i potcenjuje njegovo lekovito dejstvo, koje duguje sumpornim jedinjenjima koja sadrži u svom etarskom ulju. Njegov snažan miris osećamo kao gas, odnosno od jedinjenja koje nastaje oksidacijom i delovanjem enzima. On je pravi borac u borbi protiv bakterija", rekao je narodni travar za Javni servis.

Momčilo Antonijević: Lekovito bilje treba brati, sušiti i konzumirati ispravno

Japanski naučnici su 1999. godine utvrdili da beli luk deluje i na ešerihiju koli, na salmonelu, i na neke bakterije koje su rezistentne na klasične antibiotike. Pored toga što deluje na neke vrste bakterija i gljivica deluje i na viruse. Jak je antiseptik i jača naš imuni sistem. Treba da se uzima preventivno, snižava visok krvni pritisak i holesterol čisti krvne sudove.

Antonijević ističe da treba pomenuti tradicionalnu seosku večeru, beli luk, slanina i kiseli kupus zbog vitamina Ce.

"Nema bolesti koja se neće povući pred belim lukom"

Kako smo ranije pisali - još 1500. godine pre nove ere na papirusu je pronađeno više od 200 recepata u kojima se koristi beli luk protiv raznih zdravstvenih tegoba poput glavobolje, slabosti, ali i infekcija grla. Plinije Stariji je tvrdio kako nema bolesti koja se pred belim lukom neće povući, a koji je danas poznat po svojoj lekovitosti. Osim u lečenju ljudi, koristi se i u zaštiti bilja.

Beli luk - potencijalni lek u borbi sa virusom COVID-19

Tim istraživača iz španske pokrajine Kuenka proučava mogućnost upotrebe belog luka ljubičaste boje suvih listova, gajenog u gradiću Las Pedronerasa kao sredstva za borbu protiv virusa SARS-CoV-2. Naučnici smatraju da bi ova biljka mogla da deluje kao prokoagulans u najozbiljnijim slučajevima kada virus kod pacijenta uzrokuje trombozu, piše eldiario.


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Tagovi

Beli luk Lek Lekovitost belog luka Borba sa virusima Antiseptik Ešerihija koli Momčilo Antonijević


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...