Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jestiva ulja
  • 28.11.2022. 16:30

Marokansko arganovo ulje u kozmetici, ali i za spremanje jela?

Arganovo ulje poznati je kozmetički proizvod, no kod nas je manje poznato da se s njim mogu pripremati i jela. Smatra se najskupljim biljnim uljem na svetu.

Foto: Depositphotos/sarosa
  • 250
  • 21
  • 0

Arganovo ili marokansko ulje dobija se iz plodova drveta Argania spinosa L. Skeels. koje raste u jugozapadnom Maroku. Stablo argana endemska je biljna vrsta u Maroku i raste čak do predela Hamada de Tindouf u Alžiru. Naknadno, sađeno je u pustinjama JAR-a, Kuvajta, Meksika, Tunisa i Izraela, ali ulje proizvedeno u Maroku jedino je steklo svetsku slavu. Njegova proizvodnja snažna je društveno-ekonomska osnova za razvoj tamošnjeg društva.

Razlika kozmetičkog i jestivog

Ona donosi veće prihode ruralnom stanovništvu i to pogotovo ženskim proizvodnim zadrugama koje su tradicionalno zadužene za berbu plodova i njihovu preradu u ulje. 

Ovo ulje bogato je nezasićenim masnim kiselinama i bioaktivnim materijama, kao što su polifenoli, tokoferoli, skvalen, ksantofil, steroli i drugi. Sadrži oko 80 odsto nezasićenih masnih kiselina i samo oko 19 odsto zasićenih. Od prvih, najzastupljenije su oleinska (43-49 odsto) i linolna (29-37 odsto). Od zasićenih masnih kiselina najzastupljenije su stearinska (3,14-3,28 odsto) i palmitinska (11,7-11,75 odsto). Linolenska kiselina je vrlo oksidirajuća molekula prisutna u jako malim koncentracijama do 0,3g/100g i njen veći udio glavni je znak prepoznavanja falsifikovanog arganovog ulja.

Kozmetičko arganovo ulje dobiveno od sirovih koštica direktno se aplicira na kožu ili kosu (Foto: V. Mijat)

Prilikom prženja arganovih koštica za proizvodnju prehrambenog ulja, oslobađaju se nove arome usled oksidacije ulja i mailardove reakcije.

Prehrambeno se ulje za razliku od kozmetičkog, dobija hladnim presanjem prethodno prženih koštica. Ono je bakarne, a kozmetičko zlatne boje. Ako je pripremljeno u podobnim sanitarnim uslovima može se skladištiti do godinu dana.

Ulje koje ne može svako da priušti

U poređenju sa količinom maslinovog ulja proizvedenog u svetu godišnje, proizvodnja arganovog je još uvek u povojima. Za proizvodnju jedne litre maslinovog potrebno je samo oko pet kilograma maslina, a sušenih arganovih plodova za litru treba 30-40 kilograma. Maslinovo proizvodi celi Mediteran i šire, dok arganovo stablo samoniklo raste samo u Maroku. Maslina rodi svake godine, a argan daje plod svake druge godine. 

Stablo argana i arganove koze (Foto: Depositphotos/underwold1)

I na kraju, proces dobijanja ulja je jako spor i mukotrpan. Sve nabrojano su razlozi zašto litra čistog organskog prehrambenog ručno rađenog arganovog ulja na tržištu dostiže cenu i preko 250 evra.

Jelima dodaje poseban šmek

Zavisno od načinu pripreme arganovih oraščića razlikujemo ulje za kozmetičke od onog za prehrambene svrhe. Već je i sama pasta dobijena mlevenjem prženih koštica uz dodatak meda i ulja jestiva i Marokanci je koriste kao zaslađeni namaz na hlebu. Zove se Amlou i slična je kikiriki maslacu. Arganovo ulje koristi se za začinjanje kus-kusa ili raznih salata, a oraščići se koriste za jelo kada su prženi pre razbijanja. Orašastog je okusa i tradicionalno se jede sa hlebom, te se može posuti po salatama, ribi i kus-kusu. Ne upotrebljava se za prženje na visokim temperaturama, kao ni maslinovo. Može se dodavati i u slatke recepte kao što su biskviti i kolači, te u šlag ili čak kao preliv na sladoled. U slanim jelina dodaje se u sosove, preko salate ili testenina. Dobro se sparuje sa gljivama i ribama. Ipak, u Maroku ga najradije jedu umačući hleb u posudu sa uljem.

Sličnosti i razlike sa maslinovim uljem

Maslinovo ulje je još zahvaljujući antičkim Grcima postalo cenjena prehrambena namirnica u celoj Evropi. Zdravije je od drugih prehrambenih ulja zbog svog sadržaja nezasićenih masnih kiselina i antioksidansa. I maslinovo i arganovo ulje zahtevaju mnogo ručnog rada za proizvodnju, ali za razliku od maslinovog koje se proizvodi iz mesnatog dela ploda, arganovo se proizvodi već stolećima od koštica (semenki) u Maroku. Maslinovo sadrži više oleinske kiseline od arganovog (55-83 odsto prema 42,8 odsto), ali manje linolne (3,5-21 odsto prema 36,8 odsto). Oba ulja sadrže vitamin E, ali maslinovo ima vitamin K, dok arganovo ima vitamin D. Vitamin K, važan je za rast kostiju i zgrušavanje krvi, dok je vitamin D značajan za kosu. 

Oba se mogu koristiti za zdravlje kose, ali arganovo ulje manje masti vlasište. Vitamin D dodatno jača kosu. Arganovo se odmah upija u kosu, daje joj punoću i sjaj, penetrira u vlas i popravlja oštećene folikule. Štiti kosu od UV zračenja i okolišnog zagađenja i vraća kosi i koži elasticitet.

Svetsku slavu steklo je upravu ulje iz Maroka (Foto: Depositphotos(haraldmuc)

Za arganovo ulje dokazana su slična delovanja: štiti od kardiovaskularnih oboljenja, pretilosti, dijabetesa i LDL kolesterola. Fenolne komponente smanjuju holesterol, te umanjuju mogućnost pojave hipertenzije i tromboza. Ujedno, njegova konzumacija poboljšava metabolizam masti i sprečava nakupljanje masti u jetri. Deluje kao jači anti-oksidans od maslinovog ulja. Istraživanja potvrđuju da ma lakše dostupne polifenole. Sadrži koktel antioksidansa, omega-3 masne kiseline i vitamine E i A koji stabiliziraju insulin, smanjuju bolove u zglobovima, bore se protiv karcinoma prostate, poboljšavaju živčani sistem, snižavaju loši holesterol, uklanjaju slobodne radikale iz tela. Arganovo ulje sadrži više vitamina E nego maslinovo.


Tagovi

Argan Maroko Marokansko ulje Ženske zadruge Arganovo ulje


Autorka

Vesna Mijat

Više [+]

Vesna je agronom po struci. Iza sebe ima bezbroj različitih poslova, a još je toliko drugih interesuje. Gaji koke i koze. Ima plastenik s povrćem, košnice i voćnjak. Ne želi da oda koliko ima godina. Njen moto glasi: “Jedini neuspeh u životu je ne pokušati!”