Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jestiva ulja
  • 28.11.2022. 16:30

Marokansko arganovo ulje u kozmetici, ali i za spremanje jela?

Arganovo ulje poznati je kozmetički proizvod, no kod nas je manje poznato da se s njim mogu pripremati i jela. Smatra se najskupljim biljnim uljem na svetu.

Foto: Depositphotos/sarosa
  • 122
  • 17
  • 0

Arganovo ili marokansko ulje dobija se iz plodova drveta Argania spinosa L. Skeels. koje raste u jugozapadnom Maroku. Stablo argana endemska je biljna vrsta u Maroku i raste čak do predela Hamada de Tindouf u Alžiru. Naknadno, sađeno je u pustinjama JAR-a, Kuvajta, Meksika, Tunisa i Izraela, ali ulje proizvedeno u Maroku jedino je steklo svetsku slavu. Njegova proizvodnja snažna je društveno-ekonomska osnova za razvoj tamošnjeg društva.

Razlika kozmetičkog i jestivog

Ona donosi veće prihode ruralnom stanovništvu i to pogotovo ženskim proizvodnim zadrugama koje su tradicionalno zadužene za berbu plodova i njihovu preradu u ulje. 

Ovo ulje bogato je nezasićenim masnim kiselinama i bioaktivnim materijama, kao što su polifenoli, tokoferoli, skvalen, ksantofil, steroli i drugi. Sadrži oko 80 odsto nezasićenih masnih kiselina i samo oko 19 odsto zasićenih. Od prvih, najzastupljenije su oleinska (43-49 odsto) i linolna (29-37 odsto). Od zasićenih masnih kiselina najzastupljenije su stearinska (3,14-3,28 odsto) i palmitinska (11,7-11,75 odsto). Linolenska kiselina je vrlo oksidirajuća molekula prisutna u jako malim koncentracijama do 0,3g/100g i njen veći udio glavni je znak prepoznavanja falsifikovanog arganovog ulja.

Kozmetičko arganovo ulje dobiveno od sirovih koštica direktno se aplicira na kožu ili kosu (Foto: V. Mijat)

Prilikom prženja arganovih koštica za proizvodnju prehrambenog ulja, oslobađaju se nove arome usled oksidacije ulja i mailardove reakcije.

Prehrambeno se ulje za razliku od kozmetičkog, dobija hladnim presanjem prethodno prženih koštica. Ono je bakarne, a kozmetičko zlatne boje. Ako je pripremljeno u podobnim sanitarnim uslovima može se skladištiti do godinu dana.

Ulje koje ne može svako da priušti

U poređenju sa količinom maslinovog ulja proizvedenog u svetu godišnje, proizvodnja arganovog je još uvek u povojima. Za proizvodnju jedne litre maslinovog potrebno je samo oko pet kilograma maslina, a sušenih arganovih plodova za litru treba 30-40 kilograma. Maslinovo proizvodi celi Mediteran i šire, dok arganovo stablo samoniklo raste samo u Maroku. Maslina rodi svake godine, a argan daje plod svake druge godine. 

Stablo argana i arganove koze (Foto: Depositphotos/underwold1)

I na kraju, proces dobijanja ulja je jako spor i mukotrpan. Sve nabrojano su razlozi zašto litra čistog organskog prehrambenog ručno rađenog arganovog ulja na tržištu dostiže cenu i preko 250 evra.

Jelima dodaje poseban šmek

Zavisno od načinu pripreme arganovih oraščića razlikujemo ulje za kozmetičke od onog za prehrambene svrhe. Već je i sama pasta dobijena mlevenjem prženih koštica uz dodatak meda i ulja jestiva i Marokanci je koriste kao zaslađeni namaz na hlebu. Zove se Amlou i slična je kikiriki maslacu. Arganovo ulje koristi se za začinjanje kus-kusa ili raznih salata, a oraščići se koriste za jelo kada su prženi pre razbijanja. Orašastog je okusa i tradicionalno se jede sa hlebom, te se može posuti po salatama, ribi i kus-kusu. Ne upotrebljava se za prženje na visokim temperaturama, kao ni maslinovo. Može se dodavati i u slatke recepte kao što su biskviti i kolači, te u šlag ili čak kao preliv na sladoled. U slanim jelina dodaje se u sosove, preko salate ili testenina. Dobro se sparuje sa gljivama i ribama. Ipak, u Maroku ga najradije jedu umačući hleb u posudu sa uljem.

Sličnosti i razlike sa maslinovim uljem

Maslinovo ulje je još zahvaljujući antičkim Grcima postalo cenjena prehrambena namirnica u celoj Evropi. Zdravije je od drugih prehrambenih ulja zbog svog sadržaja nezasićenih masnih kiselina i antioksidansa. I maslinovo i arganovo ulje zahtevaju mnogo ručnog rada za proizvodnju, ali za razliku od maslinovog koje se proizvodi iz mesnatog dela ploda, arganovo se proizvodi već stolećima od koštica (semenki) u Maroku. Maslinovo sadrži više oleinske kiseline od arganovog (55-83 odsto prema 42,8 odsto), ali manje linolne (3,5-21 odsto prema 36,8 odsto). Oba ulja sadrže vitamin E, ali maslinovo ima vitamin K, dok arganovo ima vitamin D. Vitamin K, važan je za rast kostiju i zgrušavanje krvi, dok je vitamin D značajan za kosu. 

Oba se mogu koristiti za zdravlje kose, ali arganovo ulje manje masti vlasište. Vitamin D dodatno jača kosu. Arganovo se odmah upija u kosu, daje joj punoću i sjaj, penetrira u vlas i popravlja oštećene folikule. Štiti kosu od UV zračenja i okolišnog zagađenja i vraća kosi i koži elasticitet.

Svetsku slavu steklo je upravu ulje iz Maroka (Foto: Depositphotos(haraldmuc)

Za arganovo ulje dokazana su slična delovanja: štiti od kardiovaskularnih oboljenja, pretilosti, dijabetesa i LDL kolesterola. Fenolne komponente smanjuju holesterol, te umanjuju mogućnost pojave hipertenzije i tromboza. Ujedno, njegova konzumacija poboljšava metabolizam masti i sprečava nakupljanje masti u jetri. Deluje kao jači anti-oksidans od maslinovog ulja. Istraživanja potvrđuju da ma lakše dostupne polifenole. Sadrži koktel antioksidansa, omega-3 masne kiseline i vitamine E i A koji stabiliziraju insulin, smanjuju bolove u zglobovima, bore se protiv karcinoma prostate, poboljšavaju živčani sistem, snižavaju loši holesterol, uklanjaju slobodne radikale iz tela. Arganovo ulje sadrži više vitamina E nego maslinovo.


Tagovi

Argan Maroko Marokansko ulje Ženske zadruge Arganovo ulje


Autorka

Vesna Mijat

Više [+]

Vesna je agronom po struci. Iza sebe ima bezbroj različitih poslova, a još je toliko drugih interesuje. Gaji koke i koze. Ima plastenik s povrćem, košnice i voćnjak. Ne želi da oda koliko ima godina. Njen moto glasi: “Jedini neuspeh u životu je ne pokušati!”

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako nam se polako bliži proleće i porast temperature, uskoro možemo očekivati plodonosna tela različitih vrsta gljiva. Iako su neke vezane za određeno doba godine, druge se mogu naći čim padne prva kiša. Da li ste znali da se neke vrste gl... Više [+]