Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štrudle
  • 30.05.2025. 10:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Milan Šešum: Ne pravim štrudlu sa makom, nego mak sa štrudlom!

Kako je ljubav prema supruzi i njenim štrudlama izrodila porodični biznis sa pečatom kvaliteta "Najbolje iz Vojvodine"?

Milan Šešum: Ne pravim štrudlu sa makom, nego mak sa štrudlom!
Foto: Lidija Pribelja
61
59
0

Širok osmeh i obilna ponuda štrudli nisu ostavili ravnodušnim posetioce ovogodišnjeg 92. Međunarodnog sajma poljoprivrede, gde smo i upoznali proizvođača Milana Šešuma iz Novog Sada. Kako nam kaže, on ne pravi štrudlu sa makom nego "mak sa štrudlom" i zaista, njegove poslastice to lepo i ilustruju.

"Proizvodnjom štrudli se bavim od 2005. godine. Tačnije, 5.maja smo obeležili tačno 20 godina početka rada našeg malog porodičnog preduzeća i vrlo sam ponosan na to što smo do sada postigli", započinje naš sagovornik.

Supruga kao inspiracija

Ideju da započne ovaj posao dobio je od supruge, koja je sa zadovoljstvom pravila omiljenu poslasticu.

Štrudle su pravili zajedno dok je on još uvek bilo zaposlen kao bankarski službenik. Međutim, nakon gubitka supruge i odlaska u penziju, rešio je da se tome posveti potpuno i započne svoju proizvodnju na veliko. U okviru porodične kuće u Novom Sadu napravio je lokal koji je u potpunosti prilagođen za proizvodnju. Štrudle proizvodi, kako kaže, 365 dana u godini, a prema potražnji kupaca.

Milan Šešun
Milan Šešum sa autorkom teksta (desno) na svom štandu na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

"Ukoliko je u pitanju neka manifestacija gde je potražnja veća, dnevno proizvedemo od 100 do 150 kilograma štrudli. Ako su pitanju regularni dani, proizvodnja ide do 30 kg po danu."

Sa višnjama, malinama, orasima...

Kupcima nudi štrudle sa makom, višnjama, malinama, orasima, rogačem i kokosom, a tu su i one sa kombinacijom dva ukusa - višnja i mak u jednom parčetu. Prodaje ih po ceni od 880 din/kg, nezavisno od ukusa. Sirovine za nadeve uzimaju od lokalnih proizvođača, a ostale potrepštine obezbeđuju u maloprodaji.

Štrudla: Dugo se pravi, a brzo se pojede

"Mak uzimam uglavnom od proizvođača iz Kisača, višnje i orahe od lokalnih dobavljača, u zavisnosti od cene i kvaliteta. S ponosom mogu da kažem da nosimo sertifikat 'Najbolje iz Vojvodine' za našu štrudlu od maka", zadovoljan je naš sagovornik napominjući da su na ovogodišnjem sajmu poljoprivrede, upravo za štrudlu sa makom, dobili i veliku nagradu sajma - Zlatnu medalju za kvalitet.

Šttrudle
Osim sa makom, tu su i štrudle sa višnjama, kokosom... (foto: Dinka Bogunović)

Kaže nam da sarađuje i sa restoranima, a radi isključivo po porudžbini. Njegove štrudle možete kupiti i u lokalu u Mitrovačkoj ulici broj 32 u Novom Sadu. Nisu dostupne u maloprodaji, ali ako posetite Novosadski noćni bazar, sigurno ćete ih pronaći na nekom od šarenih štandova.


Tagovi

Štrudla sa makom Milan Šešum Najbolje iz Vojvodine Proizvodnja


Autorka

Lidija Pribelja

Više [+]

Diplomirani biolog na Prirodno-matematičkom fakultetu, trenutno na master studijama botanike. Zaljubljenik u prirodu i uvek u potrazi za praktičnim i korisnim znanjima. Dopisnica iz Padine koja donosi nove i zanimljive priče iz južnog Banata.