Pretraživanje tekstova
Prilikom "mlačenja", "tučenja" kiselog mleka i nastanka maslaca, formira se blago kisela tekućina sa sitnim grudvicama maslaca, koja kao nusproizvod služi za pravljenje mlečnog napitka mlaćenice ili stepke, kako je nazivaju u različitim podnebljima.
Ako ste nekada primetili drvenasti predmet nalik izduženom buretu sa štapom i obručem na vrhu, a pitali se šta je i za šta služi, odgovor je stap, stepka, kačica ili maslenka. Koristi se u tradicionalnoj proizvodnji putera, maslaca tučenjem, sabijanjem kajmaka. Prilikom ovog posla i nastanka maslaca, formira se blago kisela tečnost sa sitnim grudvicama maslaca koja kao nus proizvod služi za pravljenje mlečnog napitka mlaćenice ili stepke, kako je nazivaju u različitim podnebljima.
Po izgledu mlaćenica je dosta slična jogurtu, nešto tečnija, dosta gušća od mleka, i jedinstvenog kiselkastog ukusa. Pomenuta tečnost se ostavljala u glinene ili zemljane posude na mračnom mestu pri sobnoj temperaturi, kako bi započeo proces fermentacije. Najčešće je to do 12 sati, iako dužina fermentacije zavisi od temperature. Nije poželjna visoka, niti niska temperatura, stoga je idealna tzv. sobna temperatura. Tako proces u kom mlečni šećer laktoza prelazi u mlečnu kiselinu daje poseban ukus (šmek) mlaćenici.
Mlaćenica, nastala tradicionalnim putem iz stepki ili kačica, danas retko može da se nađe na policama supermarketa. Industrijska proizvodnja je mnogo ubrzala i zamenila ovaj proces. Ipak u ruralnim delovima, ili tradicionalnim gastro ponudama, mlaćenica iz stepke je vrlo cenjen i tražen proizvod. Vrlo često se zbog svog sastava koristi u izradi različitih slatkiša. Svakako, nadaleko poznata pita od mlaćenice u kombinaciji sa limunom je nešto što treba svrstati u plan da se jednog dana proba.
Gotovo svako domaćinstvo u ruralnim predelima je imalo stepku ili kačicu za pravljene maslaca, pa tako i redovno koristilo mlaćenicu, koja danas promoviše "zdrav život", jer se smatra izuzetno poželjnim antioksidansom i zdravim napitkom. Zbog vrlo niskog udela masti cca. do 1%, kalorija i visokog udela proteina, B vitamina, kalcijuma i mnogih esencijalnih mlečnih kiselina, idealan je mlečni napitak za ljude sa problemom prekomerne telesne težine. Takođe, preporučuje se sportistima u ishrani.
Pravu mlaćenicu nastalu tradicionalno iz stepke danas je vrlo teško pronaći. Ipak, možete je i sami napraviti, ali zasigurno ne tako dobru kao onu iz stepke. Blago zagrejano mleko zajedno sa kajmakom na vrhu umutiti mikserom, sve dok se na vrhu ne izdvoji maslac. Tečnost koja ostane, uz dodatak limunovog sok, može da bude adekvatna zamena za mlaćenicu.
Tagovi
Stepka Maslenka Mleko Prerada Tradicija Fermentacija Mlaćenica
Autor
Više [+]
Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
U jugozapadnoj Andaluziji, u regiji Sierra de Aracena, nastaje najpoznatiji iberijski pršut – proizvodi se od posebne rase svinja koje slobodno pasu i hrane se žirovima, što mesu daje jedinstvenu aromu i teksturu. Najčuveniji je Jamón de Ja... Više [+]
U jugozapadnoj Andaluziji, u regiji Sierra de Aracena, nastaje najpoznatiji iberijski pršut – proizvodi se od posebne rase svinja koje slobodno pasu i hrane se žirovima, što mesu daje jedinstvenu aromu i teksturu. Najčuveniji je Jamón de Jabugo, zaštićen oznakom geografskog porekla, dok se najskuplji pršut na svetu, Manchado de Jabugo, proizvodi upravo ovde. Kilogram košta čak 4.840 evra, a suši se sedam godina. Naziv potiče od retke rase svinje Manchado de Jabugo. Ova vrsta je bila gotovo izumrla, ali su je lokalni farmeri sačuvali i ponovo oživeli. Svinje žive slobodno u hrastovim šumama, a njihov prirodan način ishrane i uzgoja presudan je za specifičan ukus ovog delikatesa. #prsut