Pretraživanje tekstova
Prilikom "mlačenja", "tučenja" kiselog mleka i nastanka maslaca, formira se blago kisela tekućina sa sitnim grudvicama maslaca, koja kao nusproizvod služi za pravljenje mlečnog napitka mlaćenice ili stepke, kako je nazivaju u različitim podnebljima.
Ako ste nekada primetili drvenasti predmet nalik izduženom buretu sa štapom i obručem na vrhu, a pitali se šta je i za šta služi, odgovor je stap, stepka, kačica ili maslenka. Koristi se u tradicionalnoj proizvodnji putera, maslaca tučenjem, sabijanjem kajmaka. Prilikom ovog posla i nastanka maslaca, formira se blago kisela tečnost sa sitnim grudvicama maslaca koja kao nus proizvod služi za pravljenje mlečnog napitka mlaćenice ili stepke, kako je nazivaju u različitim podnebljima.
Po izgledu mlaćenica je dosta slična jogurtu, nešto tečnija, dosta gušća od mleka, i jedinstvenog kiselkastog ukusa. Pomenuta tečnost se ostavljala u glinene ili zemljane posude na mračnom mestu pri sobnoj temperaturi, kako bi započeo proces fermentacije. Najčešće je to do 12 sati, iako dužina fermentacije zavisi od temperature. Nije poželjna visoka, niti niska temperatura, stoga je idealna tzv. sobna temperatura. Tako proces u kom mlečni šećer laktoza prelazi u mlečnu kiselinu daje poseban ukus (šmek) mlaćenici.
Mlaćenica, nastala tradicionalnim putem iz stepki ili kačica, danas retko može da se nađe na policama supermarketa. Industrijska proizvodnja je mnogo ubrzala i zamenila ovaj proces. Ipak u ruralnim delovima, ili tradicionalnim gastro ponudama, mlaćenica iz stepke je vrlo cenjen i tražen proizvod. Vrlo često se zbog svog sastava koristi u izradi različitih slatkiša. Svakako, nadaleko poznata pita od mlaćenice u kombinaciji sa limunom je nešto što treba svrstati u plan da se jednog dana proba.
Gotovo svako domaćinstvo u ruralnim predelima je imalo stepku ili kačicu za pravljene maslaca, pa tako i redovno koristilo mlaćenicu, koja danas promoviše "zdrav život", jer se smatra izuzetno poželjnim antioksidansom i zdravim napitkom. Zbog vrlo niskog udela masti cca. do 1%, kalorija i visokog udela proteina, B vitamina, kalcijuma i mnogih esencijalnih mlečnih kiselina, idealan je mlečni napitak za ljude sa problemom prekomerne telesne težine. Takođe, preporučuje se sportistima u ishrani.
Pravu mlaćenicu nastalu tradicionalno iz stepke danas je vrlo teško pronaći. Ipak, možete je i sami napraviti, ali zasigurno ne tako dobru kao onu iz stepke. Blago zagrejano mleko zajedno sa kajmakom na vrhu umutiti mikserom, sve dok se na vrhu ne izdvoji maslac. Tečnost koja ostane, uz dodatak limunovog sok, može da bude adekvatna zamena za mlaćenicu.
Tagovi
Stepka Maslenka Mleko Prerada Tradicija Fermentacija Mlaćenica
Autor
Više [+]
Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Na ovogodišnjem sajmu poljoprivrede u Novom Sadu smo takođe zatekli i domaće proizvode od magulice koje proizvodi Sava Graorac iz Kovilja. Od proizvoda nema šta nema! - Slanine, čvaraka, šunke, presovane butkice, masti i domaćih namaza za p... Više [+]
Na ovogodišnjem sajmu poljoprivrede u Novom Sadu smo takođe zatekli i domaće proizvode od magulice koje proizvodi Sava Graorac iz Kovilja. Od proizvoda nema šta nema! - Slanine, čvaraka, šunke, presovane butkice, masti i domaćih namaza za prave gurmane. Ukoliko ste ljubitelj mesnih delikatesa, njegov štand morate posetiti a dočekaće vas širokim osmehom i kvalitetnim proizvodima. A eko kako to izgleda uživo. :D
Lidija Pribelja
pre 2 nedelje
Komšija tu iz Kovilja, možemo lako nabaviti šta nam treba šefe. :D Komšija tu iz Kovilja, možemo lako nabaviti šta nam treba šefe. :D