Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nadutost
  • 20.06.2024. 12:00

Nadutost nakon pasulja? Evo kako je izbeći

Volite pasulj, ali vam smeta neugodna pojava nakon njegove konzumacije? Kako ga ne biste morali da izbegavate u svojoj ishrani, pitali smo stručnjake na koji način smanjiti ili sprečiti nadutost. Šta preporučuju, donosimo u nastavku teksta.

Foto: shutterstock/larisa Stefanjuk
  • 310
  • 17
  • 0

Znate onaj neugodni osećaj naduvanosti i težine nakon pojedenog tanjira pasulja?

Bogat je ugljenohidratima oligosaharidima, sastojcima koji su teže probavljivi u organizmu i iz tog razloga uzrokuju nadimanje.

Ali, ukoliko se pasulj spremi na pravi način, izbeći ćete ovu nelagodu i moći ćete da uživate u mnogima omiljenom jelu, prenosi Food Facts.

Naše bake su ga često držale u vodi preko noći, a zatim ga sutradan pravile. Možda nisu znale zašto i kako deluje, ali na taj način smanjivala se nadutost.

Pitali smo stručnjake za savet kako je smanjiti, a osim saveta dobili smo i objašnjenja na koji način se redukuje količina gasova.

“Ostajanje u vodi može poboljšati teksturu konačnog proizvoda nakon što je pasulj kuvan i smanjiti stvaranje gasova tokom probave hrane u organizmu“, kaže Marija Selak iz Nutricionističkog savetovališta Nutrient u Splitu.

Držanje u vodi može poboljšati probavljivost

Pojašnjava da teže probavljive komponente pasulja koji se nazivanju oligosaharidi uzrokuju tu neugodnu pojavu, a držanje u vodi može pomoći u smanjenju 75 - 90 odsto oligosaharida i olakšati telu razgradnju, zbog čega se smanjuje verovatnost nastanka gasova nakon konzumacije.

Konzervisani pasulj, slanutak, grašak i sočivo ne zahtevaju prethodno potapanje vodom jer su kuvani pre procesa konzervisanja“, objašnjava ova nutricionistkinja dodajući da mahunarke sadrže i jedinjenja poznate kao antinutrijenti koji ometaju apsorpciju hranljivih materija (nutrijenata).

Neki od primera su lektini, fitinska kiselina i tanini, koji na kraju mogu otežati organizmu probavu i apsorpciju belančevina, vitamina i minerala.

Držanje u vodi ili kuvanje ove mahunarke, dodaje, može poboljšati probavljivost i povećati kvalitet ishrane smanjenjem antinutrijenata u ovim namirnicama.

Kako navodi, s kulinarske strane taj proces omogućava ovoj namirnici da zadrži svoj oblik dok istovremeno poboljšava teksturu i mekoću.

Mekša tekstura posebno je poželjna u jelima u kojima je kremasta konzistencija ključna, kao što je namaz od slanutka, pire od pasulja ili čorba od sočiva“, zaključuje.

Pitoma nana, đumbir, korijandar...

Prema njenim rečima, ukoliko ne konzumirate mahunarke, a naglo ih uvedete u ishranu u većim količinama, to će verovatno dovesti do značajnog stvaranja gasova.

Međutim, ukoliko je pasulj za početak prilog, a postupno postane glavno jelo, telo se na taj način lakše navikava na vlakna.

Osim toga, tvrdi, prilikom pripreme hrane pomaže i mehaničko usitnjavanje mahunarki, stoga za početak probajte namaz ili varivo od pasulja na način da ga polovično izmiksajte štapnim mikserom.

Tako će se vlakna 'pocepati', manje stvarajući gasova u probavnom sistemu“, objašnjava.

Način konzumacije takođe je važan kod potencijalnog stvaranja gasova, podseća Selak

Otkriva da neki začini i namirnice mogu pomoći pri povećanju probavljivosti ukoliko se pripremaju uz mahunarke, a većina ih je i deo mediteranske ishrane koja se često preporučuje, stoga je savet dodati pitomu nanu, đumbir, komorač, semenke kumina, beli i crni luk, korijandar, kurkumu ili kombu alge s tim da alge treba ukloniti kada je pasulj kuvan. Možete i probati sa čajem od nane ili kamilice.

Način konzumacije je takođe važan kod potencijalnog stvaranja gasova“, podseća Selak i preporučuje da se jede polako i konzumira manje, a češće obroke, dobro žvaće hrana, piju napici sobne temperature, a kaže da je dobro i sesti uspravno i prošetati nakon obroka.

Komba alga smanjuje nadutost

Magistar nutricionizma Branka Bunić iz savetovališta za ishranu Nutrilife Centar by Ivana Barišić takođe kaže da pasulj sadrži veće količine oligosaharida, složenog ugljikohidrata koje naše telo teško probavlja.

Ne može se razgraditi u tankom crevu nego se u debelom pod uticajem korisnih bakterija razlaže na jednostavnije šećere te konačne produkte, gasove koji uzrokuju nelagodne probavne smetnje“, pojašnjava.

Kako bi sprečili nadutost, dodaje, pre kuvanja ga možemo isprati i namočiti preko noći i na taj način smanjujemo količinu oligosaharida koja je prisutna u njemu, a preporučuje se baciti i prvu vodu nakon što pasulj provri i nadomestiti čistom vodom.

Napominje da prilikom kuvanja možemo dodati kombu algu koja sadrži enzime za razgradnju i pomaže prilikom smanjenja nadutosti.

Ističe i da određene biljke te začini prilikom kuvanja graha mogu pomoći probavi i smanjiti rizik od nadutosti pa tako na primer dodajte đumbir, semenke komorača, kim ili korijandar.

Ove biljke i začini mogu pomoći u podsticanju probavnih enzima i smanjenju upalnih procesa u crevima“, poručuje zagrebačka nutricionistkinja.


Tagovi

Nadutost Paprena metvica Đumbir Kombu alga Marija Selak Branka Bunić Pasulj Držanje pasulja u vodi


Autorka

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.


Partner

FoodFacts

Ul. Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news web: https://www.foodfacts.news/