Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Riblja čorba
  • 24.02.2024. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Erdevik

Najbolja riblja čorba sprema se u Erdeviku, šta je recept?

Duga tradicija pripreme riblje čorbe uz pesmu je počela davnih šezdesetih godina prošlog veka, a održava se do dan danas. Miroslav Mocko iz Erdevika, jedan glavnih kuvara otkriva tajnu pripreme kvalitetne riblje čorbe od ribe iz naših reka.

Foto: AK grafika
  • 388
  • 72
  • 0

Domaćini iz Erdevika, malog mesta u kome žive pretežno Slovaci su poznati po proizvodnji kvalitetnog vina, ali i ukusne riblje čorbe. Tradicija pripremanja riblje čorbe u ovom malom mestu u Sremu seže daleko u prošlost. Tokom šezdesetih godina je organizovan prvi Riblji bal na kom su služeni riblji specijaliteti ali i njihova čuvena čorba. Od tada, svakog februara se organizuje manifestacija posvećena jelima od rečne ribe.

"Ove godine smo pripremili oko 80l riblje čorbe. Mogu vam reći da je čorba iz godine u godinu sve bolja. Imamo preko 60 godina iskustva u njenom pripremanju. Ljudima se dopada, a mi smo zadovoljni. Što ne poslužimo te večeri kada je manifestacija, sledeći dan uglavnom sve prodamo", započinje Miroslav Mocko jedan od glavnih kuvara dodajući da su ove godine pripremili čorbu od tri vrste ribe.

Ciprinidi i predatori

Osnovu riblje čorbe je činio šaran, što i ne čudi, obzirom na to da se najveći broj ribnjaka koji proizvode šaransku ribu nalazi upravo na teritoriji Vojvodine. U šaranskim ribnjacima se pored samog šarana gaje i druge vrste ciprinida, a to su uglavnom beli i sivi tolstolobik, amur, a od predatorskih riba to su som, smuđ i štuka. Pored šarana, ovom jelu je dodat i pomenuti beli tolstolobik i u nešto manjem procentu smuđ.

Trećina luk, dve trećine riba

Inače, tolstolobik poreklo vodi iz istočne Kine, a nastanjuje reku Amur. Važna je vrsta ribe za održavanje rečnih ekosistema jer doprinosi održavanju odgovarajućeg nivoa kiseonika u vodi. Kod nas ga ima u Dunavu, mada je donet veštačkim putem i dosta se gaji u ribnjacima. Popularan je kod ribolovaca zbog otpora koji pruža prilikom izvlačenja iz vode. Smuđ je takođe popularan, jer važi za najukusniju rečnu ribu. Voli mirne i spore vode umerene temperature, boravi u dubinama i lovi u jatima.

Ipak, jelo ovih majstora nije pripremljeno od riba iz njihovog ulova već su sastojke potražili u ribarnici iz Sremske Mitrovice.

"Najvažnije je da imate dobru ribu, kvalitetnu ribu i kvalitetne sastojke za najbolju riblju čorbu. Potrebno vam je dosta crnog luka, sitno seckanog - po mojoj slobodnoj proceni treba da bude oko jedne trećine željene količine riblje čorbe", nastavlja iskusni Mocko dodajući da preostale dve trećine bi trebalo da čini riba po vlastitom izboru.

Što pikantnije to bolje

"Od začina koristili smo 300 gr mlevene slatke paprike, 300 gr mlevene ljute paprike i naše špecije koje nećemo odati je inače ni recept ne bi bio tajna je l' tako? Ovogodišnji specijalitet koji smo poslužili našim gostima je bio ljutkastiji nego prošle godine, a ljudi su bili prezadovoljni", uz osmeh kaže erdevički kuvar pozivajući naše čitaoce da obavezno svrate na njihovo dobropoznato belo vino koje je takođe jedan od glavnih sastojaka. Po proceni našeg sagovornika na tu količinu ide nekih dva do tri litra belog vina.

Kako se inače kuva?

Među našim domaćicama i domaćinama ustaljena je Mađarska alaska čorba za koju je potrebna je voda, riba, crni luk, paradajz, krompir, slatka i ljuta aleva paprika, so i biber. Šaran ili som su osnova, ali može se dodati i druga, sitnija riba. Glava, koža i peraja od šarana sa sitnom ribom se stavljaju u šerpu da se kuva do ključanja. Zatim se dodaje se isečen luk, paradajz, krompir i paprike kao i aleva paprika, so i začini. Čim voda provri, smanjuje se vatra i krčka se narednih sat i po do dva sata. Gotovi bujon se procedi kroz veliku cediljku. Proceđeni bujon se vraća na vatru i čim provri ubacuju se u njega parčići isečenog prethodnog posoljenog i isfiletiranog šarana iz frižidera. Kuva se još 20 minuta.

Naslovna fotografija: Lidija Pribelja


Foto prilog


Tagovi

Riblja čorba Čorba od šarana Čorba od smuđa Rečna riba Čorba od tolstolobika Miroslav Mocko


Autorka

Lidija Pribelja

Više [+]

Diplomirani biolog na Prirodno-matematičkom fakultetu, trenutno na master studijama botanike. Zaljubljenik u prirodu i uvek u potrazi za praktičnim i korisnim znanjima. Dopisnica iz Padine koja donosi nove i zanimljive priče iz južnog Banata.