Pretraživanje tekstova
Pomaže joj i njena posestrima Regelind (83) koja je 40 godina provela kao misionarka u Južnoj Africi. Tu je i radnik Mladen Marjanović koji je pre 25 godina došao kao izbeglica iz Bosne i Hercegovine.
Valburga Engelhard rođena je 1949. godine, sa 13 godina došla je u internat, sa 17 završila školu, a sa 18 započela obučavanje za proizvodnju piva i slada. Nakon dve godine položila je ispit, a onda sedam godina radila u pivnici u Sarlandu.
Sa svojih 22 godine upisala se kao pridošlica u Red siromašnih sestara franjevki Svete porodice u Mallersdorfu i tu dobila ime Doris. Međutim, sa proizvodnjom piva nije prestala.
Nedeljno, ova nemačka franjevka proizvde 38 hektolitara piva i ponosna je na svoj posao, piše nedjelja.ba.
Ponedeljkom joj radni dan počinje već u 3.30 sati. Toga dana priprema se pivo čija gajba na tržištu košta 14 evra. Nedeljno proizvede oko 60 gajbi.
U junu 2014. dobila je odlikovnje i priznanje Donje Bavarske. U proizvodnji piva pomaže joj i njena posestrima Regelind (83) koja je 40 godina provela kao misionarka u Južnoj Africi. Tu je i radnik Mladen Marjanović koji je pre 25 godina došao kao izbeglica iz Bosne i Hercegovine.
Treba napomenuti da u čitavom samostanskom kompleksu, u Malersdorfu radi 260 delatnika. Sestra Doris jedina je redovnica u Nemačkoj, a i najverovatnije i u svetu, koja proizvodi pivo.
Kako izgleda njen dan, pogledajte u videu:
Tagovi
Samostansko pivo Doris Engelhard Proizvodnja Časna sestra
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
U jugozapadnoj Andaluziji, u regiji Sierra de Aracena, nastaje najpoznatiji iberijski pršut – proizvodi se od posebne rase svinja koje slobodno pasu i hrane se žirovima, što mesu daje jedinstvenu aromu i teksturu. Najčuveniji je Jamón de Ja... Više [+]
U jugozapadnoj Andaluziji, u regiji Sierra de Aracena, nastaje najpoznatiji iberijski pršut – proizvodi se od posebne rase svinja koje slobodno pasu i hrane se žirovima, što mesu daje jedinstvenu aromu i teksturu. Najčuveniji je Jamón de Jabugo, zaštićen oznakom geografskog porekla, dok se najskuplji pršut na svetu, Manchado de Jabugo, proizvodi upravo ovde. Kilogram košta čak 4.840 evra, a suši se sedam godina. Naziv potiče od retke rase svinje Manchado de Jabugo. Ova vrsta je bila gotovo izumrla, ali su je lokalni farmeri sačuvali i ponovo oživeli. Svinje žive slobodno u hrastovim šumama, a njihov prirodan način ishrane i uzgoja presudan je za specifičan ukus ovog delikatesa. #prsut