• Samostansko pivo
  • 21.10.2019. 13:00

Nemačka franjevka više od 50 godina proizvodi samostansko pivo

Pomaže joj i njena posestrima Regelind (83) koja je 40 godina provela kao misionarka u Južnoj Africi. Tu je i radnik Mladen Marjanović koji je pre 25 godina došao kao izbeglica iz Bosne i Hercegovine.

Foto: YouTube/PrintScreen/Kloster Mallersdorf
  • 88
  • 13
  • 0

Valburga Engelhard rođena je 1949. godine, sa 13 godina došla je u internat, sa 17 završila školu, a sa 18 započela obučavanje za proizvodnju piva i slada. Nakon dve godine položila je ispit, a onda sedam godina radila u pivnici u Sarlandu. 

Sa svojih 22 godine upisala se kao pridošlica u Red siromašnih sestara franjevki Svete porodice u Mallersdorfu i tu dobila ime Doris. Međutim, sa proizvodnjom piva nije prestala. 

Nedeljno, ova nemačka franjevka proizvde 38 hektolitara piva i ponosna je na svoj posao, piše nedjelja.ba

Ponedeljkom joj radni dan počinje već u 3.30 sati. Toga dana priprema se pivo čija gajba na tržištu košta 14 evra. Nedeljno proizvede oko 60 gajbi. 

U junu 2014. dobila je odlikovnje i priznanje Donje Bavarske. U proizvodnji piva pomaže joj i njena posestrima Regelind (83) koja je 40 godina provela kao misionarka u Južnoj Africi. Tu je i radnik Mladen Marjanović koji je pre 25 godina došao kao izbeglica iz Bosne i Hercegovine. 

Treba napomenuti da u čitavom samostanskom kompleksu, u Malersdorfu radi 260 delatnika. Sestra Doris jedina je redovnica u Nemačkoj, a i najverovatnije i u svetu, koja proizvodi pivo.

Kako izgleda njen dan, pogledajte u videu: 


Tagovi

Samostansko pivo Doris Engelhard Proizvodnja Časna sestra


Autorka

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.