Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čvarci
  • 16.12.2023. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Pivnice, Bačka Palanka

Nisu čvarci skupi nego su svinje mršave? Ko voli, nek izvoli

Nekada nus proizvod, danas luksuz. Zašto je to tako?

Foto: Rada Milišić
  • 847
  • 117
  • 0

Čvarke je nekada imalo svako domaćinstvo koje je tokom zimskih meseci držalo do svinjokolja. I dok su tad kobasice, šunke i pečenice bile omiljena hrana uvek na ceni i na značaju kad se dragim gostima serviraju ili pakuju u torbe danas je to slučaj sa čvarcima. Ranije i nisu bili nešto nuđeni za prodaju, bili su prilično jeftini i samo pravim gurmanima interesantni, retko su se iznosili na trpezu pred goste, a često su domaćice od preostalih čvaraka pravile sapun.

Kako se vremena menjaju danas su tražena namirnica i čini se da su se mnogi bez obzira na veliku ponudu suhomesnatih proizvoda uželeli baš toplih, mirisnih, hrskavih, čvaraka koji se mogu kupiti u supermarketima, mesarama, pijacama u seoskim domaćinstvima pa čak i preko društvenih mreža. Gledajući u male plastične kutije (kako se najčešće sada pakuju), na kojima je, da ne bi bilo zabune, vidno istaknuta prilično visoka cena mnogi se pitaju kako je ovaj nekada nus proizvod postao delikates skuplji od najkvalitetnijeg svinjskog ili junećeg mesa. Obzirom na cenu većini ljudi je sve teže da ih priušte te mnogi kažu da su postali luksuz na trpezi.

Mala ponuda tovljenika

Argumentovan odgovor na ovu temu ima svaki proizvođač koji hrani svinje, koji se tokom cele godine trudi da stočna hrana bude kvalitetna, da je zdravstvena nega grla odlična. A to nije ni malo lak posao kao ni svinjokolj, kada se sve radi ručno uz dugo stajanje uz kazan, a samo dobar majstor može napraviti dobre čvarke.

Samo pravi majstor može napraviti delikates (foto: Karolina Rastija)

Kako proizvođači tako i agrarni analitičari tvrde da je na skok cene čvaraka uticala mala ponuda tovljenika, a velika potražnja. Stočni fond je znatno smanjen, a kod određenih rasa veći je procenat mesa, a manji masnoće, koja se često koristi isključivo za slaninu. Nekada su svinje hranjene kukuruzom i bile su mnogo masnije, danas se praktikuje brzi tov koncentratom i u tom slučaju masnoće je malo.

Najlepši kad su sveži

Ko ima tovljenike za sebe imaće i kvalitetno meso i proizvode za svoju porodicu, a višak će kao uvek prodati - najčešće objašnjavaju proizvođači baš kao i Miroslav Šuster iz Pivnica. On kaže da svinje tovi za potrebe svog domaćinstva.

"Trudim se da svinje hranim isključivo kvalitetnom hranom, žitaricama uz dodatak koncentrata. Tako za svoju porodicu dobijam zdravu prirodnu hranu", rekao nam je Šuster objašnjavajući da višak proda konkretno, čvarke koji su najlepši i najukusniji kada su sveži. On smatra da nisu skupi da je to prava domaća hrana. Vakum pakovanje od 250 grama košta 350 dinara.

Šuster prodaje vakum pakovanja čvaraka (foto: Miroslav Šuster)

"Koliko će biti čvaraka i masti zavisi od ishrane svinja i sortimenta. Od 10 kilograma kvalitetne masnoće topljenjem može da se dobije pet do sedam odsto čvaraka plus mast", tvrdi Šuster. 

Nimalo lak posao

Samo od kvalitetne masnoće seče na sitnije kocke Ilija Jovkić iz Bačke Palanke praveći ovu gurmansku poslasticu. Najmanje tri sata traje proces topljenja uz neprekidno mešanje u velikoj oraniji. Nakon toga mast se cedi, čvarci se odvajaju u poseban sud i sole.

"Teško je odrediti koliko od pune oranije masnoće može da se dobije čvaraka, to zavisi od kvaliteta slanine za topljenje, od starosti tovljenika, odnosno zrelosti mesa. Kada topim u oraniji od oko 60 litara najčešće bude oko četiri do šest kilogram čvaraka", rekao nam je Jovkić objašnjavajući da meso i masnoća od tovljenike koji ima manje od 120 kg, kada je u pitanju brzi tov nije baš pogodno za ovaj delikates. Sitniji su, a tokom topljenja lepe se za dno oranije i na kraju to nije kvalitetan proizvod.

Bolji od deblje svinje (foto: Rada Milišić)

Kao i prethodni sagovornik, Jovkić višak proda. Ima uvek zainteresovanih kupaca za hranu koja mnoge podseća na detinjstvo. Kilogram je 1.500 dinara, a ponegde i više, mast je 400 dinara i ljudi kupuju manje količine.

"Niko neće da tovi svinje, a bez dobrih tovljenika iz obora nema kvalitetnog mesa i prerađevina", kaže Jovkić kao i prodavac na pijaci koji u šali tvrdi da "nisu čvarci skupi nego su svinje mršave" i dug je i težak put od malog praseta u oboru do svinjokolja i činije čvaraka na stolu.

Dodajmo na kraju da su gotovo preko noći mast i čvarci po mišljenju nutricionista postali zdraviji i uvršćeni u ishranu. Ali dok ih jedni kupuju na grame u malim pakovanjima i jedu ih s apetitom, drugi biraju pršut i kulen uz obrazloženje da se za kilogram čvaraka mogu kupiti dva kilograma mesa od buta. Za većinu stanovništva skupo je jedno i drugo ali ko voli nek izvoli.


Tagovi

Čvarci Cena Tovljenici Svinje Svinjokolj Ilija Jovkić Miroslav Šuster Slanina


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.