Pretraživanje tekstova
Iako je u mnogim delovima naše zemlje voće zbog suše podbacilo, za rakiju će biti dovoljno. Proizvođači kažu da je poskupljenje neminovno, zbog više cene voća.
Rakije će biti i ove godine, bez obzira na to što je suša uticala na rod voća. Za ovu namenu se uvek nađe dovoljno sirovine, a primer za to daje Zdravko Perić iz sremačkog sela Laćarak.
Više od 20 godina peče rakiju, a prvi kazan kupio je 1998. godine. Na 10 ari zemlje uzgaja šljive, pa je šljivovica, odnosno šljivova prepečenica, glavno piće u njegovom domu.
"Ove godine je kajsija izuzetno rodila i nje smo najviše ispekli, čak više nego ikada. Šljiva je podbacila, rodila je polovično. Ima rakije, zadržali smo kvalitet", rekao je za RTV Perić.
Rakija se peče i u Bačkoj, u Apatinu i Somboru. Mali proizvođači kažu da će najbolja rakija biti od jabuka i šljiva.
"S obzirom na sušu, kvalitet rakije neće biti kao prethodnih godina, ali ćemo biti zadovoljni. Cena će biti skuplja, s obzirom da je i cena voća veća. Viljamovka i kajsija će biti od 10 do 12 evra, a šljive i jabuke šest do sedam evra", kaže Petar Antičević, predsednik udruženja proizvođača rakije "Zlatna jabuka" iz Sombora.
Pokrajina je ove godine izdvojila 3,5 puta više novca za preradu voća i grožđa, kao i proizvodnju vina i jakih alkoholnih pića.
"Imamo kvalitetnu sirovinsku bazu i veliki potencijal za kvalitetan prozvod. Izvozno tržište nam je otvoreno, a ako se kvalitet održi i poboljša, imaćemo mogućnost većeg izvoza na strana tržišta", rekao je pomoćnik seketara za poljoprivredu Mladen Petković.
Foto: David Bailey / Flickr
Izvori
Tagovi
Mladen Petković Rakija Pečenje rakije Petar Antičević Zdravko Perić
Autorka
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Šljiva u različitim fazama cvetanja. Sada je vreme da blagovremeno reagujete i zaštitite je od monilioze..