Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slow Food
  • 11.05.2015. 14:00

Pokret za tradicionalnu proizvodnju hrane!

Slow Food je međunarodno udruženje za promovisanje kulture hrane i vina, ali, takođe, štiti bioraznolikost hrane i poljoprivrednih proizvoda širom sveta.

Foto: depositphotos.com,
  • 174
  • 5
  • 0

Pokret Spora hrana (slow food), naziv skovan kao odgovor na tzv. brzu hranu (fast food), osnovao je Italijan Karlo Petrini 1986. godine. Slow Food je međunarodno udruženje koje promoviše kulturu hrane i vina, ali, takođe, štiti bioraznolikost hrane i poljoprivrednih proizvoda širom sveta.

Ova organizacija se protivi uniformisanju ukusa, brani potrebu konzumenta za informacijom, štiti kulturne identitete u vezi s hranom i gastronomskim tradicijama, čuva tehnike uzgoja i prerade hrane nasleđene iz prošlosti i štiti domaće i divlje životinjske i biljne vrste. Petrinija je počelo da muči širenje kompanija brze hrane koje su nagrizale staru italijansku kulinarsku kulturu.

Stare vrednosti izumiru?

Otvaranje McDonald's-a na Španskim stepenicama u Rimu bila je kap koja je prelila čašu. Činjenica da je taj gigant brze hrane mogao da otvori vrata u srcu hranom opsednutog Rima, Petriniju je simbolizovalo ranjivost starih vrednosti pred novim industrijskim metodama. Prerađena, brza hrana, ne samo da je menjala fizičku okolinu kroz snažan poljoprivredni uzgoj, već je i uništavala način života koji se vrteo oko proizvodnje i konzumiranja izvrsne hrane na opušten, društven način.

Došlo je vreme za akciju. Karlo Petrini je shvatio da je ključ promene motivisanje ljudi s istim brigama. Sve se okreće oko motivisanja običnih ljudi da preuzmu kontrolu nad načinom svog života, rada i jela. Znao je da su načini suprotstavljanja toj pretnji podizanje problema na međunarodni nivo i unapređenje gastronomske kulture, negovanje ukusa, čuvanje poljoprivredne raznolikosti i zaštita tradicionalne hrane kojoj preti nestanak.

Kao deo svojih ciljeva, Pokret spore hrane pretvorio je staru Fiatovu fabriku u Torinu u veliki sajam hrane nazvan Salone del Gusto koji se održava po nekoliko dana svakog drugog oktobra.

Pokret spore hrane ima preko 100 hiljada članova širom sveta i kancelarije u Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, SAD-u, Francuskoj, Japanu i Velikoj Britaniji.

Barka ukusa i Prezidijumi

Temeljni zadatak Fondacije SF-a za biorazličitost je organizovanje i finansiranje projekata koji se bore za očuvanje svetske baštine agrokulturne biorazličitosti i gastronomskih tradicija. Pri izradi tog zadatka ova fondacija, kao nezavisna i neprofitna organizacija, podržava projekte Barka ukusa i Prezidijumi.

Barka ukusa je popis izuzetnih gastronomskih proizvoda kojima, zbog savremenog načina proizvodnje i sistema dostavljanja hrane, preti opasnost nestanka. Nakon strogog postupka izbora, koji sprovode međunarodno priznati gastronomski stručnjaci, Barka u ovom času sadrži više od 500 proizvoda iz celog sveta.

Prezidijumi su lokalni projekti. Njihova namera je poboljšanje infrastrukture u proizvodnji hrane na poljoprivrednim gazdinstvima. Prezidijum-proizvodi mogu da imaju kulturni značaj uprkos količinskoj i prostornoj ograničenosti. Isto tako, oni mogu da imaju važnu društvenu ulogu zahvaljujući široj rasprostranjenosti proizvodnje. Cilj Prezidijuma je da, kroz stabilizovanje proizvodnih tehnika, zatim uspostavljanje obavezujućih standarda proizvodnje i promociju lokalne potrošnje proizvoda, osiguraju održivu budućnost za tradicionalone vrste hrane. Podstičući zanimanje javnosti za drevne poljoprivredne i zanatske veštine, Prezidijumi su stvorili model pomoću kojeg i tradicionalni način proizvodnje hrane može da se učini održivim. Danas širom sveta postoji preko 250 projekata Prezidijuma.

Foto: depositphotos.com, @smontgom65


Tagovi

Karlo Petrini Slow food Tehnike uzgoja Biorazličitost hrane Tehnika uzgoja Gastronomska kultura Zaklada Barka ukusa Agrikulturna biorazličitost Salone del Gusto


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]