Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagrevanje hrane
  • 22.04.2025. 16:00

Preporučuje li se zagrevanje hrane u plastičnim posudama s oznakom "sigurno za mikrotalasnu rernu"?

Može li zagrevanje hrane u plastičnim posudama negativno uticati na njen kvalitet? Pitali smo stručnjake koji nam otkrivaju materijale prikladne za zagrevanje namirnica, ali i njihovo čuvanje

Preporučuje li se zagrevanje hrane u plastičnim posudama s oznakom "sigurno za mikrotalasnu rernu"?
Foto: shutterstock/Dean Clarke
  • 42
  • 24
  • 0

Grejete li i vi ponekad hranu u plastičnim posudama jer su vam one prve pri ruci? Ili čuvate hranu u njima?

Iako mogu biti praktične, sve je više tvrdnji da visoke temperature mogu uzrokovati otpuštanje štetnih materija koje se apsorbuju u hranu, pa su izrađene novije plastične posude bez prisutnosti zloglasnog sastojka bisfenola - A (BPA) i s oznakom "sigurno za mikrotalasnu pećnicu", za koje portal livno-online.com navodi da se generalno smatraju prikladnima za korišćenje u mikrotalasnoj rerni i da ne bi trebale da otpuštaju toksine u hranu.

food facts

Nutricionista Branimir Dolibašić, dipl. ing. nutr. za portal foodfacts.news kaže da prilikom zagrevanja hrane u plastičnoj posudi u mikrotalasnoj rerni dolazi do destabilizacije strukture plastike pri čemu dolazi do oslobađanja mikro i nanoplastike, ali i brojnih drugih hemikalija koji pokazuju toksične efekte po zdravlje.

Prebaciti se na stakleno, keramičko ili inoks posuđe

Kako kaže, dodatno može doći do oslobađanja BPA ako se koriste one koje su iznutra presvučene BPA filmom, a koji se inače koristi za učvršćivanje plastičnog materijala. "Plastika koja je označena kao BPA - free odnosno deklarisana bez bisfenol - A sadržaja takođe nije isključena od otpuštanja čestica mikroplastike", objašnjava Dolibašić.

Iz eksperimentalnih modela, otkriva, uključujući laboratorijske in vitro, ali i istraživanja na životinjama znamo da mikro i nanoplastika u ljudskom telu uzrokuje štetne nuspojave poput oksidativnog stresa i povećanog lučenja proupalnih citokina koji su dobro poznati mehanizmi u podlozi endokrinih, neurodegenerativnih, kardiovaskularnih, reproduktivnih i drugih hroničnih nezaraznih stanja i bolesti.

Za BPA dugo znamo da je endokrini disruptor (štitnjača, jajnici, testisi, nadbubrežne žlezde, hipofiza), kao i za toksičnost ftalata, često korišćenih jedinjenja u proizvodnji plastike, a mikroplastika je pronađena u placenti trudnica, u majčinom mleku, bubrezima, jetri, slini, pa i mozgu.

food facts
Umesto plastike, bolje se prebaciti na vatrostalne staklene, keramičke ili inoks posude, savetuje Dolibašić (foto: B. Dolibašić)

Istraživanje objavljeno još 2020. pokazalo je da se zagrevanjem mleka iznad 60 °C u plastičnoj bočici oslobađa frapantnih šesnaest miliona čestica po litri. "Ako to nije dovoljan razlog da razmislimo o velikom zaokretu od plastike, malo šta drugo može promeniti dosadašnje uverenje kako je ona sigurna i sasvim bezopasna", upozorava.

Dolibašić smatra da mikroplastika i hemijske materije iz plastike definitivno predstavljaju prehrambeni i problem javnog zdravlja koji će sigurno biti sve veći predmet interesa medicine i nutricionizma u bliskoj budućnosti. Zato preporučuje izbegavanje zagrevanja hrane u plastici, posebno jednokratnoj, a umesto nje prebaciti se na korišćenje vatrostalnih staklenih, keramičkih ili inoks posuda.

"Posebno je važno istaći važnost promene za trudnice, dojilje, decu, alergičare, kardiovaskularne i onkološke bolesnike, kao i za osobe s hroničnim upalnim bolestima", zaključuje zagrebački nutricionista.

Oznaka "sigurno" ne garantuje potpunu sigurnost

Magistar nutricionizma Iva Dorić navodi da su plastična pakovanja i posudice za čuvanje hrane postale naša svakodnevnica, ali i da su istraživanja pokazala da određena jedinjena iz njih mogu da migriraju u hranu, posebno kod povišenih temperatura, visoke količine masnoće ili kiselosti hrane.

Povećanoj migraciji doprinosi i ponavljano korišćenje posuda, posebno ako su već oštećene ili ogrebane do čega može dovesti i često pranje u mašini za sudove, napominje.

Prema njenim rečima, i dalje ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo koje tačno molekule i kako deluju na naš organizam jer ne znamo dovoljno o sastavu plastike i o našoj izloženosti. "Ipak, novije spoznaje ukazale su na potrebu za oprezom", kaže ova nutricionistkinja.

Iva Doirć food facts
Novije spoznaje ukazale su na potrebu za oprezom kod korišćenja plastike, kaže Iva Dorić (foto: I. Dorić)

Kako saznajemo, to su zaista male količine, ali izloženi smo im stalno, a dugotrajna izloženost povećava rizik od razvoja nekih hroničnih bolesti koje je i nutricionista Dolibašić spomenuo.

Takođe je istog mišljenja da su problematični molekuli najčešće bisfenol A i ftalati, koji se smatraju endokrinim disruptorima – jedinjenjima koja mogu da ometaju hormonsku ravnotežu i da oznake "sigurno za mikrotalasnu pećnicu" i "bez BPA" ne garantuju potpunu sigurnost.

"Iako takve posude sadrže manje bisfenola A, često se koriste alternative poput bisfenola S (BPS) ili bisfenola F (BPF) ili molekuli čiji učinak još nije istražen", kaže osječka nutricionistkinja.

Mogu se koristiti za čuvanje ohlađene hrane ili suvih namirnica

Dorić objašnjava da BPS i BPF imaju sličan hemijski profil kao i BPA i mogu pokazivati jednake ili čak jače endokrine efekte, ali istraživanja su još u toku.

"Budući da su potencijalni štetni učinci plastičnih posuda počeli da izlaze na videlo i da podrobnija istraživanja još uvek traju, zašto ne bismo bili na oprezu i birali inertne materijale koji su danas sve prisutniji", savetuje.

Za čuvanje i podgevanje hrane, ističe, pogodnije su staklene i keramičke posude, dok metalne, npr. nerđajući čelik, nisu preporučljive za zagreavanje u mikrotalasnoj rerni, ali su izvrsne za hladno čuvanje suvih ili čvrstih namirnica.

Ako imate plastične posude kod kuće, nije nužno napraviti zaokret za 180 ° u jednom danu. "Donesite odluku i polagano nabavljajte poželjnije alternative, a postojeće plastične posudice koristite za skladištenje ohlađene hrane ili suvih sastojaka poput testenine, pirinča, ovsenih pahuljica", savetuje ona.

Da li je mikrotalasna rerna pogodna metoda za odmrzavanje hrane?

Tvrdnja da su plastične posude koje su označene kao "sigurne za mikrotalasnu rernu" prikladne za korišćenje u istoj i da ne otpuštaju toksine u hranu nije tačna. Takva plastika, kao i ona koja je označena BPA - free odnosno deklarisana bez bisfenol - A sadržaja nije isključena od otpuštanja čestica mikroplastike te iako takve posude sadrže manje bisfenola A, često se koriste alternative poput bisfenola S (BPS) ili bisfenola F (BPF) koji mogu pokazivati jednake ili čak jače endokrine učinke. Ipak, istraživanja su još u toku.

Za čuvanje i podgreavanje hrane prikladnije su staklene i keramičke posude, dok metalne, npr. nerđajući čelik, nisu preporučljive za zagrevanje u mikrotalasnoj rerni, ali su odlične za hladno čuvanje suvih ili čvrstih namirnica.


Tagovi

Plastika Plastične posude Mikroplastika Branimir Dolibašić Iva Dorić BPA Zagrevanje hrane Mikrotalasna rerna


Autorka

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.


Partner

FoodFacts

Ul. Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news web: https://www.foodfacts.news/