Pretraživanje tekstova
Da li se više isplati da samostalno pripremate zimnicu ili da kupujete već gotovu? Pregled cena može da da odgovor.
Odluka o tome da li ćete pripremati zimnicu ili ćete je kupiti već gotovu donosi se na osnovu toga sa koliko novca raspolažete, u kakvom prostoru živite i imate li dovoljno vremena.
Finansijski momenat je sigurno najvažniji, a računicom možete da dobijete odgovor na pitanje šta da činite.
Kilogrami voća i povrća koji su vam potrebni za spremanje slatke i slane zimnice, kao i dodatni materijal, ulje, sirće, šećer, so i drugi dodaci, sigurno zahtevaju da odvojite značajan deo budžeta u ovu namenu. Ne treba zaboraviti ni struju, ili plin, drva, u zavisnosti šta koristite od energenata.
Dnevnik donosi pregled cena sa pijaca:
| Povrće / Voće | Cena za kilogram |
| Crvena paprika | od 70 do 100 dinara |
| Babura | 50 dinara |
| Paradajz | 50 dinara |
| Futoški kupus | 60 dinara |
| Kajsije | 100 dinara |
| Breskve | Od 50 do 100 dinara |
| Šljiva | Od 60 do 80 dinara |
Ukoliko vam je draže da ipak kupite već pripremljen proizvod, najverovatnije ćete svratiti u obližnju prodavnicu ili market. Tamo će vas tegla ajvara ili pečene paprike koštati oko 200 dinara. Naravno, ukoliko je domaća proizvodnja, cene su mnogo više, čak i tri puta. Litar kuvanog paradajza je od 100 do 150 dinara. Džemovi su oko 200 dinara, a oni domaći oko 500 dinara.
Foto: Ivana Sokolović / Flickr
Izvori
Tagovi
Zimnica Ajvar Pekmez Sok od paradajza Turšija Cene
Autorka
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
U jugozapadnoj Andaluziji, u regiji Sierra de Aracena, nastaje najpoznatiji iberijski pršut – proizvodi se od posebne rase svinja koje slobodno pasu i hrane se žirovima, što mesu daje jedinstvenu aromu i teksturu. Najčuveniji je Jamón de Ja... Više [+]
U jugozapadnoj Andaluziji, u regiji Sierra de Aracena, nastaje najpoznatiji iberijski pršut – proizvodi se od posebne rase svinja koje slobodno pasu i hrane se žirovima, što mesu daje jedinstvenu aromu i teksturu. Najčuveniji je Jamón de Jabugo, zaštićen oznakom geografskog porekla, dok se najskuplji pršut na svetu, Manchado de Jabugo, proizvodi upravo ovde. Kilogram košta čak 4.840 evra, a suši se sedam godina. Naziv potiče od retke rase svinje Manchado de Jabugo. Ova vrsta je bila gotovo izumrla, ali su je lokalni farmeri sačuvali i ponovo oživeli. Svinje žive slobodno u hrastovim šumama, a njihov prirodan način ishrane i uzgoja presudan je za specifičan ukus ovog delikatesa. #prsut