• Živinarstvo
  • 24.04.2020. 12:00
  • Kolubarski okrug, Degurić

Proizvodnja konzumnih jaja i živinskog mesa u problemu: Povećani troškovi

Proizvođači kažu da je da je zbog novonastale situacije prodaja ipak bila manja u odnosu na prethodne godine i sigurno nimalo dobra za farme pilića.

Foto: Sanja Dovečer
  • 304
  • 20
  • 0

Zbog vanrednog stanja, pored ostalih i proizvođači konzumnih jaja i živinskog mesa nađu u nezavidnom položaju. Živinarske farme koje su glavni snabdevači marketa i pijaca ovim proizvodima, kao i ranijih godina, planirali su svoju proizvodnju jaja u skladu sa vaskršnjim praznicima, kada se po tradiciji kupuju veće količine jaja. Sa uvođenjem vanrednog stanja, potražnja je počela nešto ranije, ali nestašica nije bilo

Ipak, proizvođači kažu da je da je zbog novonastale situacije prodaja ipak bila manja u odnosu na prethodne godine i sigurno nimalo dobra za farme pilića. Kako kaže Maja Zorić Krljanović, vlasnica farme konzumnih jaja Zorić iz sela Degurić, kod Valjeva, jedino što se može je da se prodaje na veliko trgovcima jaja kako bi se održao kontinuitet proizvodnje.

Nekim proizvođačima internet prodaja odgovara, nekima ne?

"Više od tri decenije proizvodimo konzumna jaja i na farmi imamo kapacitet za držanje do 10.000 koka nosilja. Ovo je sad najteži period za male i srednje živinarske farme. Nekako za sada uspevamo da održimo proizvodnju, viškove prodajemo trgovcima jaja na veliko po veoma niskim cenama. Nadamo se i da će biti neke pomoći od strane države, jer nam je ona neophodna", kaže Zorić Krljanović. 

Problem obezbediti radnu snagu

I nije samo distribucija i prodaja jaja i mesa otežana, problem je i nabavka hrane za živinu, a farmeri kažu i da je posebna priča kako obezbediti radnu snagu. Starijima od 65 godina potpuno je zabranjeno kretanje i oni se ne mogu angažovati, a za mlađe treba obezbediti i dozvole za kretanje, što ide sporo. 

"Proizvođači koji su vezani ugovorima za veće trgovinske lance imaju veći obim posla i potražnju, pa su na neki način sigurni kada je zarada u pitanju. Sa druge strane oni mali i srednji farmeri više su vezani direktno za kupca i njihovo glavno mesto prodaje su pijace. Način da se preko direktnih porudžbina obavlja dostava na kućnu adresu nije loše, ali sa druge strane, proizvođači imaju malo vremena", kaže naša sagovornica i dodaje da nakon završetka svakodnevnih poslova ostane malo vremena da se pakuju porudžbine, da se dostave na neko ugovoreno mesto ili na adresu kupca, pa su samim tim povećani troškovi prevoza.

Ni česte promene vremena zabrane kretanja ne idu na ruku proizvođačima konzumnih jaja, ali se nadaju da će postepeno ublažavanje mera doneti i rasterećenje u proizvodnji i pre svega plasmanu. Inače, cena jaja u zavisnosti od kvaliteta i veličine kretala se od osam do 14 dinara po komadu.

Povećani troškovi zbog produženog držanja živine

Problem postoji i u proizvodnji pilećeg mesa, odnosno u plasmanu jer je veliki broj proizvođača upućen na restorane i manje maloprodajne objekte. Tokom zime cena živih brojlera bila je izuzetno nepovoljna za proizvođače i kretala se oko 60 dinara. Tržište se malo popravilo izlaskom iz zime i taman kada je cena dostigla 90 do 95 dinara, usledilo je zatvaranje pijaca, restorana i hotela, pa su proizvođači živinskog mesa u problemu jer pilići za klanje ostaju na farmama. Prema podacima Zajednice živinara Srbije na dnevnom nivou se zakolje oko 200.000 pilića. 

Domaći živinari moraju da se prilagođavaju EU propisima

"U vreme kada ne rade restorani, hoteli, vikendom kada ne rade prodavnice, klanice ne preuzimaju piliće, oni ostaju na farmama i samim tim se povećavaju troškovi jer ih treba hraniti. U proizvodnji živinskog mesa i dva dana su mnogo jer se za samo dva dana dolazi do brojke od pola miliona pilića koji nisu izneti na tržište i proizvođači ne znaju šta će sa njima", objašnjava Rade Škorić, predsednik Zajednice živinara Srbije.

Dobra vest za prodavce i kupce je da je valjevska zelena pijaca ponovo otvorena i da radi u periodu od sedam do 13h, ali se prvih dana tek na nekoliko tezgi prodavalo sezonsko povrće. 


Tagovi

Kozumna jaja Pileće meso Prodaja jaja Vanredno stanje Zajednica živinara Srbije Rade Škorić Maja Zorić Krljanović Zelena pijaca


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zašto seme sejem u plastične boce?! Obično sejem prirodno, nezaštićeno semenje, tako da ga veoma brzo raznesu i pojedu mravi, ptice i ko zna šta još. Mravi obožavaju semenke, ništa za njima ne ostaje. Sejanje i pravljenje rasada u plastične... Više [+]