Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruženje "Radanska ruža"
  • 05.12.2016. 16:00

Proizvodnja organskog ajvara

Za preradu koriste povrće uglavnom gajeno u brdsko-planinskim selima, u kojima se biljke ne tretiraju hemijskim sredstvima kao u drugim mestima s jedne strane, a s druge koriste kapacitet žena kao domaćica vekovima unazad koje imaju nešto što se prenosi s kolena na kolena, to jest znaju kako spremiti zimnicu za porodicu.

  • 1.238
  • 37
  • 0

Osnovano kao socijalno preduzeće, danas jedino na teritoriji Srbije, Udruženje žena "Radanska Ruža" iz Lebana zapošljava žene s invaliditetom i žene koje su žrtva tranzicije. Posle niza godina rada na starim zanatima i projektima za gerantodomaćice članice Udruženja prepoznale su šansu na tršištu organske proizvodnje. Radna smena u prostorijama bivše lebanske kartonaže počinje odabirom najboljih komada organske paprike koja se koristi za pravljenje organskog ajvara.

Slobodanka Pavlović iz Udruženja navodi da su žene uvek bile u fokusu rada, naročito žene sa invaliditetom ili žene iz ruralnih sredina. Nakon šest godina rada, u Udruženju su shvatili da ako stvarno žele da pomognu tim ženama, dugoročno, potrebna je privreda, to jest nešto kroz šta će moći svojim radom i da zarade. Iznašli su način da zarade, proizvodnjom i prodajom organskog ajvara, ali i slatkog programa, slatka i pekmeza.

Proizvodnja zdrave hrane kao potrebe

Ideja o proizvodnji zdrave hrane kao potrebe savremenog čoveka koji teži zdravom životu nametnula se kao neophodnost održivosti udruženja žena, ali i ozbiljan biznis plan. Tako je Udruženje iskoristilo potencijale područja na kojem radi. Naime, za preradu koriste povrće uglavnom gajeno u brdsko-planinskim selima, u kojima se biljke ne tretiraju hemijskim sredstvima kao u drugim mestima s jedne strane. S druge strane koriste kapacitet žene kao domaćice vekovima unazad koja imaju nešto što se prenosi s kolena na kolena, to jest znaju kako spremiti zimnicu za porodicu.

Zdravo voće i povrće gajeno u obližnjim brdsko-planinskim selima kraj Lebana, na jugu Srbij, počelo je da stiže u pogon na preradu u udruženje žena "Radanska ruža" posle dobijanja novca iz programa Evroprogres. Naime, zahvaljujući sredstvima ovog programa mala domaćinstva, mali proizvođači dobili su šansu da plasiraju svoje proizvode. Za ove proizvođače je karakteristično da su imali problem nekonkuretnosti u odnosu na veće proizvođače. Oni su veoma zadovoljni, s obzirom na to da ne moraju da idu na pijacu da prodaju svoje proivode i ne moraju da razmišljaju o ceni.

Proizvodnja ajvara

Brižljivo gajeni i odabrani komadi organske paprike iz brdovito-planinskih sela s obronaka Radan planine, danas su ključ uspeha "Ružinog" ajvara veoma traženog u leskovačkoj kotlini.

"To što radimo proizvodimo manufakturno. Mi nemamo ni jednu mašinu, znači sve se radi ručno. Čak nemamo ni pasterizator i pasterizaciju radimo na najstariji klasičan način, termički obrađujemo te tegle u loncima, tako da je sam proizvod od početka do kraja nešto što samo rukama žene rade", objašnjava proces proivodnje Slobodanka Pavlović.

Osim ajvara na tradicionalni način u Udruženju se pravi i slatki program, salata i takozvana peglana paprika. Tu su i delikatesi: pekmezi od pečene šljive Požegače i od vinogradarske praske kao i slatko od dunja sa orasima.

Slobodanka napominje da s obzirom na proizvodnje kapacitete i prerada je vrlo malog obima. To ih je navelo na zaključak da se osvrnu razmišljanju o proizvodima koji imaju dobar plasman, a kao rešenje vide organsku proizvodnju. Tako je Udruženja apliciralo kod Evropskog progresa za grant pokretanje organske proizvodnje za pet domaćinstava u brdsko-planinskim selima. Aplikacija je odobrena i već dva meseca projekat je u ralizaciji. Cilj, kako navodi Slobodanka, jeste da se mlada osoba kroz ovaj projekat zadrži na selu.

Žene iz lebanske "Ruže" spremne su za tržište u prestonici ali i u inostranstvu. Smatraju da njihovi kapaciteti u proizvodnji organskog ajvara mogu da motivišu i okupe veliki broj organskih proizvođača povrća.

"Ipak je Beograd metropola. Malo je organskih proizvođača, tako da ako oni za nas proizvedu organsko povrće, mi ćemo ga preraditi i napraviti organski ajvar. S ovim kapacitetima mislimo da će naše tržište biti Beograd. Međutim, uvek razmišljamo unapred i uvek je naša strategija okvirno tri godine najmanje. Već radimo na tome da smo neke proizvode konvencionalne proizvodnje slali preko granice za ispitivanje tržišta, da ispitamo ukuse, želje i ostalo šta možemo, šta bi smo mogli u buduće da plasiramo recimo u Austriju, Itaiju, Nemačku", kaže Slbodanka.

Uprkos rigoroznijim pravilima u lebanskoj ruži na proces sertifikacije organskog voća koji traje dve godine gledaju kao neophodan pasoš za plasman proizvoda i mogući profit. Smatraju da je sertifikacija neophodna kao potvrda su proizvodi zaista zdravi jer naivno je da se očekuje da neko veruje samo na reč da je nešto zdravo.

Zbog čega je još neophodna sertifikacija i zašto ove Udruženje s velikim očekivanjima očekuje Zakon o socijalnim preuzećima pogledajte u video materijalu.


Tagovi

Radanska ruža Lebane Organski ajvar Pekmez Peglana paprika Evro progres


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić