Pretraživanje tekstova
Utvrđeno je da manje od pola građana EU razume razliku između "upotrebiti do" i "najbolje upotrebiti do"oznaka, koje su propisane evropskim zakonom.
Velika studija Evropske komisije pokazala je da se oko devet miliona tona hrane godišnje baci iz razloga koji su u vezi sa oznakama trajnosti prehrambenih proizvoda. To je 10% ukupne količine bačene hrane. Istraživanje je obuhvatilo 2.296 proizvoda kupljenih u 109 prodavnica na teritoriji osam država članica Evropske unije.
Najviše potencijala da se smanji bacanja hrane u kontekstu rokova trajanja ima kod mlečnih proizvoda, jogurta, svežih sokova, pakovanog mesa i ribe, prenosi Nova ekonomija.
Utvrđeno je da manje od pola građana EU razume razliku između "upotrebiti do" i "najbolje upotrebiti do"oznaka, koje su propisane evropskim zakonom.
Iako nakon isteka oznake "najbolje upotrebiti do" hrana može biti dobra za jelo još danima, nedeljama i mesecima, ona se masovno baca na dan isteka.
"Najbolje upotrebiti do" znači da proizvođač tvrdi da je do tog dana proizvod najkvalitetniji. Švedska i Norveška su eksperimentalno zamenile ovu oznaku sa "najbolji kvalitet do" i "najbolje do, ali upotrebljivo nakon".
Foto: maabsnco0 / Pixabay
Izvori
Tagovi
Evropska unija Hrana Oznka trajnosti Bacanje hrane Evropska komisija Studija
Autorka
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Godina 2023., druga dekada juna. Kukuruz u fazi oko 10. listova. Na porodičnom gazdinstvu Dunđerski u toku je bilo tretiranje kukuruza - ali nesvakidašnje! Ne, ovde se nije primenjivao herbicid ni insekticid, nego regulator rasta na osnovu... Više [+]
Godina 2023., druga dekada juna. Kukuruz u fazi oko 10. listova. Na porodičnom gazdinstvu Dunđerski u toku je bilo tretiranje kukuruza - ali nesvakidašnje! Ne, ovde se nije primenjivao herbicid ni insekticid, nego regulator rasta na osnovu rezultata iz višegodišnjih ogleda. Meni vrlo draga slika, jer smo te godine, zahvaljujući ovom tretiranju, uspeli da sačuvamo kukuruz od poleganja nakon niza superćelijskih oluja i imali najbolji prinos u ataru! #RuralFoto #Proizvodnja