Utvrđeno je da manje od pola građana EU razume razliku između "upotrebiti do" i "najbolje upotrebiti do"oznaka, koje su propisane evropskim zakonom.
Velika studija Evropske komisije pokazala je da se oko devet miliona tona hrane godišnje baci iz razloga koji su u vezi sa oznakama trajnosti prehrambenih proizvoda. To je 10% ukupne količine bačene hrane. Istraživanje je obuhvatilo 2.296 proizvoda kupljenih u 109 prodavnica na teritoriji osam država članica Evropske unije.
Najviše potencijala da se smanji bacanja hrane u kontekstu rokova trajanja ima kod mlečnih proizvoda, jogurta, svežih sokova, pakovanog mesa i ribe, prenosi Nova ekonomija.
Utvrđeno je da manje od pola građana EU razume razliku između "upotrebiti do" i "najbolje upotrebiti do"oznaka, koje su propisane evropskim zakonom.
Iako nakon isteka oznake "najbolje upotrebiti do" hrana može biti dobra za jelo još danima, nedeljama i mesecima, ona se masovno baca na dan isteka.
"Najbolje upotrebiti do" znači da proizvođač tvrdi da je do tog dana proizvod najkvalitetniji. Švedska i Norveška su eksperimentalno zamenile ovu oznaku sa "najbolji kvalitet do" i "najbolje do, ali upotrebljivo nakon".
Foto: maabsnco0 / Pixabay
Izvori
Tagovi
Autorka