Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bacanje hrane
  • 22.02.2018. 16:15

Razlikujete li "upotrebiti do" i "najbolje upotrebiti do"?

Utvrđeno je da manje od pola građana EU razume razliku između "upotrebiti do" i "najbolje upotrebiti do"oznaka, koje su propisane evropskim zakonom.  

  • 233
  • 16
  • 0

Velika studija Evropske komisije pokazala je da se oko devet miliona tona hrane godišnje baci iz razloga koji su u vezi sa oznakama trajnosti prehrambenih proizvoda. To je 10% ukupne količine bačene hrane. Istraživanje je obuhvatilo 2.296 proizvoda kupljenih u 109 prodavnica na teritoriji osam država članica Evropske unije.

Najviše potencijala da se smanji bacanja hrane u kontekstu rokova trajanja ima kod mlečnih proizvoda, jogurta, svežih sokova, pakovanog mesa i ribe, prenosi Nova ekonomija.

Građani EU ne shvataju razliku između oznaka

Utvrđeno je da manje od pola građana EU razume razliku između "upotrebiti do" i "najbolje upotrebiti do"oznaka, koje su propisane evropskim zakonom.  

Iako nakon isteka oznake "najbolje upotrebiti do" hrana može biti dobra za jelo još danima, nedeljama i mesecima, ona se masovno baca na dan isteka.

"Najbolje upotrebiti do" znači da proizvođač tvrdi da je do tog dana proizvod najkvalitetniji. Švedska i Norveška su eksperimentalno zamenile ovu oznaku sa "najbolji kvalitet do" i "najbolje do, ali upotrebljivo nakon". 

Foto: maabsnco0 / Pixabay


Izvori

Nova ekonomija


Tagovi

Evropska unija Hrana Oznka trajnosti Bacanje hrane Evropska komisija Studija


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.