Iako na početku nisu imali nikakva predznanja u vezi sa uzgojem lavande ili likerom, Anu Tomašević i Bojana Milenkovića to nije sprečilo da se hrabro upuste u ovaj podvig.
Želeći da obnove zapušteno porodično imanje u Milićevcima kraj Čačka, sestra i brat, Ana Tomašević i Bojan Milenković, rešili su da osnuju zasad lavande i zakorače u svet prehrambene tehnologije. U početku nisu imali ideju o finalnom proizvodu, znali su samo da ne žele da prodaju sirovinu. Nakon puno istraživanja i konsultacija sa ljudima koji se bave ovim poslom, odlučili su da proizvode nesvakidašnji liker od lavande.
Iako nisu imali nikakva predznanja u vezi sa uzgojem lavande ili likerom, to ih nije sprečilo da se hrabro upuste u ovaj podvig. Tako su, uz pomoć poznatog barmena i ozbiljnog poznavaoca miksologije počeli da razvijaju recepturu.
"Nakon dve godine rada i mnogo pokušaja, nastao je prvi, pravi liker od lavande u kombinaciji sa vanilom", kaže nam Bojan na početku razgovora.
Radeći na savršenoj recepturi, najpre su probali macerat lavande sa lozovim, pa onda i sa jabukovim destilatom. Vremenom se ispostavilo da je loza mnogo bolja opcija za njihov finalni proizvod. Između ostalog, Bojan nam otkriva proces proizvodnje likera i koja sorta grožđa treba da dominira u lozovom destilatu.
"Proces proizvodnje likera počinje ubiranjem i sušenjem lavande od koje se kasnije pravi macerat, kao i od vanile. Potom se dodaje loza koja u svom sastavu ima najveći procenat sorte grožđa Prokupac", navodi jedan od osnivača brenda i dodaje da je poslednji korak filtriranje, nakon čega nastaje ovaj impresivni liker.
Kada je reč o ukusu, Milenković ističe da liker ima dinamičan karakter. Lavanda pruža aromatičnost, osvežavajuću notu i blagu gorčinu to jest oporost, dok je vanila toplija i ima blagu slast.
"Prvo osetite lavandu, a onda na kraju ostaje taj specifičan ukus nežne vanile. Liker nema praškasti, sapunjavi ukus, kao ni veštačku notu koja može da se pojavi u nekim proizvodima od lavande."
S obzirom na to da, prema predanju, lavanda potiče iz raja, brat i sestra su odlučili da njihov brend nosi naziv Eden origin Viola Verde, kako su inače poznati i na instagramu.
"Viola Verde zapravo podseća na italijanski brend likera, na polja lavande koja su ljubičasto zelene boje", objašnjava on.
Želja im je, dodaje, da liker pronađe svoje mesto i van granica naše zemlje. Ove godine je to bilo hrvatsko tržište, a nadaju se da će izvoziti i u Sloveniji, Crnoj Gori, Austriji, Bugarskoj i drugim zemljama.
"Spremni smo da povećamo površine pod lavandom, ukoliko se potražnja za likerom poveća", kaže naš sagovornik i dodaje da ova biljna kultura ni malo nije zahtevna, niti se tretira hemijskim sredstvima.
Prihrana podrazumeva primenu trojnog NPK đubriva, a zbog vremenskih uslova ove godine, naročito zbog suše, obavljeno je i zalivanje tokom letnjih meseci.
"U jednom momentu sam pomislio da će se osušiti, međutim, nakon jedne kiše ona se potpuno regenerisala. Velike pukotine u zemljištu mogu da naprave problem i to je jedan od razloga zašto se biljke lavande suše."
U tom slučaju je, kaže, najbolje obaviti okopavanje, kako bi se razbila pokorica čime omogućavamo biljkama normalan rast i razvoj.
Kada je reč o planovima za budućnost, naš sagovornik ističe da trenutno rade na jednom novom proizvodu koji će naredne godine ugledati svetlost dana.
"U pitanju je sirup od lavande sa dodatkom nekih drugih biljaka. Trenutno samo to mogu da kažem", tajanstven je on.
Na kraju razgovora zaključuje da je Eden origin Viola Verde liker od lavande i vanile zapravo poziv na kreativnost, a na nama je da otkrijemo sve njegove tajne.
Tagovi
Autorka