Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj lavande
  • 31.08.2019. 16:00

Lavanda dobro podnosi i sušu i niske temperature

Kao razvijena biljka može da podnese i temperature do -20 C. Stablo je kratko, drvenasto i počinje odmah da se račva blizu korenovog vrata. Koren je dobro razvijen i zahvaljujući tome lavanda dobro podnosi sušu.

Foto: Agroklub
  • 3.245
  • 53
  • 0

Naziv lavanda (Lavanda angustifolia) potiče od latinske reči lavare što znači kupati se. Ova reč objašnjava, zašto je ova mediteranska biljka bogata etričnim uljem, lavandinom, osnova za mnoge kupke parfeme i kolonske vode. Lavanda može da se koristi i kao ukrasna biljka. Za potrebe hortikulture razvijen je varijetet koji lepo izgleda u saksiji. Ima primenu i u narodnoj medicini, kozmetici kao i začin jelima. Postojbina lavande su zemlje oko Sredozemnog mora, gde raste na siromašnom, kamenitom tlu, kao i na sunčanim terenima.

Uspeva na velikim nadmorskim visinama, do 1.700 metara i u sebi sadrži 0,5 - 1,5% eteričnog ulja. Lavanda spada u zimzelene biljke, kojima preko zime listovi ostaju zeleni. Takođe, može da podnese kao razvijena biljka i temperaturu od -20 C. Stablo je kratko, drvenasto i počinje odmah da se račva blizu korenovog vrata. Koren je dobro razvijen i zahvaljujući tome lavanda dobro podnosi sušu, objašnjava diplomirani inženjer, Tanja Petrović, PSSS Niš

Razmnožavanje je reznicama

Cvetovi ove mediteranske biljke ljubičaste su boje i mogu da budu u većem broju nijansi. Cveta dva puta u toku godine, sa tim da se tokom drugog dela perioda razvija znatno manje cvetova.

Lavanda - nezahtevna biljka koja tera mrave i vaši

Lavanda veoma uspešno može da se razmnožava pomoću reznica. Pripremi se smeša od tri dela treseta i jednog dela peska, ne preporučuje se kupovna zemlja niti korišćenje komposta. Mogu se koristiti i hormoni za ožiljavanje. Grane koje se pripreme, odnosno, reznice trebalo bi da su dužine 10 - 15 centimetara i uzimaju se sa gornjeg dela biljke. Ne treba da budu drvenaste, zato što se tada smanjuje mogućnost da se prime.

Najbolji period za uzimanje reznice je proleće, pre početka cvetanja. Kada se reznice zabodu u zemlju, potrebno ih je dobro zaliti i održavati zemlju konstantno vlažnom. Ukoliko se razmnožava semenom potrebno je dva meseca da ono proklija. U prvoj godini ta biljka iz semena dosta sporo napreduje.

Orezivati svake godine za kompaktan izgled

Sadnja lavande obavlja se u aprilu ili maju, kada se zemljište dobro zagreje. Gajenje lavande na jednoj parceli može da potraje vrlo dugo, oko 20 godina. Da bi lavanda zadržala kompaktan izgled, neophodno je odraditi orezivanje svake godine. Preporuka je da se orezivanje radi u jesen.

Prilikom branja cvetova, oni se seku sa stabljikom u blizini osnove. Za vreme berbe lavande voditi račun da se beru cvetovi u najboljoj fazi cvetanja, preskočiti one precvetale i one koji još nisu dovoljno otvoreni. Iz tog razloga, berba se obavlja u više faza. Najbolje doba dana kada se bere lavanda jeste jutro, odnosno, kada nema rose na cvetovima i dok još nije počela velika vrućina.

Upotreba lavande dosta je široka

Nakon berbe potrebno je cvetove oprati da bi se sa njih uklonila prljavština, zemlja i insekti, ukoliko ih ima. Za upotrebu kod kuće to se može odraditi potapanjem u vodi i sušenjem nakon toga.

Upotreba lavande veoma je široka. Koristi se za dobijanje eteričnih ulja, za pripremu čajeva, a takođe koristi se i kao začin u pripremanju jela od ribe. Osušene latice cvetova dodaju se prilikom pravljenja sapuna. Lavanda je bogata etarskim uljem i taninima, sadrži fenolne kiseline i flavonoide . Eterično ulje lavande dodaje se uljima koja se koriste prilikom masiranja jer pozitivno utiče na opuštanje tela. I na kraju trebalo bi spomenuti i njen uticaj na insekte, na koje ona deluje bilo u svežem ili u suvom stanju. Konkretnije, ima izraziti insekticidni efekat protiv moljaca i komaraca.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Zimzelena biljka Uzgoj lavande Tanja Petrović Eterično ulje lavandin Razmnožavanje reznicama Berba lavande Insekticidni efekat


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.