• Uzgoj lavande
  • 25.03.2018. 19:00

Lavanda - nezahtevna biljka koja tera mrave i vaši

Prava lavanda nema prevelike zahteve kada govoirmo o kvalitetu zemljišta, uspeva i onom koje je plitko, i siromašo. Hibridna lavanda najbolje prinose daje na dubokim, plodnim zemljištima sa dobrim propusnim režimom.

Foto: Pixabay/castleguard
  • 14.975
  • 117
  • 0

Uzgoj lavande (Lavandula sp.) nekada je bio vezan samo za primorske i južne krajeve, ali se danas sve više uzgaja i u kontinentalnim predelima, čak i plantažno. Prekrasan ljubičasti cvet i opojan miris prvenstveno će privući pčele, a služi i kao dobra ispaša. Dakle, njen grm će dobro doći u svakoj bašti, jer će povećati bioraznolikost, privući pčele i bumbare, ali i oduševiti vas bojom i mirisom.  Istovremeno, lavanda je fitonicidna biljka, koja sprečava pojavu lisnih vaši i mrava

Naziv lavanda potiče od latinske reči lavare, što znači - kupati se. Eterično ulje lavande služi u proizvodnji parfema, sapuna i drugih kozmetičkih proizvoda. Lavanda je lekovita - eterično ulje ili čaj od lavande umiruju, smanju napetost, glavobolju, ublažava grčeve i pomaže pri zaceljivanju rana. Njeni cvetovi se koriste i u pripremi slatkiša. 

Životni vek joj je do 30 godina 

Postoji prava lavanda, širokolisna i hibridna. Ovo je višegodišnja biljka koja raste u obliku poluloptastog grma. Njn životni vek može da dostigne i do 30 godina. Koren joj je drvenast, račva se i prodire duboko u zemlju. 

Prava lavanda raste u obliku sitnog grma visokog 40-60 cm i obima 80-120 cm. Cvetne grane su jednostavne, duge 20-40 cm, listovi su naspramni, uski, celovitog ruba i sivozelenkasti, a na naličju dlakavi. Cvetovi su plave boje, plod je okrugli orah sa četiri jajaste sjemenke.

Seme lavande (Foto: Pixabay/Hans)

Hibridna lavanda je zbijeni grm visok 80-100 cm, obima više od 150 cm. Cvetne stabljike su razgranate, duge 60 cm do 90 cm, listovi naspramni, zeleni, slabo dlakavi, a cvet kao i kod prave lavande. Hibridna lavanda je sterilna i plodovi nisu upotrebljivi.

Sve vrste lavande karakteriše jak, prepoznatljiv miris, koji potiče od nakupljenog eteričnog ulja. 

Razmnožavanje lavande 

Seme lavande klijavo je 3-4 godine. Posejano seme klija vrlo dugo, do dva meseca. U početku biljka raste vrlo sporo, ali može poterati cvetnu stabljiku već u prvoj godini. U drugoj godini vegetacija počinje tek kada otopli. Prava lavanda počinje da cveta u junu, a hibridna nešto kasnije.  Puni cvat traje 6-8 dana i tada cvetovi sadrže eterično ulje najboljeg kvaliteta. Plod sazreva postepeno tokom avgusta, a sklon je osipanju.

Lavanda voli visoku temperaturu i mnogo sunca i svetlosti tokom cele vegetacije. Pogoduju joj topli tereni, zaklonjeni od vetra. Ipak, biljka u mirovanju podnosi temperature i do -20°C. Ako vegetacija počne rano, hibridnu lavandu može da uništi mraz. Ako tokom cvetanja potraje kišno i hladno vreme, smanji se udeo eteričnog ulja i za 50%. Lavanda odlično podnosi sušu, osim u početnoj fazi rasta. 

Lavanda nije zahtevna biljka 

Prava lavanda nema prevelikih zahteva kada govorimo o kvalitetu zemljišta, uspeva i na onom plitkom i siromašnom. Hibridna lavanda najbolje prinose daje na dubokim, plodnim zemljištima sa dobrim propusnim režimom. Ni prava ni hibridna lavanda ne podnose nepropusni pseudoglej ni peskovita tla. 

Dobro će uspeti i u kamenjaru (Foto: Pixabay/ursula55)

Razmnožavanje lavande

Prava lavanda se najčešće razmnožava sadnicama dobijenim od semena, ali se može razmnožavati i vegetativno, zelenim sadnicama i klonovima. Hibridna lavanda se razmnožava samo vegetativno, jer je seme sterilno.

Postavljanje položnica lavande je čest i jeftin način razmnožavanja. Položnice se pripremaju u proleće, kada prestanu mrazovi. Biljke stare 3-4 godine zagrnu se zemljom do visine 30 cm. Zagrnutim biljkama se mora osigurati dovoljno vlage. U jesen nakon kišnog razdoblja, zemlja se odgrne, a dobro zakorenjene grančice odrežu se vinogradarskim makazama i posade. Od srednje razvijenog grma može se dobiti 100 do 150 položnica. Sve se sadnice sade u jesen, tokom oktobra. Sadnja u proleće nije preporučljiva, a poslednji rok uspešne sadnje je mart.

Lavanda ne zahteva posebnu njegu. Potrebno je biljku orezati krajem maja na visinu 8-10 cm, kako bi se oblikovao gusto zbijen grm. Biljka se ponovo orezuje u drugoj godini na visinu 15 cm do 18 cm. Nakon toga više ne treba oblikovati krošnju. 

Izvor:

  • BIOPA; Lekovito bilje
  • Dr. I. Šilješ, ing. Đ. Grozdanić, mr. I. Grgesina; Poznavanje, uzgoj i prerada lekovitog bilja; Osijek, 1992.

Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više gaji i plantažno. Nema velikih zahteva u pogledu kvaliteta zemljišta, gajenje joj je vrlo ekonomično, a može poslužiti i kao... Pročitaj više »

Tagovi

Lavanda Uzgoj lavande Plantažni uzgoj lavande Sadnja lavande


Autorka

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.