Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušenje šljive
  • 30.12.2021. 13:30
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Samo pravilno uskladištena suva šljiva čuva kvalitet - kako to postići?

Skladištenje suve šljive veoma je bitno nakon procesa sušenje, a proizvođači naviše treba da obrate pažnju na vlažnost i temperaturu u prostoriji za odlaganje.

Samo pravilno uskladištena suva šljiva čuva kvalitet - kako to postići?
Foto: Depositphotos/AndreySt
917
40
0

Ove sezone u Srbiji je osušeno oko 7.000 tona suve šljive, i to je nešto veća količina u odnosu na prošlu godinu. I ovogodišnja cena bila je dobra pa su je izvoznici otkupljivali i za 300 dinara po kilogramu. Proizvođači uglavnom imaju praksu da jedan deo prodaju tokom jeseni, dok određene količine prodaju u januaru i februaru. Ali da bi za svoju robu dobili i dobru cenu, suva šljiva se mora skladištiti na određeni način kako se ne bi izgubilo na kvalitetu. 

Stenlej glavna sorta za sušenje

Sorta stenlej se u valjevskom kraju pokazala kao najbolja za sušenje, a od tri do četiri kilograma svežeg ploda dobija se kilogram suvog. Stručnjaci napominju da to najviše zavisi od vremena berbe i sadržaja suve materije.

"Posle tog procesa dobija se takozvana 'originalna suva šljiva' i ona predstavlja proizvod koji se dalje prerađuje. Samo pravilno uskladištena i čuvana zadržava svoj kvalitet. Ona koja nije, podleže promenama, pa može doći do kristalizacije, pojave plesni, fermentacije, truleži i masovnije pojave grinja", kaže savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Valjevo Srđan Stanojlović.

Priprema plodova šljive za sušenje

Da bi se što duže održala prvi uslov je da se vodi računa o procentu vlage.

"Vlažnost posle sušenja voća treba da bude od 20 do 24 procenta. Najbolje bi bilo posle pomenutog procesa rashlađene plodove staviti u drvene boks-palete i smestiti u uslovne prostorije, najbolje u komore gde se mogu kotrolisati parametri - vlažnost i temperatura. Treba znati da je optimalna vlažnost vazduha ispod 70 procenata, a temperatura treba da bude niža od 10 stepeni."

Kristalizacija šećera se javlja zbog nedostatka pare u skladištu

Kako napominje Stanojlović, ovi uslovi su neophodni jer se osušeni plodovi menjaju i za vreme kada su uskladišteni. 

"Promene na plodovima se ogledaju u promeni boje i ukusa usled enzimatskih, neenzimatskih i oksidativnih reakcija koje se odvijaju u plodu. Pravilnim skladištenjem plodovi se moraju zaštititi od suvišne vlage, svetlosti, zagrevanja, napada štetočina i prodora stranih mirisa.

Birni su uslovi da se osušeni plodovi ne menjaju i kada su uskladišteni (foto: S. Dovečer)

Ukoliko dođe do kristalizacija šećera na površini ispod suvih šljiva, to može dovesti proizvođače u nedoumicu da plodovi nisu dobro uskladišteni, ali ona predstavlja samo estetsku manu, jer se javlja usled niskog sadržaja pare i ne menja bitno kvalitet osušenih plodova, a kasnijom preradom plodova to se eliminiše", naglašava naš sagovornik.

Čak 90 odsto se izvozi

Srbija ima dugu tradiciju u proizvodnji suvih šljiva. Podaci s kraja XIX veka pokazuju da se tada prosečno proizvodilo oko 26.000 tona. U periodu između dva svetska rata proizvodnja je obnovljena i 1939. godine je iznosila 37.800 tona. Posle Drugog svetskog rata proizvodnja se kreće oko 29.000 tona, a osamdesetih godina je oko 25 hiljada. U poslednjih dvadesetak godina količine suve koje se proizvedu na godišnjem nivou kreću se od osam do devet hiljada tona, a gotovo 90 odsto se izvozi. 

Šljiva je najvažnija voćna vrsta u Kolubarskom okrugu, a procenjuje se da se gaji na oko 13.000 hektara. Interesovanje proizvođača za podizanje novih zasada ove jeseni je veliko. Najviše se sadi sorta stenlej, a zatim čačanska lepotica, čačanska rodna, krimska žuta džanarika, a za prodaju u svežem stanju kao konzumna čačanska rana. Za proizvodnju rakije pored čačanskih sorti interesantna i stara sorta crvena ranka.


Tagovi

Suva šljiva Izvoz Sušenje Srđan Stanojlović Vlaga i temperatura vazduha Skladištenje


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hyalopterus pruni na šljivi! Ukoliko primetite kolonije ovih lisnih vaši primenite neki od registrovanih preparata na bazi acetamiprida, cipermetrina, deltametrina ili flonikamida. Lisne vaši sisaju biljne sokove što uzrokuje hlorozu, kasni... Više [+]