Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraživanje
  • 03.05.2025. 18:00

Šokantno otkriće: Klimatske promene čine pirinač sve otrovnijim

Prema najnovijoj studiji objavljenoj u časopisu The Lancet Planetary Health, porast temperature i nivo ugljen dioksida dramatično povećavaju količinu anorganskog arsena u zrncima pirinča

Šokantno otkriće: Klimatske promene čine pirinač sve otrovnijim
Foto: Shutterstock/Bordin Wongviset
85
12
0

Pirinač, osnovna namirnica za milijarde ljudi širom sveta, suočava se s novom, ozbiljnom pretnjom uzrokovanom klimatskim promenama.

Prema najnovijoj studiji objavljenoj u časopisu The Lancet Planetary Health, porast temperature i nivo ugljen dioksida dramatično povećavaju količinu anorganskog arsena u zrncima pirinča, toksične materije povezane s raznim ozbiljnim zdravstvenim problemima, uključujući bolesti srca, dijabetes i neurološke poremećaje, piše Agroinform.

Povećana akumulacija arsena

Istraživanje koje je sprovodila Mailman škola javnog zdravlja Univerziteta Kolumbija proučavalo je 28 sorti pirinča tokom deset godina u delti reke Jangce. Korišćenjem FACE sistema (Free-Air CO₂ Enrichment), naučnici su simulirali klimatske uslove budućnosti, temperature više za 2 °C i koncentraciju CO₂ višu za 200 ppm.

Rezultati su pokazali da kombinacija ovih faktora značajno povećava akumulaciju arsena, i to u većoj meri nego kada je svaki od njih delovao pojedinačno.

Pirinač - simbol plodnosti, bogatstva i sreće

Promene u mikrobnom sistemu tla na pirinčanim poljima takođe su doprinele problemu. Povećane temperature i koncentracije CO₂ podstakle su anaerobne uslove i pojavu toksičnijih oblika arsena.

Na primer, zabeleženo je šest puta veće množenje arsC gena tokom razvoja zrna riže, što podstiče pretvaranje arsena u štetnije oblike. Studija upozorava da će pod ovim scenarijem rizik od nedegenerativnih bolesti rasti u svim analiziranim zemljama.

Promena sorti

Ipak, prema dr Luis Ziski, postoje rešenja. On ističe mogućnost uzgoja sorti koje nakupljaju manje arsena, uvođenje boljih metoda navodnjavanja i uspostavljanje strožih regulatornih standarda. Trenutno mnoge zemlje nemaju obvezne granice za nivo arsena u pirinču, iako većina analiziranih uzoraka već sada prelazi preporučenu granicu od 200 ppb (delova na milijardu).

Sigurnost pirinča ključna je za globalnu sigurnost snabdevanja hranom, a naučnici upozoravaju da je brzo delovanje nužno kako bi se sprečile potencijalne globalne zdravstvene krize uzrokovane klimatskim promenama.


Povezana biljna vrsta

Pirinač

Pirinač

Sinonim: - | Engleski naziv: Rice | Latinski naziv: Oryza sativa L.

Pirinač se, kao pšenica i raž, prvenstveno upotrebljava za ishranu ljudi jer je lako svarljiv, blago deluje na sistem za varenje i ne izaziva poteškoće u varenju. Pirinač u... Više [+]

Tagovi

Arsen Studija Pirinač Sigurnost snabdevanja hranom Rešenja


Autor

Ivica Korman

Više [+]

Diplomirani novinar, biciklist, hedonist (ne nužno tim redom). Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnim štampanim medijima, a poslednjih nekoliko godina radio je kao glavni urednik dvotjednog časopisa za poljoprivredu.