Prema najnovijoj studiji objavljenoj u časopisu The Lancet Planetary Health, porast temperature i nivo ugljen dioksida dramatično povećavaju količinu anorganskog arsena u zrncima pirinča
Pirinač, osnovna namirnica za milijarde ljudi širom sveta, suočava se s novom, ozbiljnom pretnjom uzrokovanom klimatskim promenama.
Prema najnovijoj studiji objavljenoj u časopisu The Lancet Planetary Health, porast temperature i nivo ugljen dioksida dramatično povećavaju količinu anorganskog arsena u zrncima pirinča, toksične materije povezane s raznim ozbiljnim zdravstvenim problemima, uključujući bolesti srca, dijabetes i neurološke poremećaje, piše Agroinform.
Istraživanje koje je sprovodila Mailman škola javnog zdravlja Univerziteta Kolumbija proučavalo je 28 sorti pirinča tokom deset godina u delti reke Jangce. Korišćenjem FACE sistema (Free-Air CO₂ Enrichment), naučnici su simulirali klimatske uslove budućnosti, temperature više za 2 °C i koncentraciju CO₂ višu za 200 ppm.
Rezultati su pokazali da kombinacija ovih faktora značajno povećava akumulaciju arsena, i to u većoj meri nego kada je svaki od njih delovao pojedinačno.
Promene u mikrobnom sistemu tla na pirinčanim poljima takođe su doprinele problemu. Povećane temperature i koncentracije CO₂ podstakle su anaerobne uslove i pojavu toksičnijih oblika arsena.
Na primer, zabeleženo je šest puta veće množenje arsC gena tokom razvoja zrna riže, što podstiče pretvaranje arsena u štetnije oblike. Studija upozorava da će pod ovim scenarijem rizik od nedegenerativnih bolesti rasti u svim analiziranim zemljama.
Ipak, prema dr Luis Ziski, postoje rešenja. On ističe mogućnost uzgoja sorti koje nakupljaju manje arsena, uvođenje boljih metoda navodnjavanja i uspostavljanje strožih regulatornih standarda. Trenutno mnoge zemlje nemaju obvezne granice za nivo arsena u pirinču, iako većina analiziranih uzoraka već sada prelazi preporučenu granicu od 200 ppb (delova na milijardu).
Sigurnost pirinča ključna je za globalnu sigurnost snabdevanja hranom, a naučnici upozoravaju da je brzo delovanje nužno kako bi se sprečile potencijalne globalne zdravstvene krize uzrokovane klimatskim promenama.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autor