Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraživanje
  • 03.05.2025. 18:00

Šokantno otkriće: Klimatske promene čine pirinač sve otrovnijim

Prema najnovijoj studiji objavljenoj u časopisu The Lancet Planetary Health, porast temperature i nivo ugljen dioksida dramatično povećavaju količinu anorganskog arsena u zrncima pirinča

Šokantno otkriće: Klimatske promene čine pirinač sve otrovnijim
Foto: Shutterstock/Bordin Wongviset
  • 59
  • 11
  • 0

Pirinač, osnovna namirnica za milijarde ljudi širom sveta, suočava se s novom, ozbiljnom pretnjom uzrokovanom klimatskim promenama.

Prema najnovijoj studiji objavljenoj u časopisu The Lancet Planetary Health, porast temperature i nivo ugljen dioksida dramatično povećavaju količinu anorganskog arsena u zrncima pirinča, toksične materije povezane s raznim ozbiljnim zdravstvenim problemima, uključujući bolesti srca, dijabetes i neurološke poremećaje, piše Agroinform.

Povećana akumulacija arsena

Istraživanje koje je sprovodila Mailman škola javnog zdravlja Univerziteta Kolumbija proučavalo je 28 sorti pirinča tokom deset godina u delti reke Jangce. Korišćenjem FACE sistema (Free-Air CO₂ Enrichment), naučnici su simulirali klimatske uslove budućnosti, temperature više za 2 °C i koncentraciju CO₂ višu za 200 ppm.

Rezultati su pokazali da kombinacija ovih faktora značajno povećava akumulaciju arsena, i to u većoj meri nego kada je svaki od njih delovao pojedinačno.

Pirinač - simbol plodnosti, bogatstva i sreće

Promene u mikrobnom sistemu tla na pirinčanim poljima takođe su doprinele problemu. Povećane temperature i koncentracije CO₂ podstakle su anaerobne uslove i pojavu toksičnijih oblika arsena.

Na primer, zabeleženo je šest puta veće množenje arsC gena tokom razvoja zrna riže, što podstiče pretvaranje arsena u štetnije oblike. Studija upozorava da će pod ovim scenarijem rizik od nedegenerativnih bolesti rasti u svim analiziranim zemljama.

Promena sorti

Ipak, prema dr Luis Ziski, postoje rešenja. On ističe mogućnost uzgoja sorti koje nakupljaju manje arsena, uvođenje boljih metoda navodnjavanja i uspostavljanje strožih regulatornih standarda. Trenutno mnoge zemlje nemaju obvezne granice za nivo arsena u pirinču, iako većina analiziranih uzoraka već sada prelazi preporučenu granicu od 200 ppb (delova na milijardu).

Sigurnost pirinča ključna je za globalnu sigurnost snabdevanja hranom, a naučnici upozoravaju da je brzo delovanje nužno kako bi se sprečile potencijalne globalne zdravstvene krize uzrokovane klimatskim promenama.


Povezana biljna vrsta

Pirinač

Pirinač

Sinonim: - | Engleski naziv: Rice | Latinski naziv: Oryza sativa L.

Pirinač se, kao pšenica i raž, prvenstveno upotrebljava za ishranu ljudi jer je lako svarljiv, blago deluje na sistem za varenje i ne izaziva poteškoće u varenju. Pirinač u... Više [+]

Tagovi

Arsen Studija Pirinač Sigurnost snabdevanja hranom Rešenja


Autor

Ivica Korman

Više [+]

Diplomirani novinar, biciklist, hedonist (ne nužno tim redom). Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnim štampanim medijima, a poslednjih nekoliko godina radio je kao glavni urednik dvotjednog časopisa za poljoprivredu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Primer jednog od mnogobrojnih bezbednosnih izazova koje sa sobom donosi bavljenje poljoprivredom. Naime, zbog visokog nagiba a malog ugla u odnosu na put sa kojim se ukršta, ova ćuprija predstavlja jedno od najnebezbednijih prelaza u katast... Više [+]