Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stvaranje zaliha
  • 14.09.2022. 13:30

Srbija zabranila izvoz mleka: Nestašica u Crnoj Gori, ograničena kupovina

Cena jogurta od litre i po, sa 1,55 evra porasla na 1,89 evra. Litra mleka košta oko 1,45 evra.

Foto: Depositphotos/tonaquatic19
  • 95
  • 4
  • 0

Pojedini prodajni marketi u Crnoj Gori ograničili su kupovinu mleka na nekoliko litara nakon što je, usled straha od nestašice, kako pišu njihovi mediji, stanovništvo počelo masovno kupovati zalihe.

Juče su do podne ispraznili police u prodavnicama, ali iz trgovačkih lanaca kažu da mleka ima dovoljno.

Ograničenje na dve litre

Kako javlja RTVCG, prodavnice su kupovinu ograničile na dve litre. U više navrata su najave nestašica opovrgnute, a profesorica na Ekonomskom fakultetu Gordana Đurović rekla je kako Crna Gora, kao mala zemlja, ne bi trebalo da strahuje od toga.

"Mi uvozimo sve, ali naša disperzija uvoza nije samo prema jednoj zemlji, nego i Evropskoj uniji i regionu, tako da se i ova kategorija, uključujući i mlečne proizvode uvoze iz više zemalja i za sada nema nikakvih ozbiljnijih najava nestašica te vrste", rekla je Đurović.

Sekretar Odbora Udruženja poljoprivrede i prehrambene proizvodnje u Privrednoj komori (PKCG), Lidija Rmuš navela je da najviše UHT mleka u tu zemlju stiže iz Bosne i Hercegovine - oko 60 odsto, dok plasman iz Srbije čini 35 odsto ukupnog uvoza.

Iz njihovog Ministarstva poljoprivrede su kazali kako su opredeljena sredstva za kupovinu 700 grla krava koje će od januara biti u Crnoj Gori, čime će, kako navode, biti obezbeđeno dovoljno sirovog mleka, pa neće biti potrebe za uvozom.

Rast cena

Novosti pišu da je u Crnoj Gori zabeležen i rast cena ovih namirnica. Tako je cena jogurta od litre i po, sa 1,55 evra porasla na 1,89 evra. Litra mleka košta oko 1,45 evra. Podsetimo, svetske cene mlečnih proizvoda, prema poslednjem izveštaju Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), zabeležile su pad drugi mesec za redom.

Nagađanja oko nestašice mleka u našem regionu počela su nakon što je Srbija, početkom meseca, zabranila izvoz svežeg mleka, iako je ova odluka na snazi samo do kraja septembra. 

Ova odluka Vlade Srbije odnosi se na sve zemlje, osim za Severnu Makedoniju i Albaniju, s ciljem omogućavanja redovnog snabdevanja svog stanovništva mlekom i sprečavanja odliva sirovine van granica zemlje, a u potpunosti se primenjuje na BiH i ono se više ne uvozi u našu zemlju.

"Mleko iz Srbije je uglavnom carinjeno u Carinskoj službi Bijeljina, a od 7. septembra u ovoj ispostavi nije zabeleženo carinjenje mleka iz Srbije", rečeno je Feni iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.


Tagovi

Crna Gora Lidija Rmuš Gordana Đurović Ograničena kupovina Mleko Mlečni proizvodi Cene mleka


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D