Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Privatizacija
  • 01.12.2019. 10:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Srbijanka: Da li će se ponovo proizvoditi voćni koncentrati?

Na javnom nedmetanju, nekadašnji veliki agroindustrijski kombinat, kasnije društveno preduzeće za preradu voća - Srbijanka, sredinom oktobra prodata je za 288 miliona dinara, odnosno četiri miliona više od početne cene.

Foto: Sanja Dovečer
  • 441
  • 31
  • 0

Nakon dvanaest godina od kada je prvi put privatizovano, preduzeće Srbijanka iz Valjeva, dočekalo je nakon sedmogodišnje agonije u stečaju i drugu privatizaciju, a umesto stranog kupca, ovoga puta vlasnik je postao Desimir Tošić, direktor i suvlasnik peduzeća "Europroma" i aktivni saradnik Domaćeg trgovinskog lanca (DTL).

Objekti ruinirani i zarasli u korov

Ovaj kombinat zauzima površinu od 12 hektara, a na tom prostoru nalaze se objekti u kojima su se proizvodili voćni sokovi i alkoholna pića, ali je u svom posedu imao i nekoliko skladišta, hladnjaču i magacin. Ukupna površina objekata je 32 hiljade kvadratnih metara, a čitav prostor smešten je u blizini Valjeva, pored magistralnog puta Valjevo - Beograd.

"Sada nas očekuje veliki posao jer od nekadašnjeg prehrambenog giganta nije ostalo praktično ništa", kaže Tošić. "Sva oprema je još pre otvaranja stečajnog postupka isečena i prodata kao obično staro gvožđe. Nekadašnje fabričke hale prilično su ruinirane, obrasle u korov, a u nekima je čak i drveće počelo da niče. Iz devastiranih objekata odneta je sva oprema, nameštaj pa i stolarija, a veći deo infrastrukture nije više upotrebljiv", dodaje on.

Kombinat više nije imao ni sopstveni ulaz

Paradoks je da preduzeće u svom vlasništvu više nije imalo ni sopstveni službeni ulaz i pristupni put, a u trafo stanici su počupani svi kablovi i sve je rastureno. Prema rečima direktora, ono što je prvi zadatak je da se sredi sav taj krš, a potom može da se nastavi dalje.

Za početak - obezbediti magacinski prostor

Preduzeće Europrom u ranijem periodu kupilo je i parcelu koja se graniči sa imovinom nove Srbijanke što će omogućiti da tu bude ulaz u posed koji su kupili.

"Za početak, kada se raščisti i sredi prostor, ideja je da se sagleda šta od svih tih objekata i hala može da se iskoristi. Naša prva zamisao bila je da nešto od ruiniranih hala iskoristimo kao novo skladište, za potrebe Europroma, ali i naše alijanse DTL koja će se sada ovde ozbiljnije pozicionirati imajući u vidu da je auto - put prišao bliže Valjevu", objašnjava on.

ideja je da se stari objekti pretvore u skladišni prostor

Kako kaže, zbog samog postupka licitacije, na javnom nadmetanju Europrom je nastupio samostalno, ali iza njega stoji "Domaći trgovački lanac" (DTL) koji će se aktivno uključiti da se kupljeni prostor definiše, uredi, opremi i stavi u funkciju.

Mogućnost pokretanja proizvodnje voćnih koncentrata

Kao i svi nekadašnji kooperanti, i Tadić priznaje da je emotivno vezan za ovu firmu pa i razmišljanja idu u tom smeru da se nešto od postojećih resursa iskoristi i da se pokrene bar jedan deo nekadašnjeg proizvodnog programa.

"Nosilac proizvodnje bila je fabrika voćnih koncentrata, koja je najduže i najuspešnije radila, ali je nažalost proizvodna linija isečena i prodata. Voćni koncentrati su i danas izuzetno traženi proizvodi i kod nas, ali i u inostranstvu pa verujemo da ima potencijala da se to ponovo pokrene", rekao je Tadić i dodao da je kompletan prostor površine 12 hektara pa to može biti mini industrijska zona u kojoj će se, ako bude zainteresovanih, iznajmiti prostor za poslovanje.

Od privatizacije do stečaja

Sok Zlatne kapi i marmelade bile su zaštitni znak kombinata decenijama. Kriza i sankcije tokom devedesetih dovele su fabriku na rub propasti. Godine 2007. obavljena je prva privatizacija i firma je za 330 miliona dinara kupila firma "Medija svjat" iz Sofije čiji je vlasnik bio bugarski biznismen Hristo Kovački. On je inače u Srbiji tada kupio još 12 firmi. Ime je potom promenjeno u "Nova Srbijanka", a posle samo godinu dana prestalo se sa otkupom jabuke, šljive, maline i kupine i time je praktično prestala njihova prerada.

Tržište koje je postojalo decenijama, izgubljeno je što se odrazilo i na finansijsko poslovanje. Usledile su godine u kojima je raznim malverzacijama kapital izvlačen iz kompanije. Država je za nezakonite radnje u "Novoj Srbijanki" oštećena za 3,5 miliona evra. Pred kraj 2012. godine proglašen je stečaj zbog dugogodišnje blokade računa.


Foto prilog


Tagovi

Privatizovana Srbijanka Desimir Tošić Proizvodja voćnih sokova Postupak licitacije Zlatne kapi Hristo Kovački


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.