Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj piletine
  • 11.10.2021. 07:30

Šta uzrokuje bele pruge na pilećim prsima?

Mišići brojlera ne mogu da podnesu težinu koju dobiju u vrlo kratkom roku. Zbog toga su skloni upalama pa mišićno tkivo zamenjuje masnoća i odumrla vlakna, rezultati su istraživanja organizacije "Human League".

Foto: Depositphotos/larisarudenko
  • 243
  • 23
  • 0

Sirova pileća prsa treba da budu bledo ružičaste boje. Sadrže najmanje masnoća u odnosu na druge delove pileta pa se smatraju dijetalnom hranom. Ali, sve češće možemo primetiti kako su "prošarana" belim linijama za koja su istraživanja potvrdila da je reč o masnoćama uzrokovanim načinom uzgoja. 

Još je 2013. godine objavljena studija u italijanskom "Journalu of Animal Science" u kojoj stoji da je reč o poremećaju koji podiže nivo masti u mesu za više od 220 odsto i posledično - smanjuje udeo proteina. 

Nedavna studija organizacije "Human League" pokazala je da je u 29 država SAD-a čak 70 odsto ove vrste mesa umereno do jako prošarano belim linijama. 

Uzrok brza stopa rasta?

Osim što ova pojava belo meso, kako ga popularno zovemo, čini manje kvalitetnim budući da sadrži više masnoće i teže ga je pripremiti, ukazuje na još jedan problem. Do nje dolazi zbog brze stope rasta ove živine, tvrde u ovoj organizaciji.  

Kako je u svetu sve veća potražnja za hranom, vreme uzgoja ne samo ovih životinja, se značajno skraćuje. Ispitivanja su pokazala da današnji brojleri dvostruko brže dosežu težinu potrebnu za prodaju nego je to bilo pre 50 godina. Istovremeno, prodaju se duplo teži nego što je to nekada bilo. 

Tako bi 1950. godine prosečno pile nakon 70 dana uzgoja težilo kilogram i po, dok danas u nešto više od 40 dana dosegne i tri kilograma.

Komentarišući nalaze izveštaja, Dejvid Koman-Hajdi, predsednik pomenute organizacije, rekao je da bi potrošači trebalo da budu zabrinuti rezultatima koje je pokazalo istraživanje u SAD-u:

"Ova bolest je vizualni podsetnik na strašnu patnju ovih životinja starih nekoliko nedelja", upozorio je dodajući da je u toj zemlji gotovo nemoguće pronaći alternativu. 

"Drvenasta" tekstura mesa

U izveštaju dalje piše kako dolazi do ovoga poremećaja. Mišići ove mlade živine ne mogu da podnesu svu tu težinu koju dobiju u vrlo kratkom roku. Zbog toga su skloni upalama pa mišićno tkivo zamenjuje masnoća i odumrla vlakna čime se menja i izgled i tekstura mesa. Smanjuje se njegova nutritivna vrednost budući da umesto proteina sadrži više masnoća te je zbog vlakana "drvenasto". 

U američkom organizaciji "National Chicken Council" 'pak ističu da se radi o zdravstveno ispravnom mesu te da ova pojava ne utiče na dobrobit kokošaka, navodi Poultry World. Ovu tvrdnju potkrepljuju istraživanjima koja su pokazala da njoj nisu sklone kokoške iz istog jata, pa čak ni iste genetike pa da bele pruge mogu imati i one iz slobodnog ili organskog uzgoja.

Studija koju su prošlog meseca objavili Odsek za nauku o živini iz Arkansasa pa Odsek za nauku o životinjama Univerziteta u državi Ohajo, pokazala je da bi promene u držanju ovih životinja te u njihovoj ishrani smanjile učestalost ove pojave. Ali, tada će biti potrebno i smanjiti sam uzgoj, što bi dovelo i do ekonomskih gubitaka. 


Tagovi

Pileća prsa Bele pruge Dobrobit životinja Human League Uzgoj brojlera


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]