Pretraživanje tekstova
Naučnici tvrde kako bi se usavršavanjem i širenjem ove tehnologije mogle osloboditi velike površine na kojima se inače uzgajaju biljke za proizvodnju šećera.
Istraživači Univerziteta u Osaki prvi su u svetu koristeći bakterije (Corynebacterium glutamicum , C. glutamicum) uspeli fermentacijom da proizvedu laktat (so ili ester mlečne kiseline, op. ur.) za sintetsku proizvodnju šećera, piše Science Daily.
Ovo je prvi slučaj u svetu u kojem se u proizvodnji koristio sintetizovani šećer kao sirovine.
Naučnici tvrde kako bi se usavršavanjem i širenjem ove tehnologije mogle osloboditi velike površine na kojima se inače uzgajaju biljke za proizvodnju ove sirovine. No, on, barem prvih godina, neće moći da pokrije potrebe hemijske i industrije biogoriva na koje odlazi više od 170 miliona tona godišnje.
Ističu da će se ovim postupkom definitivno smanjiti količine vode za navodnjavanje, đubriva i sredstava za zaštitu bilja koje se trenutno koriste u svetu te izbeći negativan uticaj klimatskih promena.
U članku se ne navode podaci o troškovima proizvodnje, ali uzimajući u obzir troškove uzgoja, transporta i prerade šećerne repe i šećerne trske, smatra se da će pre ili kasnije biti konkurentan biljnoj proizvodnji.
Poručuju da najveća prednost može biti to što se novom metodom šećer može proizvesti bilo gde u svetu i bilo kada, i to u puno kraćem vremenu u poređenju sa onim od šećerne repe ili trske te se može koristiti u vreme povremenih nestašica.
Tagovi
Proizvodnja šećera Uzgoj šećerne repe Uzgoj šećerne trske Šećer za biogorivo Ušteda Sintetizovani šećer
Autorka
Više [+]
Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Na teritoriji prokupačke opštine šljiva čačanska rana se ne otkupljuje. Proizvođači se pitaju zašto nema tržišta za ovako kvalitetnu šljivu?!