Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja šećera
  • 04.03.2024. 18:00

Štede zemlju, đubriva, vodu - proizvodiće sintetizovani šećer?

Naučnici tvrde kako bi se usavršavanjem i širenjem ove tehnologije mogle osloboditi velike površine na kojima se inače uzgajaju biljke za proizvodnju šećera.

Foto: Depositphotos/ffolas
  • 217
  • 59
  • 0

Istraživači Univerziteta u Osaki prvi su u svetu koristeći bakterije (Corynebacterium glutamicum , C. glutamicum) uspeli fermentacijom da proizvedu laktat (so ili ester mlečne kiseline, op. ur.) za sintetsku proizvodnju šećera, piše Science Daily.

Ovo je prvi slučaj u svetu u kojem se u proizvodnji koristio sintetizovani šećer kao sirovine.

Manje vode za navodnjavanje, đubriva...

Naučnici tvrde kako bi se usavršavanjem i širenjem ove tehnologije mogle osloboditi velike površine na kojima se inače uzgajaju biljke za proizvodnju ove sirovine. No, on, barem prvih godina, neće moći da pokrije potrebe hemijske i industrije biogoriva na koje odlazi više od 170 miliona tona godišnje. 

Ističu da će se ovim postupkom definitivno smanjiti količine vode za navodnjavanje, đubriva i sredstava za zaštitu bilja koje se trenutno koriste u svetu te izbeći negativan uticaj klimatskih promena. 

Koje su mu prednosti? 

U članku se ne navode podaci o troškovima proizvodnje, ali uzimajući u obzir troškove uzgoja, transporta i prerade šećerne repe i šećerne trske, smatra se da će pre ili kasnije biti konkurentan biljnoj proizvodnji.

Poručuju da najveća prednost može biti to što se novom metodom šećer može proizvesti bilo gde u svetu i bilo kada, i to u puno kraćem vremenu u poređenju sa onim od šećerne repe ili trske te se može koristiti u vreme povremenih nestašica.


Tagovi

Proizvodnja šećera Uzgoj šećerne repe Uzgoj šećerne trske Šećer za biogorivo Ušteda Sintetizovani šećer


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]