Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja šećera
  • 04.03.2024. 18:00

Štede zemlju, đubriva, vodu - proizvodiće sintetizovani šećer?

Naučnici tvrde kako bi se usavršavanjem i širenjem ove tehnologije mogle osloboditi velike površine na kojima se inače uzgajaju biljke za proizvodnju šećera.

Foto: Depositphotos/ffolas
  • 225
  • 60
  • 0

Istraživači Univerziteta u Osaki prvi su u svetu koristeći bakterije (Corynebacterium glutamicum , C. glutamicum) uspeli fermentacijom da proizvedu laktat (so ili ester mlečne kiseline, op. ur.) za sintetsku proizvodnju šećera, piše Science Daily.

Ovo je prvi slučaj u svetu u kojem se u proizvodnji koristio sintetizovani šećer kao sirovine.

Manje vode za navodnjavanje, đubriva...

Naučnici tvrde kako bi se usavršavanjem i širenjem ove tehnologije mogle osloboditi velike površine na kojima se inače uzgajaju biljke za proizvodnju ove sirovine. No, on, barem prvih godina, neće moći da pokrije potrebe hemijske i industrije biogoriva na koje odlazi više od 170 miliona tona godišnje. 

Ističu da će se ovim postupkom definitivno smanjiti količine vode za navodnjavanje, đubriva i sredstava za zaštitu bilja koje se trenutno koriste u svetu te izbeći negativan uticaj klimatskih promena. 

Koje su mu prednosti? 

U članku se ne navode podaci o troškovima proizvodnje, ali uzimajući u obzir troškove uzgoja, transporta i prerade šećerne repe i šećerne trske, smatra se da će pre ili kasnije biti konkurentan biljnoj proizvodnji.

Poručuju da najveća prednost može biti to što se novom metodom šećer može proizvesti bilo gde u svetu i bilo kada, i to u puno kraćem vremenu u poređenju sa onim od šećerne repe ili trske te se može koristiti u vreme povremenih nestašica.


Tagovi

Proizvodnja šećera Uzgoj šećerne repe Uzgoj šećerne trske Šećer za biogorivo Ušteda Sintetizovani šećer


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.