• Razmena poljoprivrednih proizvoda
  • 22.07.2015. 14:00

Suficit agrara veći za 49 odsto

Srbija je za pet meseci ove godine ostvarila suficit u razmeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa svetom od 483 miliona evra, što je 49 odsto više nego u istom lanjskom periodu.

Foto: depositphotos.com
  • 41
  • 2
  • 0

Srbija je za pet meseci ove godine ostvarila suficit u razmeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa svetom od 483 miliona evra, što je 49 odsto više nego u istom lanjskom periodu, izjavila je danas Tanjugu ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Dominirali su žitarice, voće i povrće

Vrednost izvoza hrane iz Srbije od januara do kraja maja bila je veća od milijardu evra, a u eksportu su dominirali žitarice i proizvodi od žitarica, voće i povrće, navela je ministarka i dodala da je i kod izvoza zabeleženo povećanje od 21 odsto. "Ovi izvozni rezultati još jednom potvrđuju da je poljoprivreda izuzetno važna za privredu Srbije i ekonomski rast i razvoj - da poljoprivreda ima svoje mesto i šansu i da se u narednom periodu treba maksimalno angažovati da se pomogne proizvođačima, posebno malim", naglasila je Bogosavljević Bošković.

"Analizom je ustanovljeno da je u ovom periodu povećan izvoz ka EU za 20 odsto, ka zemljama CEFTA za 14 odsto, i ka ostalim zemljama za oko 39 odsto", kazala je Bogosavljević Bošković. Hrana iz Srbije je najviše plasirana u zemlje EU (52 odsto), CEFTA (30 odsto) i ostale zemlje (18 odsto).

"U ovom periodu izvezeno je voća i povrća za 217 miliona evra, dok je vrednost uvoza bila 120 miliona evra, što znači da smo i tu zabeležili suficit od 100 miliona evra", precizirala je ministarka. Prema njenim rečima, za pet meseci 2015. godine u Srbiju je uvezeno poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za 543 miliona evra, što je povećanje od četiri odsto u odnosu na isti period pethodne godine.

Najviše se uvozilo iz EU

Srbija je hranu najviše uvozila iz EU (66 odsto), CEFTA (11 odsto) i ostalih zemalja (25 odsto), pri čemu se uvoz iz ostalih zemalja pre svega bazira na uvozu kafe, čaja i začina. Pozitivan spoljnotrgovinski bilans beleži se i kod mleka i mlečnih proizvoda, gde se beležili suficit - naglasila je ministarka, dodajući da je suficit bio manji nego lani. Objasnila je i da je tržište CEFTA bilo značajno za naš izvoz mleka i mlečnih proizvoda prošle godine, ali da su sada viškovi iz EU zauzeli mesto na tom tržištu što je smanjilo prostor za našu robu.

Kada je reč o zaštitnim merama za uvoz mleka i mlečnih proizvoda, Bogosavljević Bošković je rekla da njihove efekte tek treba sagledati u narednom periodu, ali da su oni već primetni i pozitivni kod maslaca i pojedinih tarifnih linija sira.

"Takođe, i za pojedine vrste voća i povrća (jabuke, višnje, jagode, papriku, paradajz krastavac...) i posle isteka tranzicionog perioda, odnosno 2014. godine, zadržane su određene zaštitne mere, bilo konstantne, bilo sezonske", napomenula je Bogosavljević Bošković.

Foto: depositphotos.com; fotokostic


Izvori

Tanjug


Tagovi

Razmena poljoprivrednih proizvoda Analiza Snežana Bogosavljević Bošković Žitarice Voće Povrće Suficit Izvoz hrane Poljoprivreda EU CEFTA Zaštitne mere Mleko Sir

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ambrozija je po visini skoro kao i kukuruz... :-(