Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suve šljive
  • 18.06.2023. 10:00

Sušena šljiva: Koju sortu odabrati i kako treba da izgleda?

Posebna prednost i odlika konzervisanja sušenjem jeste što se odstranjivanjem vode smanjuje težina i zapremina plodova, a time se smanjuju i troškovi čuvanja, transporta i skladištenja.

Foto: Biljana Nenković
  • 269
  • 19
  • 0

Sušenje je jedan od najstarijih načina konzervisanja voća. Primenjuje se od davnina za duže čuvanje voća, jer se osušeni proizvod održava dugo i u "običnim" uslovima pakovanja i skladištenja. 

"To je u suštini uklanjanje vlage. Najrasprostranjeniji i najpogodniji oblik sušenja voća, a posebno šljiva jeste konvektivno, kod koga voda isparava pomoću zagrejanog vazduha. Zagrejan vazduh, kao nosilac toplote, predaje toplotu plodovima voća, prima pritom isparenu vodu iz plodova i odnosi je sa sobom", kaže savetodavac u Poljoprivredno savetodavnoj stručnoj službi Kragujevac Biljana Milosavljević i dodaje da se smanjenjem sadržaja vode, a time i povećanjem koncentracije ostalih sastojaka, povećava osmotski pritisak, čime su ishrana i razvoj mikroorganizama onemogućeni.

Sa težinom se smanjuju i troškovi

Posebna prednost i odlika konzervisanja sušenjem jeste što se odstranjivanjem vode smanjuje težina i zapremina plodova, a time se smanjuju i troškovi čuvanja, transporta i skladištenja. Zbog svojih odlika i prednosti, ovaj način konzervisanja je i danas u značajnoj primeni, pri čemu se stalno razvijaju i unapređuju postupci tehnike i tehnologiije.

"Kvalitetna sušena šljiva je samo ona koja je krupna, mesnata, dobro osušena, zdrava, slatka, lepog spoljašnjeg izgleda, sa očuvanim prirodnim ukusom i mirisom. Zbog toga sveža šljiva namenjena za sušenje treba da se odlikuje krupnim plodovima odgovarajućeg spoljašnjeg izgleda, pa plodovi imaju fleksibilnu pokožicu, zlatno-žuto meso, povoljan odnos meso-koštica i da su ubrani u fazi optimalne zrelosti za ovaj vid prerade", navodi ovaj stručnjak za voćarstvo.

Treba da ima 22-26 odsto vlage

Nov pristup sagledavanju kompletne problematike, proizvodnje ovog proizvoda, obuhvata sledeće segmente: primarnu proizvodnju svežeg voća namenjenog za sušenje, preradu sušenjem, primenom odgovarajućeg tehnološkog postupka, plasman ostvarene proizvodnje na savremen komercijalan način.

Podsetimo, osušena šljiva treba da ima 22-26 odsto vlage, a to zavisi od načina dalje obrade.

Koje su sorte dobre za sušenje?

Da bi se obezbedio standardan kvalitet za domaće i inostrano tržište, treba izabrati pogodne sorte šljiva za sušenje a to su, kako Milosavljevićeva navodi, prvenstveno požegača, stenlej, valjevka i čačanska rodna.

"Pošto je kampanja sušenja šljiva sezonskog karaktera, i traje ograničeno vreme, proširenje kapaciteta se može postići sušenjem odgovarajućih sorti različitog vremena zrenja, kao i korišćenjem sirovina, s različitih lokaliteta", dodaje ona.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Sušena šljiva Konzervisanje voća Biljana Milosavljević Suva šljiva Sorte za sušenje


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Egzotična voćna aroma i miris ruže..Da li ste nekada probali batatovku? Ni nalik vodki, kako mnogi misle, dok je ne probaju. Samo jedan čovek proizvodi rakiju od batata u svetu. Više o tome čitajte uskoro na Agroklub-u!