Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušeno meso
  • 28.01.2023. 12:00
  • Grad Beograd, Kovačevac

Sušenje mesa je prirodnije zimi: Kvalitet je bitan, ali i način sušenja

Tajna ukusnih proizvoda leži u načinu sušenja, drveta koji se koristi i koliko se vatra naloži, ali je osnova svega sirovina - dobra svinja.

Foto: Vladimir Nikolić
  • 676
  • 81
  • 0

Iz sela Kovačevac kod Mladenovca Dejan Azdejković, počeo je pre pet godina da na tradicionalan način prerađuje skromne količine mesa. U selu poznat kao Sokobanjac po mestu iz kojeg potiče i kojim se ponosi, Azdejković je najpre tržištu ponudio viškove onoga što je ostavljao za sopstvene potrebe, a onda je počeo uslužno da suši meso za svoje komšije i ostale zainteresovane ljubitelje suhomesnatih proizvoda.

U početku nije imao neophodnu opremu i pušnicu velikog kapaciteta. Kako se posao širio, tako je sve usput i nabavljano i pravljeno.

"Sušenje uslužno ne radim preko leta, sušim samo za svoje potrebe, ali ima uslužnog klanja. Kobasica mi je prioritet, kao i kulen, ali mi nije uspevao tri godine za redom", kaže Azdejković i dodaje da mu je četvrtu godinu i kulen za rukom i da je meso u njemu pečenica, but, vrat i samo dodaje slanine koliko treba.

Azdejkoviću su prioritet kulen i kobasica

Tajna ukusnih proizvoda leži donekle i u načinu sušenja, drveta koji se koristi, koliko se vatra naloži, ali i u recepturama. Međutim, osnova svega je sirovina, dobra svinja, pravilno hranjena i kvalitetno sveže meso.

"Koristim samo bukvu, trešnju i šljivu i koristim bukovu piljevinu, odnosno trilju. Kulen, a pogotovo kobasica ne sme da kaplje, već samo da se oznoji. Kad krene da kaplje, onda sve izlazi iz nje, začini, mast, i onda to nije to", kaže ovaj proizvođač.

Uslovi su se promenili

Meso je prirodnije sušiti tokom zime, kada su niske temperature, međutim klima se promenila, nema više onih dugih i hladnih zima, pa ni uslovi nisu uvek isti.

"Ja se ne plašim da meso šaljem poštom, izvakumiramo, šaljemo bilo gde", kaže Azdejković i dodaje da je slao čak i za Hong Kong. 

Više o ovome možete pogledati u videu ispod teksta:

 


Foto prilog


Tagovi

Prerada mesa Sušenje mesa Dejan Azdejković Pravljenje kulena Pravljenje kobasice Drvo za sušenje


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva