Pretraživanje tekstova
Za uspeh sa suvom šljivom potrebna je dobra matematika, a kako se cena svežeg voća menja svake godine, od presudne važnosti je kalkulacija. Ovu "matematiku" otežava činjenica da morate biti na tržištu u kontinuitetu, kako bi zadržali kupce.
Marko Đurđević iz Gornje Trnave kod Topole završio je medicinsku školu, ali je ostao na porodičnom gazdinstvu i upustio se u proizvodnju suvih šljiva. Naime, na ovom imanju, koje inače svaštari da bi opstalo, Markova uža specijalnost je sušeno voće. Probao je i sa kajsijom i jabukom, ali ipak se najviše isplati suva šljiva.
Iako veoma mlad, iskusno navodi da na selu može da živi jer, kako kaže, ima tu lepe matematike. Samo je potrebno pratiti trendove i uključiti digitron.
"Za kilogram suve šljive potrebno je četiri kilograma sveže. Najbolje se pokazala stenlejka. Kada je u voćki visok procenat šećera i krupnijeg je ploda, dovoljno je i oko 3,5 kilograma. Može da se suši i druga i treća klasa, ali ne sme da bude oštećena. Fleke od grada na voću postaju još veće kada šljivu osušite, tako da te plodove ne treba stavljati u sušaru", kaže Marko.
Marko navodi da je najvažnije ubrati zrele plodove kako bi se maksimalno dobio kvalitet suve šljive. Drugi korak je da se šljiva pravilno osuši.
"Treba je osušiti da ne bude previše živa, jer će biti užegla. Šljive se suše od druge polovine avgusta i u septembru, u tunelnim protočnim sušarama. Suši se od 24 do 28 sati, zavisi da li je šljiva krupnija ili sitnija. Suši se na drva, ali dim ne ulazi u sušaru. Tržište traži šljivu bez dima, jer se smatra se da je tako higijenski ispravnija za konzum. Suši se na 12 odsto vlage, zatim se rehidrira na 30 odsto i tada se vadi koštica. Neki to rade automatskim vadilicima, ali su se pokazale loše, jer dosta zalamaju kosku, tako da se taj posao radi ručno", dodaje Marko.
Ko ima sušaru kapaciteta pet tona za 24 sata od te količine može da dobije od 1.200 do 1.400 kilograma suve šljive. Marko tvrdi da je isplativije prodavati potpuno finalizovanu suvu šljivu, odnosno bez koščice. Ona se, naime, najviše traži na tržištu. Njena cena na evropskom tržištu je od 1,80 do dva evra. Na našem tržištu suva šljiva sa koščicom na veliko je od 150 do 180 dinara po kilogramu i na proizvođaču je da se uklopi u tu cenu.
"Prošle godine cena sveže šljive je bila 40 dinara, što znači da ste ulagali 160 dinara, a suva je na veliko bila od 150 do 180 dinara. U tom slučaju nije bilo nikakve rentabilnosti, jer ovome treba dodati i trošak za energente. U mom slučaju to su bila drva. Optimalna evropska cena suve šljive je od 1,10 evra do 1,20 centi. Da bi se uklopila čitava priča, sveža šljiva ne bi trebalo da bude viša od 25 dinara", kaže Marko.
Njegova prednost su sopstveni zasadi, tako da svake godine može da odvoji deo za sušenje. Prema njegovim saznanjima, suve šljive najviše traži francusko i nemačko tržište. Što se tiče ostalog voća za sušenje, Marko je isprobavao i kajsiju i jabuku, ali je ipak ostao pri šljivama.
"Suva kajsija je jako dobrog ukusa, ali je tehnologija zahtevnija. Mora odmah da se sumporiše, kako bi mogla da se sačuva. A jabuka je skupa za sušenje. Potrebno je od 10 do 12 kilograma sveže za kilogram sušene. Skupo je, jer se u našim uslovima ručno seku na kriške i vadi se deo sa koščicama i u zaštićenoj atmosferi mora odmah da se pakuje, da bi mogla da sačuva, dodaje Marko.
Foto: Biljana Nenković
Tagovi
Marko Đurđević Gornja Trnava Sušeno voće Sušena šljiva
Autorka
Više [+]
Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 2 nedelje
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 2 nedelje
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 3 nedelje
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.