Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene hrane
  • 07.06.2019. 08:00

Svetske cene hrane rastu, uz slabe izglede za proizvodnju kukuruza

U svetu se proizvodnja kukuruza smanjuje, a očekuje se da će proizvodnja u SAD-u biti manja za 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu, usled znatno smanjenog obima zasada. Predviđanja su da će svetska potrošnja žitarica u narednoj godini dostići 2.707 miliona tona.

Foto: Bigstockphoto/smart.art
  • 372
  • 56
  • 0

Međunarodne cene hrane porasle su u maju peti put zaredom, podstaknute rastom cena sira i kukuruza zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Indeks cena hrane, koji prati mesečne promene u globalnim cenama prehrambenih proizvoda, u maju je u proseku iznosio 172,4 boda, što je 1,2 odsto više u odnosu na prethodni mesec. Međutim još uvek je 1,9% ispod nivoa u maju 2018. godine. Indeks cena mleka porastao je za 5,2 odsto u odnosu na april, približavajući se petogodišnjem maksimumu. Porast, koji je bio povezan sa cenama sira, odražavao je snažnu globalnu potražnju za uvozom usled ograničenih izvoznih mogućnosti Okeanije izazvanih sušom, navodi se u FAO izveštaju.

Indeks cena žitarica porastao je za 1,4 posto i u celini je podstaknut naglim porastom cena kukuruza kao odgovor na smanjene izglede proizvodnje u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je sadnja useva najsporija do sada zabležena zbog rasprostranjenih poplava i obilnih padavina. Cene pšenice uglavnom su padale dok su cene pirinča bile većinom stabilne. Indeks cena šećera pao je za 3,2 odsto, budući da su izgledi za povećanje proizvodnje u Indiji, najvećem svetskom proizvođaču, nadmašili zabeleženi godišnji pad proizvodnje u Brazilu od 17%.

Niske cene energenata negativno utiču na cene šećera

Niže međunarodne cene energenata, koje smanjuju potražnju za šećernom trskom i proizvode biogoriva, takođe su negativno uticale na cene šećera. Indeks cena biljnog ulja pao je za 1,1% dok su vrednosti palminog ulja smanjene zbog velikih zaliha vodećih zemalja izvoznica. Cene soje, suncokreta i uljane repice skromno su porasle. Indeks cena mesa je neznatno porastao u maju, s obzirom da su cene svinjetine nastavile rasti usled snažne potražnje za uvozom iz istočne Azije, gde je afrička svinjska kuga desetkovala proizvodnju. Cene govedine smanjile su se u odnosu na aprilske što je odraz povećanih globalnih izvoznih zaliha.

Prema procenama, svetska proizvodnja žitarica u narednom periodu iznosiće 2,68 milijardi tona, što je manje u odnosu na prošlu prognozu od 2,72 milijardi tona. Ipak, ovo je još uvek za 1,2 odsto više u odnosu na prosek iz prošle godine, kada je proizvodnja pala. 

Cene sira, svinjskog mesa i kukuruza imale su veći trend rasta od cena šećera, palminog ulja i govedine.

Neizvesni izgledi za proizvodnju kukuruza

Godišnje povećanje globalne proizvodnje žitarica odražava povećanje proizvodnje pšenice i ječma dok će globalna proizvodnja pirinča verovatno ostati blizu rekordnog prošlogodišnjeg nivoa. Međutim, u svetu se proizvodnja kukuruza sada smanjuje, a očekuje se da će se proizvodnja u SAD-u smanjiti za 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu, usled znatno smanjenog obima zasada. Svetska potrošnja žitarica u narednoj godini predviđa se da će dostići 2.707 miliona tona, nešto niže u odnosu na majsku prognozu, ali još uvek 1% više nego u 2018/19. Predviđa se da će globalna iskorišcćenost pirinča dostići 518 miliona tona, što je 1,4 odsto povećanje na godišnjem nivou dok se očekuje da će pšenica porasti za 1,2 odsto, dostigavši 755 miliona tona.

Na osnovu novih procena za proizvodnju, svetske zalihe žitarica mogle bi da se smanje za čak tri odsto u novoj sezoni, što bi dostiglo najniži nivo u četiri godine, od 830 miliona tona. Očekivani pad doveo bi do toga da globalni udeo zaliha žitarica padne ispod 30%, što i dalje ukazuje na relativno zadovoljavajući nivo ponude. Predviđa se da će se svetska trgovina žitaricama povećati na 414 miliona tona, što je 1,4 odsto više od procenjenog nivoa za prethodnu godinu. Ovaj trend vođen je snažnim oporavkom trgovine pšenicom, podstaknut snažnijom uvoznom potražnjom u nekoliko zemalja Afrike i Azije, u kombinaciji sa očekivanjima velikih izvoznih ponuda u crnomorskom regionu i Evropskoj uniji.


Izvori

FAO


Tagovi

Cene hrane FAO Trgovina žitaricama Cene šećera Cene sira Cene kukuruza


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.