Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slatki program
  • 20.05.2022. 12:00
  • Pomoravski okrug, Popovac, Paraćin

U čemu je tajna slatke zimnice bez šećera?

Na svom poljoprivrednom gazdinstvu Bogdanovići imaju kajsije, jagode, šljive, dunje, kupine i višnje od čega prave džem, slatko, sok i liker.

Foto: Jelena Lukić
  • 719
  • 267
  • 0

Tridesetogodišnji Marija i Stefan Bogdanović iz Popovca kod Paraćina ove godine počeli su sa proizvodnjom domaćeg džema bez šećera, slatka, sokova, likera i vina i to od voća koje imaju na svom poljoprivrednom gazdinstvu.

"Do ove godine domaću slatku zimnicu pravila sam samo za naše porodične potrebe. Cilj mi je bio da se deca zdravije hrane. Počela sam prvo deci da pravim kašice od voća dok su bile bebe, a onda i džemove bez šećera. Kada sam ponudila drugima da probaju, svidelo im se pa sam došla na ideju da počnem da pravim i veću količinu za prodaju. Ovo je prva godina sa većim količinama", kaže Marija Bogdanović.

Manje količine i pasterizacija

Na svom poljoprivrednom gazdinstvu Bogdanovići imaju kajsije, jagode, šljive, dunje, kupine i višnje od čega prave džem, slatko, sok i liker. Sve se pravi po starim porodičnim receptima.

"Po tim receptima prvo je pravila Stefanova baka, pa mama pa je sada došao red i na mene da nastavim tu porodičnu tradiciju. Imamo džemove i bez šećera i sa samo minimalnom količinom šećera. Najvažnije je da su potpuno prirodni, bez aditiva, konzervansa, veštačkih boja i aroma. Bukvalno se samo voće kuva. I u neke dodajem veoma malo šećera."

Marija i Stefan Bogdanović prave prirodne džemove, likere, sokova...

Ova mlada žena otkriva nam šta je tajna njenog ukusnog domaćeg proizvoda.

"Džem kuvam u šerpi sa varjačom jer spremam manje količine upravo da bi sačuvali lep ukus i boju voća. Ne koristim velike kazane i mešalice. On je gust jer kuvam dugo na tihoj vatri dok ne dobijem željenu gustinu i ne dodajem nikakva veštačka sredstva za zgušnjavanje. Mnogi se pitaju kako opstaju, kako se ne pokvare kada nema konzervansa, a tajna je u pasterizaciji", objašnjava ova mlada domaćica i dodaje da vruću smesu sipa u zagrejane tegle, okrene ih naopako zbog vakuuma, utopli da bi se postepeno ohladilo i to je sve.  

Nagrade i diplome za kvalitet

Onaj koji kuvaju za svoje potrebe Bogdanovići i prodaju.

"Ne pravimo posebno za prodaju, a posebno za nas. Zato možemo da garantujemo kvalitet. Ono što jede moja porodica i moja deca, to prodajemo i drugima. Zato i nemamo neke velike količine. U nekoj skorijoj budućnosti biće i više." 

Domaći džemovi Bogdanovića

Svoje proizvode uglavnom prodaju preko društvenih mreža i po preporuci.

"Naši proizvodi se mogu naći i u jednom restoranu i to je to za početak ali se nadamo da će ih biti i u više restorana. Na Salonu vina u Paraćinu u martu dobili smo bronzanu diplomu za roze, za naše domaće vino pošto pravimo i vino i rakiju. Tada smo prvi put izložili naše Lumi proizvode i dobro smo prošli. Drago mi je što se ljudima svideo naš štand i naši domaći proizvodi", kaže naša sagovornica, koja se još pohvalila da je na Danima vina u Trešnjevici njihovo belo osvojilo je prvo mesto i proglašeno je za najbolje.

Ovi mladi ljudi su osmislili i etiketu jer im je bitan i taj vizuelni identitet.

"Brend nosi naziv Lumi što je skraćenica od Lune i Mitre, kako nam se zovu ćerke. Prva dva slova od jednog i drugog imena spojeno daju ime Lumi", objašnjava Marija.

Voćnjaci pored kuće

Ona uspešno vodi i društvene mreže gde izbacuje lepe slike svojih ručno pravljenih proizvoda. Takođe daje i recepte za razne kolače koji u svom sastavu imaju džemove. Mnogi od tih recepata sadrže i druge zdrave namirnice poput speltinog brašna, braon šećera, kao i maslinovo i kokosovo ulje. Marija kaže da joj je omiljeni doručak ovsena kaša sa dodatkom njenog džema od šljive.

Mlada domaćica se trudi da i svoje ćerke, iako su još male, uključi u posao. Naravno, kroz igru, a to je i najbolji način da se nešto zavoli. Često ih vodi u voćnjak jer devojčice vole prirodu.

"Zelenilo i priroda je svuda oko njih. Imamo sreću da su nam voćnjaci pored kuće", ističe naša sagovornica.

Marija se trudi da bude originalna u svakom smislu pa tako pravi i posebne pakete sa svojim proizvodima koji su lepo i ukusno upakovani u kutije, a sadrže likere, džem i slatko po izboru kupaca.


Tagovi

Džemovi Marija Bogdanović Likeri Zimnica bez šećera Pasterizacija Lumi


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P