"Od toga je običnog belog hleba “sava” 80-90 odsto, a sve drugo su ostale vrste", kaže predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica
Cena hleba poslednjih godina u Srbiji je konstantno u porastu, ali da li ona utiče i na proizvodnju? Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica kaže da po glavi stanovnika ne trošimo ni malo manje hleba u odnosu na pre 10 ili 20 godina. Proizvodnja je, po njegovim rečima, srazmerno opala prema broju stanovnika, što nema veze sa ljudskim navikama već, kako kaže, mortalitetom i migracijama.
"Proizvodnja u Srbiji je 2,5 miliona vekni hleba dnevno. Od toga je običnog belog hleba “sava” 80-90 odsto, a sve drugo su ostale vrste. Oko 900.000 do milion tona pšenice godišnje ode za pekarsku industriju, a oko 1,1 do 1,2 miliona ako računamo sa konditorskom industrijom u koju ubrajamo razne kekse, vafle i slično", rekao je Pralica dodavši da ta cifra ide i do 1,5 do 1,7 miliona ako računamo i semensku pšenicu.
Pralica je upoznat sa proizvodnjom i brojkama, pa je svestan koliko se pšenice utroši, a koliko ostane robnih viškova. Mali deo nje se samelje i proda kroz brašno, dok se uglavnom u druge zemlje izvozi kao sirovina.
“Hleba se u Srbiji po broju stanovnika ne proizvodi manje, to su sve podaci koji nisu sa terena. Pre tri godine smo upravo zbog neobjektivnih prikaza koje smo godinama unazad slušali i prenošenja podataka koji nisu tačni - proverili i umesto očekivanih 1,8 miliona tona u zalihama, imali smo svega 800.000 tona pšenice", rekao je naš sagovornik.
Količina proizvedene količine pšenice je približno ista, navodi Pralica, ako bismo uporedili Vojvodinu sa ostatkom zemlje, ali u Vojvodini je više od 2,5 puta manje stanovnika, pa se tu i stvaraju viškovi.
"Ako nema hleba, jedite kolače", čuvena je rečenica Marije Antoanete koju su mnogi izvori od Francuske revolucije prenosili, ali mnogi drugi tvrde da ona to nikada nije rekla. Postoje podaci i da je rekla, ali ne u smislu arogancije i ponižavanja naroda, već da je u doba krize donela uredbu po kojoj su cene ostalih pekarskih proizvoda izjednačene sa cenom hleba kako bi svi imali obezbeđenu hranu.
Koliko se kod nas jede hleba, a koliko kolača?
Cena hleba od brašna T-500 biće 59 dinara narednih šest meseci
“Došlo je do trenda poslednjih godina da se u urbanijim sredinama promenila struktura u prodaji, ali to varira od nekih tri do četiri odsto, dakle i dalje je to 89-92 odsto belog hleba u odnosu na neke specijalne vrste. U ruralnim sredinama i dalje se jede običan beli hleb, čak je poslednjih godina i u blagom porastu u odnosu na druge vrste”, zaključuje naš sagovornik.
Tagovi
Autor