Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz domaćih proizvoda
  • 30.10.2019. 10:00

Ugovor o slobodnoj trgovini: Imamo li dovoljno domaćeg sira za izvoz?!

Izmenama i dopunama Ugovora o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, trebalo bi da se domaćim proizvođačima otvori mogućnost većeg izvoza ovčjeg, kozjeg sira i voćne rakije. Postavlja se pitanje, da li domaća proizvodnja može da zadovolji potrebe stranog tržišta.

Foto: Bigstockphoto/areabig
  • 218
  • 21
  • 0

U Srbiji je najveći proizvođač ovčjeg sira bio Pirot i okolina tog grada. Međutim, godinama unazad, primetan je smanjen broj ovaca u tom kraju.

"Početkom dvadesetog veka, godišnje iz Pirota je put Bliskog istoka i Amerike išlo dvadesetak vagona kačkavalja. Danas količine ovčjeg sira nisu dovoljne da podmire ni lokalno tržište. Proizvedem za sezonu po 20, 30 kilograma, ništa više. Malo je ovčjeg mleka, ovce ne daje više od pola litre mleka," navodi proizvođač sira Svetlana Denčev.

U tom kraju trenutno ima oko 10.000 ovaca koje ne mogu da proizvedu dovoljnu količinu mleka za preradu u različite mlečne proizvode, navodi pomoćnik gradonačelnika Pirota Goran Popović.

"Sa tim brojem ovaca na teritoriji grada ne možemo biti ozbiljni proizvođači proizvoda od ovčjeg mleka. Viška ovih proizvoda u Pirotu nema," poručuje Popović.

Međutim, u Raškoj ima proizvođača koji su se posvetili proizvodnji kozjeg sira i kako navode, veruju da se u tome može uspeti. Aleksandar Jovanović iz Raške preselio se iz grada u selo kako bi se posvetio ovom poslu. Sa svojom porodicom sada živi u selu Korlać kod Raške. Zajedno se bave proizvodnjom kozjeg sira, a uložili su novac i u opremu za mlekaru.

"Imam farmu koza. Sada imamo preko 100 grla u muži. U međuvremenu smo krenuli sa formiranjem te mini-mlekare. Potencijala ima, tržišta ima, prodaje ima. Naravno, fali milion stvari, što kroz finansije, što kroz opremu," ukazuje Aleksandar.

Kozji, ovčiji sirevi i voćne rakije iz Srbije uskoro na ruskoj trpezi

Ugovorom o slobodnoj trgovini omogućiće se siguran izvoz domaćih proizvoda

Ugovor o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom trebalo bi da poveća domaću proizvodnju i ujedno broj ovaca i koza, a taj ugovor obezbediće i siguran izvoz domaćih proizvoda na to tržište, poručuju u Ministarstvu poljoprivrede.

"Sa ovim se stiču uslovi da dajemo posebne subvencije za izgradnju kapaciteta koji će se baviti preradom tog mleka. S druge strane, dali smo malim poljoprivrednim proizvođačima pravo da na kućnom pragu registruju malu preradu sira i da mogu da ga prodaju," navodi ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Kilogram ovčjeg i kozjeg sira skoro su dvostruko skuplji od kravljeg, što proizvođačima daje dodatni podstrek da se okrenu ovoj proizvodnji, piše RTS.

Novi sporazum o izvozu voća i povrća sa Rusijom od 20. oktobra

Fitosanitarni sporazum obezbediće bezbedne i kvalitetne proizvode

Jedan od uslova za potpisivanje novog Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom bio je Fitosanitarni sporazum kojim je definisan izvoz robe biljnog porekla u zemlje ove unije. Fitosanitarni sporazum će usloviti proizvođače da njihovi proizvodi moraju da budu i bezbedni i kvalitetni, poručuje Slađana Lukić iz Uprave za zaštitu bilja.

"Fitosanitarni sporazum o izvozu srpskih proizvoda, u okviru sporazuma sa Evroazijskom ekonomskom unijom, imaće zakonsku snagu i obavezivaće proizvođače od bezbednosti do kvaliteta proizvoda. Važno je da srpski proizvođači budu edukovani i da znaju šta sme, a šta ne sme," naglašava Lukićeva.

Ona ukazuje na to da u domaćoj proizvodnji postoji prisutnost različitih štetočina, kao što je cidija molesta, a koje ne smeju da se pojave u izvozu. Navodi da se uz adekvatnu zaštitu, u voćnjacim može sprečiti razvoj ove i drugih vrsta bolesti i štetočina. Najavljuje i da će se izgraditi i novi skladišni kapaciteti.

"Važno je da se taj prirodni kvalitet očuva do plasiranja robe na tržište. Jedan od bitnijih elemenata sporazuma je elektronska razmena podataka putem državnih informacionih sistema. Mi se sad integrišemo sa ruskim sistemom. Onog momenta kad ubacimo podatke u Srbiji o toj pošiljci, ti podaci će odmah biti vidljivi i ruskoj strani," objašnjava Lukićeva.

Ona ukazuje da će takav sistem učiniti da protok robe bude jednostavniji ističući da će se na taj način sprečiti i falsifikovanje naših dokumenata što se, navodi, dešavalo, piše RTS.


Izvori

RTS


Tagovi

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom Ovčji sir Kozji sir Izvoz Svetlana Denčev Goran Popović Aleksandar Jovanović Branislav Nedimović Slađana Lukić


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.