Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja sokova
  • 05.02.2019. 08:00

Uskoro nova rigoroznija pravila za proizvođače sokova

U "Službenom glasniku" Republike Srbije objavljen novi pravilnik o voćnim sokovima i bliskim proizvodima, a kada se bude primenjivao proizvođači će se naći pred znatno rigoroznijim pravilima za ovu granu delatnosti. 

Foto: Bigstock / l i g h t p o e t
  • 275
  • 75
  • 0

Pritužbe potrošača u Srbiji, najčešće su se odnosile da kvalitet sokova, koji nisu po kvalitetu odgovarali onome što piše deklaraciji na ambalaži. Zato su proizvođači sokova u našoj zemlji dobili nove zahteve u vezi sa proizvodnjom. Najvažniji zahtev odnosi se upravo na zabranu dodavanja šećera u voćne sokove.

Novi pravilnik o voćnim sokovima i bliskim proizvodima

S obzirom na to da voćni  sokovi čine deset odsto svih bezalkoholnih pića koja se prodaju u zemljama Evrope, udeo sokova napravljenih od koncentrata čini 87,6 odsto, dok 12,4 čine čisti voćni sokovi. Prema saopštenju Evropske komisije, sokovi koji su do tada bili  na policama u supermarketima, mogli su da sadrže i do 150 grama šećera po litru, a isti slučaj je i u Srbiji.

Zato je u "Službenom glasniku" Republike Srbije objavljen novi pravilnik o voćnim sokovima i bliskim proizvodima, a kada se bude primenjivao proizvođači će se naći pred znatno rigoroznijim pravilima za ovu granu delatnosti. 

Šećer kao dodatak više neće biti dozvoljen u voćnim sokovima

Kako bi se uskladili sa novinama u proizvodnji, država im je dala rok za prilagođavanje, a propisi će početi da se primenjuju tek od 1. jula naredne godine.  U delu pravilnika koji se odnosi na dozvoljene sastojke uvedena su nova pravila iz Direktive 2012/12/EU, a reč je o dodavanju  šećera u proizvod. 

Kako stoji u pravilniku, šećer kao dodatak više neće biti dozvoljen u voćnim sokovima, zatim sokovima od koncentrisanog voćnog soka i voćnim sokovima u prahu.  Iz ovog razloga biće zabranjene i deklaracije na ambalaži koje često kao reklamu koriste "bez dodatka šećera".

Evropska direktiva usvojena 2012. godine

Doduše, dodavanje, meda, šećera i zaslađivača moći će da se koristi u proizvodnji nektara i to u količini do 20 odsto ukupne mase gotovog proizvoda. Međutim, ako su prirodni šećeri prisutni u voćnom nektaru, proizvođač će biti u obavezi da na deklaraciji navede "sadrži prirodno prisutne šećere". Pomenuta evropska direktiva usvojena je još 2012. godine na tržištu EU, a razlog tome je briga o zdravlju građana i pokušajima da se smanji unos šećera u ljudski organizam.
 

Novim pravilnikom koji je usaglašen sa evropskim, doneti su i minimalni zahtevi kvaliteta za voćne sokove. Primera radi, biće kontrolisano koje voće može da se koristi kao sirovina i koliki su im minimalni udeli, kao i sastojci koji mogu da se dodaju.  Moraće da se poštuju i tehnološki postupci proizvodnje, metode za ispitivanje kvaliteta proizvoda, kao i zahtevi za označavanje proizvoda.

Ova pravila bi u Srbiji trebalo da doprinesu i preciznijim deklaracijama ovog pića koja se prodaju na našem tržištu, a konzumenti su uglavnom deca.  Ubuduće će deklaracija morati da ima jasne i preciznije podatke nego što je to slučaj sada. 
U novom propisu stoji da ako je sok proizveden samo od jedne vrste voća, u nazivu proizvoda reč "voće" moraće da se zameni  nazivom te vrste voća koje je korišćeno u proizvodnji. 

Kupac će morati da bude precizno obavešten o udelu voća u soku

Ukoliko se sok pravi od više vrsta voća, proizvođač je dužan da taj podatak navede na deklaraciji i to počevši od vrste voća koga ima najviše u proizvodu. Takođe, ukoliko se proizvod bude prodavao kao nektar sok, kupac će morati da bude precizno obavešten o udelu voća u tom soku.
 
Po novom Pravilniku moraće da stoji i podatak da voćnom nektaru nisu dodati šećeri, ali samo ukoliko taj proizvod ne sadrži dodate sastojke koji se koriste za zaslađivanje napitka i koji su zakonom dozvoljeni. Ukoliko su u voćnom nektaru prirodno prisutni šećeri proizvođači će morati na deklaraciji da navedu – "sadrži prirodno prisutne šećere".
U tekstu novog pravilnika piše da sokovi koji ne ispunjavaju propisane uslove moći će da budu u prometu do isteka roka trajanja najkasnije do 31. decembra 2021. godine.


Tagovi

Potrošač Srbija Sok Šećer Deklaracija Kupac Med Nektar Tehnološki postupci


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u