Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola kvaliteta
  • 06.09.2025. 14:00

Veštačka inteligencija će umesto nas odlučivati šta je dobar komad mesa?

Kombinacijom višespektralnih snimaka i algoritama mašinskog učenja podaci se uspoređuju s važećim standardima klasifikacije. Rezultat su brže, tačnije i ujednačenije ocene, nezavisne od ljudskog faktora

Veštačka inteligencija će umesto nas odlučivati šta je dobar komad mesa?
Foto: Shutterstock/ALPA PROD
50
15
0

U modernoj prehrambenoj industriji sve veću ulogu imaju automatizovani, objektivni sistemi kontrole kvaliteta, posebno u preradi mesa.

Dok se kvalitet govedine nekada gotovo u potpunosti procenjivao organoleptički - ljudskim okom i iskustvom, danas se razvijaju sistemi koji koriste kameru, laser i veštačku inteligenciju kako bi precizno i dosledno ocenili meso, piše Agroinform.

Kako funkcioniše digitalna procena mesa?

Novi sistemi prvenstveno analiziraju tri ključna parametra: mramoriranost mesa, odnosno raspored masnoće u mišićnom tkivu, zatim veličinu presjka mišića ribić (odreska od leđa), kao i prinosni razred ili količinu mesa koja se može dobiti iz trupa.

Kombinacijom višespektralnih snimaka i algoritama mašinskog učenja podaci se upoređuju s važećim standardima klasifikacije. Rezultat su brže, tačnije i ujednačenije ocene, nezavisne od ljudskog faktora.

Digitalna klasifikacija ne koristi samo mesnoj industriji. Poljoprivrednici dobijaju preciznije informacije o kvalitetu stoke koju uzgajaju, što im pomaže u budućim odlukama uzgoja. Mesoprerađivači pak raspolažu jasnim i uporedivim podacima za plasman svojih proizvoda.

Za potrošače to znači dosledniji kvalitet i bolji ukus, što je sve važnije u doba rastućih zahteva za teksturom, sočnošću i uravnoteženim udelom masnoće u mesu.

Nova dimenzija analize

Najnovije tehnologije idu i korak dalje, mjre debljinu masnog sloja, boju mesa, pa čak i temperaturu u automatskim uslovima hlađenja. Neki sistemi koriste lasersko skeniranje kako bi prikupili još preciznije trodimenzionalne podatke. Time proces ocenjivanja postaje ne samo pouzdaniji, nego i transparentniji, jačajući poverenje u čitav prehrambeni lanac, od uzgajivača do potrošača.

Digitalizacija govedarske industrije, kažu, već uveliko menja praksu u SAD-u, gde se klasične, subjektivne metode sve češće zamenjuju automatizovanim. Prednosti su očigledne: brža obrada podataka, manja mogućnost greške i ujednačeniji kvalitet.

To je korak prema novom standardu prehrambene industrije, koji jednako koristi proizvođačima i kupcima, a odgovor na pitanje "šta je dobar komad mesa?" sve češće daje upravo veštačka inteligencija.


Tagovi

Digitalna klasifikacija Meso Govedina Najnovije tehnologije Veštačka inteligencija


Autor

Ivica Korman

Više [+]

Diplomirani novinar, biciklist, hedonist (ne nužno tim redom). Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnim štampanim medijima, a poslednjih nekoliko godina radio je kao glavni urednik dvotjednog časopisa za poljoprivredu.