Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 19. Pršutijada u Mačkatu
  • 31.01.2019. 16:00

Vladimir Bojović: Na Pršutijadu stižu specijaliteti iz Italije i Francuske

Na Sajmu će se ove godine pojaviti 18 domaćih proizvođača iz Zlatiborskog okruga, koji će ponuditi svoje vrlo ukusne proizvode. Prošle godine smo imali strance, a i ove godine na Pršutijadi imamo goste iz Italije, Hrvatske i Francuske, rekao je Vladimir Bojović.

  • 646
  • 111
  • 0

Za sve sladokusce dobrog suvog mesa u porti crkve Sv. proroka Ilije u zlatiborskom selu Mačkat od 9. do 11. februara održaće se tradicionalni Sajam suvomesnatih proizvoda, 19. pršutijada. Do sada se pršutijada održavala sredinom januara, ali ove godine datum je pomeren za ovaj termin zbog školskog raspusta kada se na Zlatiboru očekuje veliki broj turista. 

Posetioci pršutijade će puna tri dana moći da uživaju u carstvu svinjske i goveđe pršute i kobasica, čvaraka, slanine i stelje. Širokoj paleti suvih mesnih proizvoda teško ko može da odoli. Izlagači i organizatori se nadaju da će i ove godine poseta biti na nivou prethodnih, oko 10.000 posetilaca. Prema rečima Vladimira Bojovića, direktora "Eko agrar" iz Čajetine, koji je jedan od organizatora, cilj ove manifestacije je razmena iskustava, kao i sklapanje ugovora između proizvođača i hotelijera i drugih ugostitelja. Ove godine pored domaćih proizvođača izlagača mesnih proizvoda, biće i stranaca.  

Vladimir Bojović: Stručni žiri će i ove godine nagraditi najbolje 

"Na Sajmu će se ove godine pojaviti 18 domaćih proizvođača iz Zlatiborskog okruga, koji će ponuditi svoje vrlo ukusne proizvode. Prošle godine smo imali strance, a i ove godine na Pršutijadi imamo goste iz Italije, Hrvatske i Francuske. Biće to prilika da svi posetioci probaju ne samo ono što su naši domaćini pripremili, već i suvomesnate proizvode iz ove tri zemlje. Iz Hrvatske će doći Istrani, iz Italije se očekuju proizvođači iz Parmske regije, dok će iz Francuske biti zastupljeni proizvođači iz više regija" rekao je Vladimir Bojović.

Pored suvomesnatih proizvoda, oni će doneti i tradicionalne sireve i vina kako bi upotpunili celokupan doživljaj pri degustaciji hrane svog kraja. 

"Naši proizvođači se trude da u svakom od tih proizvoda postignu najbolje rezultate, da se izdvoje kvalitetom. Oni su pre svega fokusirani na to, a eventualno će neko od njih, pri tom mislim na one koji se bave prodajom u tržnicama u gradskim centrima, u svoju ponudu uključiti sir i kajmak iz svojih domaćinstava. Stručni žiri će i ove godine nagraditi proizvođače za najboljih šest različitih proizvoda, a za posetioce će biti organizovana nagradna igra gde su glavne nagrade po paket pršute, slanine i kobasice" kaže Bojović.

Mačkat se nalazi na nadmorskoj visini koja pogoduje sušenju mesa

Procenjuje se da je prošle godine prodato više od tri tone suvog mesa.  A za posetioce i sve kupce svinjske užičke pršute, organizator preporučuje da ovaj gotov proizvod mora da se odlikuje ujednačenom veličinom komada i umereno čvrstom konzistencijom, po površini mora imati ujednačenu smeđe crvenu boju, dok na preseku mišićno tkivo mora biti crvene boje i umereno mramoriranim masnim tkivom. Ukus, miris i ukus moraju biti prijatni, specifični i karakteristični, a svinjsko meso lepo zasoljeno, sušeno i dimljeno. Specifičnost ovih proizvoda je u tehnologiji proizvodnje, jer se Mačkat nalazi na nadmorskoj visini koja pogoduje sušenju mesa.

Sama proizvodnja se čuva i prenosi generacijama. Za sirovinu koristi se mišićno meso, a kada je u pitanju goveđa pršuta, poželjno je da goveče bude staro 3-5 godina. Proces proizvodnje traje oko četiri nedelje, od soljenja do tri sednice sušenja i dimljenja na suvoj bukovini. 
I ove godine za Pršutijadu biće pripremljen bogat kulturno-zabavni program u koji će biti uključeni folklorni ansambli, trubački orkestar, kao i učenici raznih sekcija čajetinskih osnovnih škola a posebno škole iz Mačkata. 

Ovogodišnji Sajam suvomesnatih proizvoda odvija se pod pokroviteljstvom opštine Čajetina a u organizaciji PD "Zlatiborski eko agrar" , Udruženja poljoprivrednih proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog kraja, TO Zlatibor i Sportskog centra Čajetina. 


Foto prilog


Tagovi

Sajam suvomesnatih proizvoda Pršutijada Svinjska i goveđa pršuta Slanina Čvarci Stelja Mačkat Eko agrar Vladimir Bojović


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.