U fermentisanim kobasicama najviši nivo listerije, a salmonela je i dalje vodeći uzrok oboljenja, pa i smrti!
Došlo je do povećanja broja zabieženih slučajeva zoonoza kod ljudi, uz istovremeno zabeležen blagi pad slučajeva zoonotskih bolesti prenesenih hranom, stoji u izveštaju koji je objavila Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC).
Kako je prenela Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, broj prijavljenih slučajeva listerioze kod ljudi (2.952) pokazao je stalni porast u razdoblju od 2019. do 2023. godine, dostigavši najviše nivoe od 2007. godine.
"Pretpostavlja se da je ovakva pojavnost bolesti povezana s činjenicom da 21,3 odsto evropskog stanovništva čine pripadnici populacije starije od 65 godina", ističu i dodaju da se rizik od teških simptoma povećava skladno s rastućom prevalencijom (ukupan broj obolelih, op.a.) hroničnih bolesti povezanih sa starijom dobi.
Naglašavaju kako su gotovi prehrambeni proizvodi (eng. ready-to-eat, RTE) poput hladno dimljenog lososa i različitih mesnih i mlečnih proizvoda najčešći izvor zaraze. Najnoviji podaci pokazuju da je procenat uzoraka iz kategorije RTE prehrambenih proizvoda koji prelaze granične vrednosti sigurnosti hrane propisane za Listeriu monocytogenes u rasponu od 0,11 do 0,78, s najvišim nivoom prijavljenim za fermentisane kobasice.
Dalje, u izveštaju je navedeno kako su kampilobakterioza i salmoneloza bile najčešće prijavljene zoonoze u EU-u. U 2023. godini bilo je prijavljeno 148.181 slučajeva kampilobakterioze, što je predstavilo značajno povećanje u odnosu na prethodno prijavljenih 139 225 slučajeva u 2022. godini.
"Trajna prisutnost salmonele u populaciji živine naglašava potrebu za povećanom svešću i kontinuiranom borbom protiv bolesti koje se prenose hranom", izjavio je Frank Verdonk, rukovodilac EFSA-inog Sektora za biološke opasnosti i zdravlje i dobrobit životinja.
Pokazalo se kako je salmonela i dalje vodeći uzročnik oboljenja, hospitalizacija, ali i smrtnih ishoda među ostalim uzročnicima bolesti koje se prenose hranom, a najčešći izvori zaraze Salmonellom bili su jaja, proizvodi od jaja i živinsko meso.
"Integrisanjem zdravlja ljudi, životinja i životne kroz strategiju "Jedno zdravlje", možemo bolje delovati u sprečavanju širenja ovih bolesti i zaštititi javno zdravlje", poručila je Selin Gosner, rukovodilac Sektora za nove i vektorske bolesti i bolesti koje se prenose hranom ECDC-u.
Pojasnili su kako se radi o višesektorskom pristupu koji ima za cilj da uravnoteži i optimizuje zdravlje ljudi, životinja, biljaka i njihove zajedničke životne sredine prepoznajući njihovu međusobnu povezanost.
Tagovi
Autorka