Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja živine
  • 24.12.2022. 07:30

Živina će do 2031. zauzimati gotovo polovinu svetskog tržišta mesa

Potrošnja ovog mesa raste u svim državama. Razloga je više.

Foto: Depositphotos/weerapat
  • 152
  • 45
  • 0

Meso živine zauzimaće 47 odsto svetskog tržišta mesa do 2031. godine, prema izveštaju o srednjoročnim izgledima koje je objavio OECD. Tome najviše doprinosi sklonost prema belom mesu među zemljama s visokim dohotkom, a s druge se strane smatra jeftinijom alternativom u odnosu na druge vrste. Takođe, pišu kako proizvodnja živine nije toliko zahtevna, a priprema jela je jednostavna i brza. 

Gde će najviše rasti potrošnja? 

Predviđa se da će dostupnost proteina iz ove vrste mesa porasti za 16 odsto do 2031. godine i da će do tada činiti 47 odsto proteina životinjskog porekla, a slede je svinjetina, jagnjetina i govedina.

Potrošnja će rasti u svim državama, a potrošačima je dostupna zbog nižih cena. Očekuje se da će najviše porasti u najmnogoljudnijim zemljama kao što su Kina, Indonezija, Indija, Malezija, Pakistan, Peru, Filipini i Vijetnam.

U zemljama s visokim dohotkom potražnja će se izjednačiti ili opadati s obzirom na starenje stanovništva i veće brige o ishrani koje traže veću raznolikost u izvorima proteina.

Porošnja mesa po glavi stanovnika (Izvor: OECD/FAO)

Broj grla živine će se povećati na 31 milijardu, a samim tim se predviđa i rast emisija štetnih gasova u sektoru mesa i to za devet odsto do 2031. godine. Izuzetak će biti Afrika gde će emisije rasti za 24 odsto, paralelno s povećanjem proizvodnje.

Globalna ponuda

Globalna ponuda mesa će dostići 377 miliona tona do 2031. godine, ali će sporije rasti nego u prošloj deceniji. Kina će biti odgovorna za najveći deo povećanja proizvodnje, a slede je SAD, Brazil i Indija.

Kako će izgledati poljoprivreda EU sledećih deset godina?

U Evropskoj uniji se predviđa pad proizvodnje tokom ovog perioda zbog povećanja troškova, od inputa do onih za zaštitu životne sredine i smanjenih izvoznih mogućnosti.


Povezana stočna vrsta

Živinarstvo

Živinarstvo

Pod živinarstvom prvenstveno podrazumevamo uzgoj kokoši, ćurki, gusaka i pataka. Od živine se dobijaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su i... Više [+]

Tagovi

Peradarstvo Tržište mesa Ponuda mesa Potrošnja mesa Meso živine


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.