Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Karanfilić
  • 16.06.2025. 12:00

Žvakanje karanfilića smanjuje probavne tegobe i snižava "loš" holesterol?

Mirisni pupoljak karanfilića koristi se vekovima u narodnoj medicini, a sada se vraća kao trend i rešenje za lošu probavu i holesterol. Koliko te tvrdnje imaju osnova?

Žvakanje karanfilića smanjuje probavne tegobe i snižava "loš" holesterol?
Foto: shutterstock/Esteban Stroeder
62
23
0

Karanfilić, začin bogat eteričnim uljima i antioksidansima postaje sve popularniji prirodni saveznik u očuvanju zdravlja. Sada je u centru pažnje zbog, kako kažu, uticaja na probavne tegobe i holesterol.

Jer, "žvakanje samo jednog ili dva karanfilića dnevno može da ponudi iznenađujući niz zdravstvenih dobrobiti", navodi se između ostalog u članku koji je objavio portal jutarnji.hr.

food facts

Pitanje je da li je reč o korisnoj navici s pravim zdravstvenim prednostima ili tek o još jednom modernom savetu?

Dr sc. Eva Pavić, univ. spec. dipl. ing. kaže za portal foodfacts.news da nema studija na ljudima, ali da studija na životinjama sugeriše da eugenol iz karanfilića može da smanji ukupni i LDL holesterol i poveća HDL, delimično zahvaljujući antioksidativnom i hepatoprotektivnom djlovanju.

Potencijal postoji, ali…

Kako navodi, karanfilić sadrži nekoliko bioaktivnih jedinjenja, a najvažniji među njima su spomenuti eugenol i fenolne kiseline.

"Eugenol je glavno fenolno jedinjenje u klinčiću koje čini 70 – 90 odsto eteričnog ulja, ima antimikrobno delovanje, smanjuje nadutost i podstiče lučenje probavnih enzima", objašnjava Pavićeva dodajući da s druge strane flavonoidi i fenolne kiseline poput kofeinske i ferulinske jeluju antioksidativno i protivupalno te mogu posredno da utiču na poboljšanje lipidnog profila i smanjenje oksidativnog stresa.

Prema njenim rečima, potencijalno možda može da ublaži probavne smetnje kao što su nadutost, žgaravica i loša probava zbog karinativnog delovanja (smanjuje gasove i grčeve) jer eugenol otpušta glatku muskulaturu probavnog trakta. U nekim radovima se navodi da može suzbijati rast bakterija koje stvaraju gasove i nadutost poput Escherichie coli, Helicobacter pylori.

FoodFacts
Može biti koristan dodatak ishrani, s naglaskom na umerenu konzumaciju, ističe Pavićeva (foto: E. Pavić)

Takođe, dodaje, stimuliše probavne sokove jer može da poboljša razgradnju hrane i apsorpciju, ali isto tako kod osetljivih osoba ili u većim količinama može izazvati iritaciju želudačne sluznice.

Pavićeva navodi da snižavanje holesterola još uvek nije dovoljno potvrđeno kod ljudi te da mehanizmi, uglavnom na životinjskim modelima, objašnjavaju to kroz antioksidativni učinak jer eugenol i flavonoidi smanjuju peroksidaciju lipida odnosno štite LDL holesterol od oksidacije – ključna faza ateroskleroze.

Tu je važno, ističe, i hepatoprotektivno delovanje kroz poboljšavanje funkcije jetre koja je ključna u regulisanju holesterola, a isto tako utiču na enzime lipidnog metabolizma kroz inhibiciju HMG-CoA reduktaze.

Većina istraživanja je in vitro ili na životinjama, dok su kliničke studije na ljudima retke i male zato možemo reći da karanfilić ima naučno utemeljene fitohemijske potencijale, ali nije zamena za pravilnu ishranu, fizičku aktivnost i lekove kod osoba s metaboličkim sindromom. "Može biti koristan dodatak ishrani s naglaskom na umereno, ali samo kao deo ukupne promene ishrane na bolje i redovne fizičke aktivnosti", poručuje ova nutricionistkinja.

Studije sprovedene samo na životinjama

Dr sc. Lidija Šoher s Prehrambeno – tehnološkog fakulteta Osijek kaže da se osim primene u kuhinji kao začin, sve više može naći i u obliku eteričnog ulja ili dodataka ishrani.

Eugenol se, pojašnjava, smatra sigurnim za upotrebu, a dozvoljeni dnevni unos iznosi do 2,5 mg/kg telesne mase. "Zbog toga se često dodaje proizvodima u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji", dodaje.

Ipak, iako se sve više istraživanja bavi tematikom efekta eugenola na snižavanje masnoća u krvi, mehanizmi kojima on reguliše lipidni metabolizam još uvek nisu dovoljno razjašnjeni, ali su pokazala da može da smanji nivo holesterola u krvi i uspori stvaranje masti u jetri što upućuje na njegov zaštitni efekat protiv ateroskleroze i masne jetre.

FoodFacts
Začini poput karanfilića imaju važno mesto u svakodnevnoj ishrani, kaže nutricionistkinja Šoher (foto: L. Šoher)

Takođe, rezultati istraživanja pokazuju da niža doza od 10 mg/kg pokazuje jači efekatod više doze (100 mg/kg) što se može objasniti mogućom toksičnošću pri višim dozama. "Ovakva reakcija poznata je kao hormeza, gde male količine mogu imati pozitivan, a velike štetan učinak na zdravlje", objašnjava Šoher.

Navodi takođe da istraživanja na životinjama pokazuju moguće pozitivne efekte eugenola, ali da se zbog čestih korišćenja visokih doza koje se u praksi teško mogu postići njihova primena na ljude ograničena.

"S druge strane, koncept hormeze nas podseća na važnost umerenosti i na to da je uravnotežena i raznolika ishrana ključna za zdravlje", zaključuje osječka nutricionistkinja napominjući da začini poput karanfilića imaju bitno mesto u svakodnevnoj ishrani te da je posebno važno kada se uzme u obzir sinergijsko jelovanje različitih jedinjenja koje unosimo hranom, jer oni zajedno mogu delovati efikasnije nego izolovano posmatrane komponente.

Da li je ovaj sok preparat za mršavljenje i detoksikaciju organizma?

Iz svega navedenog možemo zaključiti da je tvrdnja da žvakanje karanfilića smanjuje probavne tegobe i LDL holesterol delimično tačna. Naime, studije na životinjama sugerišu da bi mogao postojati potencijal eugenola iz karanfilića koji bi ublažio spomenute tegobe i stanja, ali studije na ljudima još uvek ne postoje, pa ne možemo sa sigurnošću tvrditi da se radi o korisnom savetu.


Tagovi

Začini Eugenol Eva Pavić Lidija Šoher Dodatak ishrani Karanfilić LDL holesterol


Autorka

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.


Partner

FoodFacts

Ul. Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news web: https://www.foodfacts.news/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovogodišnjem sajmu poljoprivrede u Novom Sadu smo takođe zatekli i domaće proizvode od magulice koje proizvodi Sava Graorac iz Kovilja. Od proizvoda nema šta nema! - Slanine, čvaraka, šunke, presovane butkice, masti i domaćih namaza za p... Više [+]