Društvene mreže su već neko vreme prepune fotografija "zelenih šoljica" i tvrdnji o čudesnim efektima soka od celera, poput detoksikacije i mršavljenja. Ali da li iza njegove popularnosti postoji stvarna korist za sve, ili je to samo još jedan mit?
U svetu prehrambenih trendova, sok od celera dolazi kao rešenje za umor, probleme sa varenjem, pa čak i hronične bolesti.
Dakle, u članku pod naslovom "IZAZOV: Šta će vam se dogoditi ako pijete sok od celera 7 dana?" Portal roizdravoslatko.com navodi da, između ostalog, reguliše varenje i čisti creva i odmah možete da izgubite najmanje 1-2 kg.
Može li povrće koje mnogi ljudi izbegavaju u tanjiru da postane superheroj za naše zdravlje?
"Sok od celera ponovo se pojavljuje kao odlična zdrava opcija u predletnjoj sezoni, kada je sve veći broj ljudi koji pribegavaju brzim dijetama da bi smršali do leta", kaže prof. dr sc. Ines Banjari sa Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku.
To je zaista niskokalorična nutritivna "bomba" jer u maloj količini dobijate veliku količinu hranljivih materija kao što su folna kiselina, kalcijum, magnezijum i kalijum, a istovremeno hidrirate organizam.
"Ipak, svaki nutricionista će preporučiti da jedete sirovi celer umesto da pijete sok, jer je žvakanje i varenje hrane takođe važan aspekt pri planiranju dijete za mršavljenje", otkriva profesor.
Međutim, njen sok nije čudotvorni preparat za detoksikaciju organizma, kako se to često promoviše, dodaje on. Većina tvrdnji povezanih sa ispijanjem gore pomenutog soka zasnovana je na istraživanjima na životinjama i ne može se i ne treba smatrati ekvivalentnim ljudima.
On upozorava da osobe sa visokim krvnim pritiskom treba da budu posebno oprezne jer celer sadrži oko 32 mg natrijuma u samo 40 g stabljike.
Osim toga, alergija na celer je jedna od najčešćih alergijskih reakcija na povrće, pa se procenjuje da je u Evropi na njega alergično između 2,8 i čak 11,1 odsto, i to u zemljama u kojima se često konzumira sirovo.
"Pijenje soka od celera, posebno u većim količinama, može dovesti do dermatitisa, preosetljivosti kože na izlaganje suncu, kao i fotostarenja kao posledica psoralena, koji se prirodno nalazi u celeru i povećava osetljivost kože na UV zračenje“, kaže ova profesorka i nutricionista.
I specijalista za ishranu Angelina Paić navodi da funkcionalni dodatak ishrani može biti koristan. "No, njegova potrošnja treba da bude umerena i individualizovana, a ne da se posmatra kao univerzalni lek“, ističe on.
Kaže da je bogat važnim hranljivim materijama kao što su vitamini K i A, beta-karoten, flavonoidi i druga bioaktivna jedinjenja i minerali kao što su kalcijum, kalijum, fosfor i mangan. Takođe je koncentrisani izvor flavonoida, koji, kao i druga polifenolna jedinjenja, deluju kao antioksidansi, pomažući u odbrani organizma od neželjenih efekata slobodnih radikala i takozvanog oksidativnog stresa.
Međutim, dodaje ona, ceđenje soka uklanja dijetalna vlakna, koja su ključna za kontrolu glikemije, sitost i zdravlje crevne mikrobiote, tako da je konzumacija celog celera nutritivno potpunija.
"Svakako ga ne bih preporučila svima", naglašava Paićka komentarišući da je celer čest alergen, pa bi ga alergičari svakako trebalo da izbegavaju, dok trudnice treba da budu oprezne i da ne preteruju sa konzumacijom zbog mogućeg uterotoničnog dejstva ftalida.
Kao i prof. Banjari smatra da osobe sa hipertenzijom mogu imati pogoršanje simptoma, a osobe sa dijabetesom treba da budu oprezne jer uklanjanje vlakana ubrzava apsorpciju glukoze, dok osobe na antikoagulansnoj terapiji treba da izbegavaju sok, upozorava on.
Kako navodi, u većim količinama (više od 500 ml dnevno) sok može da izazove gastrointestinalne probleme uključujući dijareju, nadimanje i grčeve.
"Kod osetljivih osoba postoji rizik od alergijskih reakcija uključujući anafilaksiju, a kod osoba sa oštećenom funkcijom bubrega može doći do poremećaja elektrolita", zaključuje ova nutricionista.
Zato nije tačna tvrdnja da sok od celera čisti organizam i dovodi do mršavljenja. To je nutritivno bogata namirnica koju možemo uključiti u ishranu, ali nije čudotvorni preparat za detoksikaciju organizma ili sredstvo za mršavljenje.
Tagovi
Autorka
Partner
Ul. Franje Kuhača 18,
31000 Osijek,
Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news
web: https://www.foodfacts.news/