Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 19.06.2015. 08:30

Amerikanci diktiraju cene žitarica?

Cene pšenice prošle sedmice u velikoj meri kreiralo je američko tržište, preplašeno nepovoljnim vremenskim uslovima u njihovim ključnim regijama.

Foto: depositphotos.com/budabar
  • 611
  • 57
  • 0

Prošlonedeljne vremenske neprilike uzburkale su osetljivo stanje na svetskom tržištu žitarica i uljarica. Vlažno vreme u SAD-u bilo je jedan od glavnih pokretača panike koja je vladala u vezi s kvalitetom ovogodišnje pšenice. Takođe, nepovoljni uslovi uticali su na odlaganje setve kukuruza i soje. To bi moglo da rezultira manjim brojem posejanih površina.

Prognoze najavljuju da će svetska proizvodnja pšenice, u sezoni 2015/2016, porasti za 2,6 miliona tona, odnosno da će dostići količinu od 721 milion tona. Isto tako, pretpostavlja se da će i ukupna proizvodnja EU biti povećana za 0,4 miliona tona.

Buđenje Egipta i zaostatak Britanije

Egipat kao najveći svetski uvoznik pšenice, vraća se na tržište nakon što je, ranije nego obično, njihovo Ministarstvo snabdevanja najavilo završetak kupovine sirovina iz domaćih resursa i prelazak na strane. Za sada se očekuje da će Egipat najveći deo pšenice nabaviti od Rusije. Svetsko tržište za to vreme s pažnjom prati postupke Egipta, koji kao veliki kupac deluje i kao pokazatelj visine cena te će uticati na njihove buduće iznose.

Malo severnije pak, u Velikoj Britaniji očekuje se da postavljeni izvozni ciljevi žitarica ipak neće biti ispunjeni. To bi vrlo lako moglo da dovede do gomilanja zaliha iz prethodne sezone, budući da napredak u izvozu Britanije već nekoliko godina izostaje.

Globalni suficit uljarica

U svom mesečnom izveštaju, američko Ministarstvo poljoprivrede ublažilo je prognoze o proizvodnji uljarica za gotovo 2 miliona tona. Ipak, još je projektovan globalni suficit u sezoni 2015/2016. za 10 miliona tona.

Naime, izgledi za proizvodnju uljane repice suprotni su predviđanjima za soju. To bi moglo da dovede do cenovne dominacije uljane repice. Očekuje se da će u sezoni 2015/2016. doći do najnižeg nivoa proizvodnje uljane repice u poslednje 3 godine (69 miliona tona u sezoni 2014/2015. u poređenju s 65,8 miliona tona u sezoni 2015/2016).

Suša koja vlada u Kanadi, Australiji i EU navodi se kao ključni pokretač postojećeg stanja.

Cene diktiraju Amerikanci

Cene pšenice prošle nedelje u velikoj meri kreiralo je američko tržište, zaplašeno nepovoljnim vremenskim uslovima u njihovim ključnim regijama.

Unapred ugovorene vrednosti pšenice prošlu sedmicu su dobro počele sa cenom od 132 £/t, dok im vrednost krajem nedelje (u petak) nije opala na iznos od 123 £/t. Slično je i s drugim kulturama.

Tako je vrednost tone kukuruza završila s iznosom od 145,47 $ na čikaškoj berzi, te 163,50 € na berzi u Parizu. Vrednost tone soje, takođe, je doživela pad, pa je tako na čikaškoj berzi prošlog petka (13. juna) iznosila 332,22 $, dok je uljana repica na pariškoj berzi postigla vrednost 376 €/t.

Foto: depositphotos.com/budabar


Tagovi

Evropska Unija Rusija SAD Cene žitarica Izvoz pšenice Cene uljarica Svetsko tržište žitarica i uljarica Američki kontinent Kretanje cena


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nestvaran prizor na Fruškoj Gori

Koliko god da ste fizički spremni, Fruška Gora je uvek odličan izbor za odlazak u prirodu. Lagana šetnja, ozbiljno planinarenje, istraživanje, kampovanje, fotografisanje,...

Više [+]