Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 19.06.2015. 08:30

Amerikanci diktiraju cene žitarica?

Cene pšenice prošle sedmice u velikoj meri kreiralo je američko tržište, preplašeno nepovoljnim vremenskim uslovima u njihovim ključnim regijama.

Foto: depositphotos.com/budabar
  • 612
  • 57
  • 0

Prošlonedeljne vremenske neprilike uzburkale su osetljivo stanje na svetskom tržištu žitarica i uljarica. Vlažno vreme u SAD-u bilo je jedan od glavnih pokretača panike koja je vladala u vezi s kvalitetom ovogodišnje pšenice. Takođe, nepovoljni uslovi uticali su na odlaganje setve kukuruza i soje. To bi moglo da rezultira manjim brojem posejanih površina.

Prognoze najavljuju da će svetska proizvodnja pšenice, u sezoni 2015/2016, porasti za 2,6 miliona tona, odnosno da će dostići količinu od 721 milion tona. Isto tako, pretpostavlja se da će i ukupna proizvodnja EU biti povećana za 0,4 miliona tona.

Buđenje Egipta i zaostatak Britanije

Egipat kao najveći svetski uvoznik pšenice, vraća se na tržište nakon što je, ranije nego obično, njihovo Ministarstvo snabdevanja najavilo završetak kupovine sirovina iz domaćih resursa i prelazak na strane. Za sada se očekuje da će Egipat najveći deo pšenice nabaviti od Rusije. Svetsko tržište za to vreme s pažnjom prati postupke Egipta, koji kao veliki kupac deluje i kao pokazatelj visine cena te će uticati na njihove buduće iznose.

Malo severnije pak, u Velikoj Britaniji očekuje se da postavljeni izvozni ciljevi žitarica ipak neće biti ispunjeni. To bi vrlo lako moglo da dovede do gomilanja zaliha iz prethodne sezone, budući da napredak u izvozu Britanije već nekoliko godina izostaje.

Globalni suficit uljarica

U svom mesečnom izveštaju, američko Ministarstvo poljoprivrede ublažilo je prognoze o proizvodnji uljarica za gotovo 2 miliona tona. Ipak, još je projektovan globalni suficit u sezoni 2015/2016. za 10 miliona tona.

Naime, izgledi za proizvodnju uljane repice suprotni su predviđanjima za soju. To bi moglo da dovede do cenovne dominacije uljane repice. Očekuje se da će u sezoni 2015/2016. doći do najnižeg nivoa proizvodnje uljane repice u poslednje 3 godine (69 miliona tona u sezoni 2014/2015. u poređenju s 65,8 miliona tona u sezoni 2015/2016).

Suša koja vlada u Kanadi, Australiji i EU navodi se kao ključni pokretač postojećeg stanja.

Cene diktiraju Amerikanci

Cene pšenice prošle nedelje u velikoj meri kreiralo je američko tržište, zaplašeno nepovoljnim vremenskim uslovima u njihovim ključnim regijama.

Unapred ugovorene vrednosti pšenice prošlu sedmicu su dobro počele sa cenom od 132 £/t, dok im vrednost krajem nedelje (u petak) nije opala na iznos od 123 £/t. Slično je i s drugim kulturama.

Tako je vrednost tone kukuruza završila s iznosom od 145,47 $ na čikaškoj berzi, te 163,50 € na berzi u Parizu. Vrednost tone soje, takođe, je doživela pad, pa je tako na čikaškoj berzi prošlog petka (13. juna) iznosila 332,22 $, dok je uljana repica na pariškoj berzi postigla vrednost 376 €/t.

Foto: depositphotos.com/budabar


Tagovi

Evropska Unija Rusija SAD Cene žitarica Izvoz pšenice Cene uljarica Svetsko tržište žitarica i uljarica Američki kontinent Kretanje cena


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.