Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovina zemljištem
  • 13.04.2018. 16:15

Cena hektara vojvođanskih oranica od 1.000 do 18.000 evra

Prema izveštaju Republičkog geodetskog zavoda, prošle godine je širom Vojvodine prodato 24.900 parcela. Najskuplji hektar je prodat u Južnobačkom okrugu po ceni od 18.000 evra, dok je najjeftiniji prodat u srednjem Banatu za svega 1.000 evra.

Foto: Flickr / zrklek
  • 2.468
  • 119
  • 0

U izveštaju koji je za 2017. godinu objavio Republički geodetski zavod, osim trgovine stanovima, u Srbije se najviše trgovalo poljoprivrednim zemljištem, a kako prenosi Dnevnik,  u prometu se našlo 24.900 parcela. Kada je reč o Vojvodini, u izveštaju se navodi da je u svih sedam okruga trgovano poljoprivrednim zemljištem, ali su cene bile različite. Najskuplji hektar je prodat u Južnobačkom okrugu, gde je postignuta cena od 18.000 evra, ali i tu je, naravno, bilo razlike, pa je za najjeftiniji hektar plaćeno 2.000 evra. U RGZ kažu da je srednja vrednost prodatog zemljišta u tom regionu prošle godine bila 10.300 €/ha, dodajući da je najviša ukupno ugovorena cenu postignuta u ataru Srbobrana, gde je za jedan hektar, 92 ara i 11 m2 plaćeno 75.000 evra. 

Najskuplji hektar u Južnobanatskom okrugu 13.000 evra

Najjeftiniji hektar zemljišta, u 2017. godine, mogao je da se kupi u Južnobanatskom okrugu u kojoj se nalaze: Pančevo, Alibunar, Bela Crkva, Vršac, Kovačica, Kovin, Opovo i Plandište. Najniža prošlogodišnja cena prodatog hektara zemljišta bila je 1.500 evra, dok je najviša iznosila 13.000 evra. Republički zavod za statistiku je izračunao da je prosečna cena zemljišta u toj oblasti lane iznosila 5.700€/ha, što je  dvostruko manje nego u Južnobačkom okrugu.

Prosečna cena hektara u Zapadnobačkom okrugu 15.500€

U okolini Sombora, Apatina, Kule i Odžaka, koji su u Zapadnobačkom okrugu, prošle godine zabeležena je najniža cena od 2.000 €/ha, a najskuplja je bila njiva za koju je vlasnik platio 15.500 evra. Srednja vrednost zemljišta po hektaru u ovim lokalnim samoupravama, po računici Republičkog geodetskog zavoda, bila je 7.500 evra. Najniža cena zemljišta lane je bila u okolini: Kikinde, Ade, Kanjiže, Novog Kneževca, Sente i Čoke, koje pripadaju Severnobanatskom okrugu. Tamo je najjeftinije zemljište prodato za svega 1.500 €/ha, dok je najskuplje prodato za 13.200 €/ha.

Prosečna cena zemljišta u srednjem Banatu 6.200 €/ha, a u Sremskom okrugu 7.600 €/ha

Oranice u Zrenjaninu, Novom Bečeju, Žitištu, Novoj Crni i Sečnju, koje se nalaze u Srednjebanatskom okrugu, 2017. godine su imale prosečnu cenu od 6.200 €/ha, s tim da je najniža cena bila svega 1.000, a najviša 13.000 evra. Sremska oblast, u kojoj su Sremska Mitrovica, Inđija, Irig, Pećinci, Ruma, Stara Pazova i Šid, lane je imala srednju vrednost prodatog hektara od 7.600 €/ha, uz minimum po hektaru od 2.000 evra, dok je najviša cena bila 16.500 evra. Ovome treba dodati da je najskuplje poljoprivredno zemljište prošle godine bilo u industrijskoj zoni Stare Pazove, gde je ukupna ugovorena cena bila je 362.176 evra i to za poljoprivredno zemljište od jednog hektara, 13 ari i 18m2

Kupuje se zemljište i u susednoj Rumuniji

Paori iz Vojvodine, naročito oni koji stanuju blizu granice sa Rumunijom, prošle godine su kupovali oranice u toj zemlji, jer su neke bile i do pet puta jeftinije od vojvođanskih. Član Odbora SANU za selo Branislav Gulan objašnjava da je razumljivo to što su rumunske njive jeftinije od vojvođanskih, s obzirom na to da je njihov kvalitet manji. Kako on ističe, osim kvaliteta, moguće je i to da je na niske cene hektara u toj susednoj državi uticala i ogromna ponuda ondašnjih paora.

Zemljište uz puteve po pravilu skuplje

Gulan napominje za da bi cene poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini, s obzirom na visok kvalitet, lane bile i više, da se nije čekao ishod oko moguće prodaje njiva strancima. On dodaje da su njive pored puteva po pravilu skuplje od onih koje su skrajnute, pa se tako cene njiva u prvim redovima puta između Novog Sada i Bačke Palanke kreću oko 15.000€/ha, dok se hektar u drugoj liniji, gde je atarski put, prodaje za duplo manje novca, odnosno za negde oko 7.000 evra.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Zemljište Trgovina Prodaja Kupovina Cena Vojvodina Branislav Gulan


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.