Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đorđe Bugarin
  • 28.06.2015. 11:00

Cena pšenice 17 dinara?

Nemoguće je dobiti standardizovano brašno za izvoz, kada mlinovi miksaju različite kvalitete klase!

Foto: depositphotos.com/fotokostic
  • 176
  • 34
  • 0

"Realno je očekivati cenu od nekih 17 dinara za kilogram. I ukoliko to bude cena bez PDV-a, onda će ona biti prihvatljiva za proizvođače koji imaju više prinose. Paori čiji će, međutim, prinos biti ispod proseka, s tom cenom neće moći da računaju na bilo kakav profit. Naprotiv, ako ne budu u mogućnosti da sačekaju sa prodajom, jedva će uspeti da pokriju troškove proizvodnje", najavljuje Đorđe Bugarin, sekretar Udruženja poljoprivrede, prehrambene industrije i vodoprivrede Privredne komore Vojvodine, za Dnevnik.

Ipak, otkupna cena zavisiće od toga da li će industrijski mlinovi dobiti prihvatljive kredite, koje su tražili od Vlade Srbije da bi mogli da za višemesečnu preradu kupe pšenicu za vreme žetve, kada je najveća ponuda. Bugarin pritome napominje da rešenje dugoročnog finansiranja još uvek ne postoji pa mlinovi uglavnom kupuju pšenicu za tekuću preradu, koja se onda razvlači cele godine.

Nemamo standardizovani proizvod

Stimulišemo setvu lošije pšenice

Takođe, nije rešen niti tehnički aspekt otkupa robe. "Ne može biti svejedno da li će proizvođači kvalitetne pšenice dobiti istu cenu kao i oni koji seju manje kvalitetnu, a pri tome često prinosiniju. Na taj način praktično stimulišemo setvu lošije pšenice", ističe Bugarin. Tako se stvara i pitanje mogućnosti izvoza takve pšenice. Naime, nemoguće je dobiti standardizovano brašno za izvoz, kada mlinovi mešaju različite kvalitete klase. Bugarin ističe da godinama upozorava nadležne institucije na rešavanje ovoga problema, ali do sada nije učinjeno ništa.

U Vojvodini je hlebnim žitom zasejano gotovo 300.000 hektara, što je nešto više od lanjskih površina, a poslednje su procene da će se prinosi kretati od preko 6 tona po hektaru.

Ove godine se očekuje dovoljna količina roda, ali dosta je pšenice posejano van optimalnih rokova i tamo se očekuje prinos ispod 4 tone po hektaru. Bugarin smatra da bi država trebala aktivnije da se uključi u podršku finansiranju žetve, ali ističe da novim Zakonom o predžetvenom finansiranju to i dalje nije rešeno.

Foto: depositphotos.com/fotokostic


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Cena pšenice Otkupna cena Đorđe Bugarin Privredna komora Vojvodine Hlebno žito Zakon o predžetvenom finansiranju


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.